Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

0
52 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Ryż arborio
1 
Cebula
250 ml
Białe wino
2 
Pierś z kurczaka
2 
Karczoch
12 
Suszone pomidory
10 dag
Masło
15 dag
Ser parmezan
1 trochę
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
35.65 g
Węglowodany
68.56 g
Tłuszcze
32.1 g
Wartość energetyczna
744.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
15 min
Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, opłukujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Doprawiamy odrobiną soli.
Krok 2
10 min
Karczochy obieramy z zewnętrznych zdrewniałych listków. Przecinamy na pół, odcinamy także stwardniałe fragmenty pozostałych listków, usuwamy łodygę. Miękkie fragmenty karczocha kroimy w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 4
4 min
W garnuszku lub dużej patelni podgrzewamy dużą łyżkę masła i olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około pół minuty. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Po 2 minutach, gdy ryż zrobi się szklisty, wlewamy białe wino.
Krok 5
10 min
Gdy wino odparuje, dodajemy karczochy oraz po około 100 ml wywaru. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez ryż. Gdy dodamy mniej więcej 3/4 wywaru, dorzucamy podsmażonego kurczaka, suszone pomidory oraz listki tymianku.
Krok 6
3 min
Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dodajemy parmezan i około 2-3 łyżek masła. Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników.
Krok 7
5 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem risotto możemy dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.
Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

Krok 1 z 7

Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, opłukujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Doprawiamy odrobiną soli.

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

Krok 2 z 7

Karczochy obieramy z zewnętrznych zdrewniałych listków. Przecinamy na pół, odcinamy także stwardniałe fragmenty pozostałych listków, usuwamy łodygę. Miękkie fragmenty karczocha kroimy w drobną kostkę.

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

Krok 3 z 7

Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

Krok 4 z 7

W garnuszku lub dużej patelni podgrzewamy dużą łyżkę masła i olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około pół minuty. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Po 2 minutach, gdy ryż zrobi się szklisty, wlewamy białe wino.

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

Krok 5 z 7

Gdy wino odparuje, dodajemy karczochy oraz po około 100 ml wywaru. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez ryż. Gdy dodamy mniej więcej 3/4 wywaru, dorzucamy podsmażonego kurczaka, suszone pomidory oraz listki tymianku.

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

Krok 6 z 7

Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dodajemy parmezan i około 2-3 łyżek masła. Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników.

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

Krok 7 z 7

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem risotto możemy dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.

Kuchnia włoska ma swoich fanów na całym świecie i to nie bez powodu. Risotto, pochodzące z północnych regionów tego pięknego kraju, jest doskonałym dowodem na słuszność stwierdzenia, że to Włosi są w kuchni najlepsi. Z naszym przepisem będziecie im mogli dorównać. Dodatek karczochów i Bulionu warzywnego WINIARY sprawi, że poczujecie włoską atmosferę we własnym domu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika