Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszna babka maślana

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Margaryna
250 g
Cukier
300 g
Mąka Tortowa
4 
Jajko
1 
Skórka z cytryny
2 łyżek
Miód naturalny
1 dag
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
215.99 kcal
Węglowodany
26.08 g
Białko
2.85 g
Tłuszcze
11.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
10 min
Masło ucieramy z cukrem (mikserem na największych obrotach tak, aby powstała nam puszysta masa).
Krok 2
5 min
Dodajemy po kolei jajka, cały czas miksujemy.
Krok 3
5 min
Dodajemy miód, aromat oraz skórkę cytrynową.oraz mąkę (najlepiej przesiać ją wcześniej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i szczypta soli). Delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Krok 4
65 min
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Pyszna babka maślana

Krok 1 z 4

Masło ucieramy z cukrem (mikserem na największych obrotach tak, aby powstała nam puszysta masa).

Pyszna babka maślana

Krok 2 z 4

Dodajemy po kolei jajka, cały czas miksujemy.

Pyszna babka maślana

Krok 3 z 4

Dodajemy miód, aromat oraz skórkę cytrynową.oraz mąkę (najlepiej przesiać ją wcześniej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i szczypta soli). Delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Pyszna babka maślana

Krok 4 z 4

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Wspaniały smak rozpływającego się w ustach puszystego ciasta maślanego idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub na drugie śniadanie z odrobinką masła. Do masy przygotowanej z mąki, jajek, cukru i masła dodaj aromatyczną skórkę otartą z jednej cytryny oraz prawdziwy miód. Dobrze wymieszaną masę z proszkiem do pieczenia WINIARY wylej do formy i wstaw do piekarnika. Już po kilku chwilach poczujesz aromatyczny zapach pieczonego słodkiego ciasta.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika