Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

350 g
Mięso mielone z indyka
3 płaskich łyżek
Bułka tarta
2 
Jajko
1 Płaska łyżka
Pietruszka
200 g
Por (biała część)
2 płaskich łyżek
Masło
1 Płaska łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżeczka
Chrzan tarty
50 ml
Śmietana 30%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
23.13 g
Węglowodany
14.03 g
Tłuszcze
25.03 g
Wartość energetyczna
368.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
PULPETY: Mięso połącz z bułką tartą, jajkami i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Uformuj 8 pulpecików.
Krok 3
0 min
Zagotuj 1,5 l wody z rosołem drobiowym, wrzuć pulpety i gotuj około 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 4
5 min
SOS: Por (białą część) przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie umyj i pokrój w paseczki.
Krok 5
5 min
W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojony por, podsmaż, oprósz mąką i podlej 1 szklanką wywaru z pulpetów.
Krok 6
10 min
Dokładnie rozprowadź i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Krok 7
5 min
Dodaj chrzan, śmietanę i odsączone pulpety. Duś razem przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem.
Krok 8
5 min
Podawaj z ryżem.
Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

Krok 1 z 8

PULPETY: Mięso połącz z bułką tartą, jajkami i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

Krok 2 z 8

Uformuj 8 pulpecików.

Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

Krok 3 z 8

Zagotuj 1,5 l wody z rosołem drobiowym, wrzuć pulpety i gotuj około 30 minut na wolnym ogniu.

Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

Krok 4 z 8

SOS: Por (białą część) przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie umyj i pokrój w paseczki.

Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

Krok 5 z 8

W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojony por, podsmaż, oprósz mąką i podlej 1 szklanką wywaru z pulpetów.

Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

Krok 6 z 8

Dokładnie rozprowadź i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

Krok 7 z 8

Dodaj chrzan, śmietanę i odsączone pulpety. Duś razem przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem.

Pulpeciki w sosie porowo-chrzanowym

Krok 8 z 8

Podawaj z ryżem.

Gęsty kremowy sos na bazie pora z dodatkiem chrzanu i delikatne pulpeciki z indyczego mięsa, to doskonała kompozycja smaków... W sam raz na zdrowy i pożywny obiad dla wymagającej rodzinki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika