MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Placuszki z cukinią bez mąki
26 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
55 6.9g / 55%
16 4.8g / 16%
29 8.3g / 29%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Placuszki z cukinią bez mąki

(2)
26 min
Łatwy
Autorem przepisu jest LukaN

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cukinia
trochę
Ulubione kiełki
3 
Jajko
trochę
Oliwa do smażenia
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.83 g
Wartość energetyczna
117.21 kcal
Tłuszcze
6.99 g
Białko
8.39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz nieskomplikowanego posiłku, który zasmakuje całej rodzinie? Placuszki są lekkie i szybkie do zrobienia. Do ich stworzenia wystarczą: cukinia, jajka, bulion warzywny WINIARY i tłuszcz do smażenia placków. Danie jest tak pyszne, że znika w kilka minut! Placuszki z cukinią świetnie komponują z ulubionym sosem, np. sosem czosnkowym WINIARY, jednak równie dobrze smakują samodzielnie. Warto także posypać je wyrazistymi kiełkami - wybierz te, które lubisz najbardziej. Nie można również pominąć estetyki tego dania. Placuszki z cukinią prezentują się niezwykle apetycznie na talerzu, a ich złocisty kolor w połączeniu z zielenią kiełków stanowi prawdziwą ucztę dla oczu. To danie, które robi wrażenie zarówno na domownikach, jak i na gościach, przypominając o sile prostych, naturalnych składników.


Unikalny smak placuszków z cukinii

Unikalność smaku placuszków z cukinii jest efektem harmonijnego połączenia starannie dobranych składników. Delikatność warzywa łączy się z intensywnością bulionu warzywnego WINIARY, tworząc coś, co potrafi zachwycić podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki temu to danie ma szansę pokochać każdy członek rodziny. Zachwycają się nim nawet maluchy, które na co dzień nie są zbyt skore do tego, aby jeść warzywa. Jeśli więc chcesz przemycić w swoich posiłkach więcej naturalnych składników, koniecznie wypróbuj przepis na placuszki z cukinii bez mąki.


Placuszki z cukinii bez mąki - danie na każdą okazję

Placuszki z cukinii bez mąki to prawdziwy rarytas kulinarny, który zachwyca swoją lekkością i wyjątkowym smakiem. To danie cenione jest za prostotę wykonania, co czyni je idealnym wyborem na każdą okazję. Może być serwowane jako przekąska na przyjęciach, lekki posiłek, a nawet elegancka kolacja. Zachwyci zarówno osoby, które po prostu chcą coś zjeść, jak i te, które od każdego posiłku oczekują czegoś wyjątkowego.


Cukinia - warzywo naszych babć

Placuszki z cukinią, które zachwyciły już wielu miłośników kulinariów, mają swój korzeń w tradycyjnych recepturach. Już nasze babcie i ich przodkowie wykorzystywali sezonowe składniki do przygotowywania posiłków. Są więc idealnym sposobem na spożytkowanie nadmiaru cukinii, który często znajduje się w przydomowych ogrodach. Nie da się także ukryć, że w lipcu, sierpniu, a nawet wrześniu można znaleźć to warzywo na targach w wyjątkowo atrakcyjnej cenie. To idealny moment na to, aby zjeść przepyszne i budżetowe danie! Sprawdzą się idealnie, jeśli chcemy przygotować tani obiad.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    10 min
    Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj bulion warzywny WINIARY i jajka. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    6 min
    Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy lub innego tłuszczu, po ok. 2-3 min z każdej strony. Placki powinny być złocisto rumiane.
  • Krok 3

    10 min
    Placki podawaj z sosem czosnkowym WINIARY i ulubionymi kiełkami.
Placuszki z cukinią bez mąki

Krok 1 z 3

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj bulion warzywny WINIARY i jajka. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Placuszki z cukinią bez mąki

Krok 2 z 3

Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy lub innego tłuszczu, po ok. 2-3 min z każdej strony. Placki powinny być złocisto rumiane.

Placuszki z cukinią bez mąki

Krok 3 z 3

Placki podawaj z sosem czosnkowym WINIARY i ulubionymi kiełkami.

Przepis w formacie PDF

lite