Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pulpeciki w sosie chrzanowym z dodatkiem pora to świetna propozycja na niecodzienne danie obiadowe. Chcesz się zdecydować na coś zupełnie innego, niż potrawy, które do tej pory gościły na Twoim stole? Masz ku temu idealną okazję! Wystarczy, że przygotujesz wspomniane wcześniej pulpety zagotowane w bulionie, a w końcu rozsmakujesz się w oryginalnym i smakowitym daniu dla osób w każdym wieku.
Pulpeciki w sosie chrzanowym - na obiad, kolację oraz jako przekąska
Pulpeciki w sosie porowym z chrzanem to jeden z najlepszych wyborów na obiad, kolację oraz jako przekąska. Znudziły Ci się dania na bazie makaronów, fileta z piersi kurczaka oraz ryb? Postaw na omawiane pulpety! Aksamitny sos porowo-chrzanowy o nieco ostrzejszym aromacie z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom i przeniesie Cię nieznanego świata kulinarnych doświadczeń. Oczywiście sos możesz wykończyć zgodnie ze swoimi preferencjami, dodając do niego swoje ulubione przyprawy, wśród których może się znaleźć m.in. ostra papryka, granulowany czosnek, suszona cebula czy też pietruszka i bazylia. Jeśli chodzi o bulion, postaw na rosół drobiowy WINIARY. Pulpeciki w sosie chrzanowym są znane w wielu zakątkach Polski, lecz czas najwyższy, aby pojawiły się też na Twoim stole i urozmaiciły organizowaną uroczystość czy też spotkanie. W dowolnym momencie możesz je też zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na wynos, np. do pociągu lub do biura.
Pulpeciki w sosie porowym - szybkie w przygotowaniu i idealne do ziemniaków oraz ryżu
Nie da się ukryć, że pulpeciki w sosie porowym to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, którą możesz połączyć przede wszystkim z ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi) oraz ryżem. Ta druga opcja przypadnie do gustu przede wszystkim dorosłym, natomiast pierwsza jest lepszym wyborem dla dzieci i młodzieży. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pulpety serwować z domowymi frytkami. To Ty decydujesz o tym, w jakiej formie je podasz oraz jakimi przyprawami je wykończysz i udekorujesz. Jak widzisz, danie jest niezwykle uniwersalne i zagwarantuje Ci takie doznania smakowe, o jakich od dawna marzyłeś. To pożywna, sycąca i smakowita potrawa dla całej rodziny, którą przygotujesz od ręki, a do jej skomponowania nie będą Ci potrzebne żadne "skomplikowane" składniki. Większość z nich znajdziesz w lodówce. Pulpeciki na pewno będą delikatne i soczyste, a właśnie na tym powinno Ci zależeć w pierwszej kolejności. To sprawdzony sposób na zaskoczenie drugiej połówki i zyskanie paru punktów u wymagających teściów.
PULPETY: Mięso połącz z bułką tartą, jajkami i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Uformuj 8 pulpecików.
Zagotuj 1,5 l wody z rosołem drobiowym, wrzuć pulpety i gotuj około 30 minut na wolnym ogniu.
SOS: Por (białą część) przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie umyj i pokrój w paseczki.
W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojony por, podsmaż, oprósz mąką i podlej 1 szklanką wywaru z pulpetów.
Dokładnie rozprowadź i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Dodaj chrzan, śmietanę i odsączone pulpety. Duś razem przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem.