Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest quenie
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Pierś z kaczki
1  paczka
Przyprawa do dań kuchni chińskiej
1  łyżka
Sól morska
2  torebek
Ryż
1 
Por
10 
Pieczarki
2 
Papryka
2  łyżek
Olej sezamowy
2  łyżek
Żurawina w słoiku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
44.55 g
Węglowodany
109.12 g
Tłuszcze
128.19 g
Wartość energetyczna
1779.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Kaczkę nacinamy od strony skóry w kratkę, lub paski. Marynujemy w przyprawie 5 smaków oraz soli morskiej.
Krok 2
20 min
Do wrzącej wody wrzucamy ryż i gotujemy 20 minut.
Krok 3
10 min
Wszytskie warzywa tniemy w małe kawałki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej sezamowy. Smażymy około 5 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gdy ryż się ugotuje wrzucamy go do warzyw i wkładamy do piekarnika w temperaturze do 100 stopni, aby trzymać ciepło potrawy.
Krok 4
20 min
Kaczkę kładziemy skórą do dołu na patelni, i smażymy około 7 minut, aż tłuszcz ze skóry wytopi się. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Ściągamy kaczkę z patelni i odkładamy na drewnianą deskę na około 6 minut aż mięso odpocznie.
Krok 5
10 min
Gdy kaczka odpoczywa, odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i dodajemy żurawinę. Podgrzewamy, tworząc gęsty sos.
Krok 6
5 min
Kaczkę kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym i podajemy z ryżem.
Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 1 z 6

Kaczkę nacinamy od strony skóry w kratkę, lub paski. Marynujemy w przyprawie 5 smaków oraz soli morskiej.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 2 z 6

Do wrzącej wody wrzucamy ryż i gotujemy 20 minut.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 3 z 6

Wszytskie warzywa tniemy w małe kawałki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej sezamowy. Smażymy około 5 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gdy ryż się ugotuje wrzucamy go do warzyw i wkładamy do piekarnika w temperaturze do 100 stopni, aby trzymać ciepło potrawy.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 4 z 6

Kaczkę kładziemy skórą do dołu na patelni, i smażymy około 7 minut, aż tłuszcz ze skóry wytopi się. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Ściągamy kaczkę z patelni i odkładamy na drewnianą deskę na około 6 minut aż mięso odpocznie.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 5 z 6

Gdy kaczka odpoczywa, odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i dodajemy żurawinę. Podgrzewamy, tworząc gęsty sos.

Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawionowym podawana z ryżem z warzywami

Krok 6 z 6

Kaczkę kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym i podajemy z ryżem.

Kaczka rozpływa się w ustach, a sama potrawa ma niesamowity aromat. Jest ona dobrym pomysłem na urozmaicenie kuchni tradycyjnej, w nieco ubarwionym wydaniu. Dodatkowo ryż z warzywami jest niezwykle smaczny, gorąco polecam. Zobacz, dlaczego różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami jest świetną propozycją na odświętny obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
44.6g / 10%
Węglowodany
109.1g / 24%
Tłuszcze
128.2g / 66%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha