Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Purée ze szpinakiem

0
54min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
1  kg
Ziemniaki
250  g
Szpinak świeży
3  łyżek
Szczypiorek
3  łyżek
Masło
3  łyżek
Mleko
trochę
Pieprz czarny
trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.78 g
Węglowodany
34.57 g
Tłuszcze
9.85 g
Wartość energetyczna
248.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1
5 min
Obierz ziemniaki.
Krok 2
20 min
Ugotuj je w wodzie z dodatkiem MAGGI.
Krok 3
15 min
Szpinak oczyść, umyj i włóż do rondla. Dodaj posiekany szczypiorek i masło. Duś 10 minut.
Krok 4
10 min
Ziemniaki odcedź i zmiel razem ze szpinakiem w maszynce do mięsa.
Krok 5
3 min
Dodaj mleko i przyprawy do smaku.
Krok 6
1 min
Puree szpinakowe świetnie pasuje jako dodatek do smażonej ryby.
Purée ze szpinakiem

Krok 1 z 6

Obierz ziemniaki.

Purée ze szpinakiem

Krok 2 z 6

Ugotuj je w wodzie z dodatkiem MAGGI.

Purée ze szpinakiem

Krok 3 z 6

Szpinak oczyść, umyj i włóż do rondla. Dodaj posiekany szczypiorek i masło. Duś 10 minut.

Purée ze szpinakiem

Krok 4 z 6

Ziemniaki odcedź i zmiel razem ze szpinakiem w maszynce do mięsa.

Purée ze szpinakiem

Krok 5 z 6

Dodaj mleko i przyprawy do smaku.

Purée ze szpinakiem

Krok 6 z 6

Puree szpinakowe świetnie pasuje jako dodatek do smażonej ryby.

Oryginalny dodatek do smażonej ryby – puree ze szpinakiem. Ma piękny kolor i doskonały smak, bo ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem MAGGI, a następnie mielimy ze szpinakiem, duszonym ze szczypiorkiem na maśle. Dodajemy ciepłe mleko, doprawiamy do smaku i mieszamy krótko, aż będą masa będzie puszysta (gotowane ziemniaki mieszane za długo staną się gumowate). Puree ze szpinakiem wygląda bardzo dekoracyjnie, zwłaszcza jeśli uformujemy je ładnie np. kulkową łyżką lub chochelką i ozdobimy witkami szczypiorku lub gałązką natki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika