Placek orzechowy Snickers
1 godz 10 min
Średni
1
opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2
paczek
0.5
kg
Mąka
2
Jajko
0.5
szklanka
Cukier
2
łyżeczek
Soda oczyszczona
2
łyżek
Miód płynny
200
g
Margaryna roztopiona
2
łyżek
Mleko
0.5
kostka
Masło
4
łyżek
Miód
300
g
Orzechy
0.5
l
Mleko
2
Żółtko
1
kostka
Masło
1
szklanka
Cukier puder
50
ml
Rum lub wódka
.
Wartości odżywcze
Białko
12.5 g
Węglowodany
71.21 g
Tłuszcze
53.15 g
Wartość energetyczna
820.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
15 min
Orzechy pokrój i wszystkie składniki masy orzechowej upraż na małym ogniu 5-10 min.
Krok 2
10 min
W mleku rozpuść miód i sodę, resztę składników wymieszaj, wyrób ciasto i podziel na 2 części.
Krok 3
5 min
Obie części wyłóż na blaszkę, na jedną nałóż masę orzechową (nakładaj ciepłą masę).
Krok 4
20 min
Oba placki piecz do zarumienienia, około 20 min.
Krok 5
10 min
Ugotuj budynie (wymieszane z żółtkami) w mleku (budyń ma być gęsty).
Krok 6
5 min
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu, na koniec dodaj alkohol.
Krok 7
5 min
Tak przygotowaną masą przełóż upieczone placki.
Chrupiący domowy smakołyk na deser: placek orzechowy snickers. Chrupkie, miodowe ciasto, zapieczone z orzechami prażonymi w maśle i miodzie, przyjemnie kontrastuje z delikatną masą na Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY, z nutką Cukru wanilinowego i alkoholu. Placek orzechowy snickers każdy może przyrządzić z dodatkiem ulubionych orzechów: arachidowych, włoskich lub laskowych.
Komentarze 1