Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

(0)
1 godz 51 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Chuda łopatka wieprzowa
3 
Małe czerwone papryki (lub 2 duże)
4 
Większe ziemniaki
1.5  l
Woda
1 
Puszka pomidorów pelati bez skórek
1 
Cebula
3  ząbków
1  łyżeczka
Słodka papryka
trochę
Suszonych papryczek piri piri lub chili według uznania
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Suszony tymianek
1  szczypta
Majeranek
3 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Suszony cząber
trochę
Olej do smażenia
1  pęczek
Natka zielonej pietruszki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.45 g
Węglowodany
11.77 g
Tłuszcze
6.25 g
Wartość energetyczna
156.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

111 min
Krok 1
25 min
Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill, pieczemy ok. 20 minut w 230 st. C, od czasu do czasu obracając papryki (mają się mocno zrumienić, skórka może być w niektórych miejscach nawet czarna.
Krok 2
10 min
Upieczone papryki przekładamy do woreczka (ja wykorzystałam woreczek do pieczenia) lub zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy, aż lekko przestygną, następnie zdejmujemy z nich skórkę (będzie odchodziła z łatwością).
Krok 3
5 min
Obrane papryki kroimy na pół, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę.
Krok 4
10 min
W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy papryką, dodajemy ostre papryczki i szczyptę cukru, smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 5
5 min
Przekładamy podduszoną cebulkę do miseczki, do rondla dodajemy pokrojone w kostkę mięso, szczyptę majeranku, cząbru i tymianku, ziele angielskie, liście laurowe, dobrze obsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku.
Krok 6
30 min
Do rondla dodajemy z powrotem cebulę, podlewamy mięso wodą, dusimy do miękkości ok. 30 minut.
Krok 7
15 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do rondla, dodajemy resztę wody. Gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8
10 min
Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym i pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę. Gotujemy chwilę.
Krok 9
1 min
Zupę gulaszową podajemy udekorowaną natką pietruszki.
Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 1 z 9

Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill, pieczemy ok. 20 minut w 230 st. C, od czasu do czasu obracając papryki (mają się mocno zrumienić, skórka może być w niektórych miejscach nawet czarna.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 2 z 9

Upieczone papryki przekładamy do woreczka (ja wykorzystałam woreczek do pieczenia) lub zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy, aż lekko przestygną, następnie zdejmujemy z nich skórkę (będzie odchodziła z łatwością).

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 3 z 9

Obrane papryki kroimy na pół, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 4 z 9

W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy papryką, dodajemy ostre papryczki i szczyptę cukru, smażymy, aż cebula się zeszkli.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 5 z 9

Przekładamy podduszoną cebulkę do miseczki, do rondla dodajemy pokrojone w kostkę mięso, szczyptę majeranku, cząbru i tymianku, ziele angielskie, liście laurowe, dobrze obsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 6 z 9

Do rondla dodajemy z powrotem cebulę, podlewamy mięso wodą, dusimy do miękkości ok. 30 minut.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 7 z 9

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do rondla, dodajemy resztę wody. Gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 8 z 9

Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym i pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę. Gotujemy chwilę.

Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

Krok 9 z 9

Zupę gulaszową podajemy udekorowaną natką pietruszki.

Zima, zwłaszcza ta naprawdę sroga, to najlepsza pora na pożywne i porządnie rozgrzewające zupy. Taka jest pikantna zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Upieczona papryka dodana do gulaszu sprawia, że staje się on wyjątkowo aromatyczny. Pikantna papryka sprawia, że zupa jest cudownie ostra i już po pierwszej łyżce czujemy, jak krew szybciej krąży nam w żyłach, a po całym ciele rozchodzi się przyjemne ciepło. Z taką zupą zima, nawet najbardziej mroźna, nie wydaje się być już taka zła.

Do zupy gulaszowej tradycyjnie wykorzystuje się wołowinę, ale z powodzeniem można użyć wołowiny, na przykład chudą łopatkę. To właśnie ona pojawi się w tym przepisie na pikantną zupę gulaszową z pieczoną czerwoną papryką.

Pieczenie papryki do zupy gulaszowej jest warte zachodu – nieziemski aromat rozchodzi się po całej kuchni i sprawia on, że nie można się doczekać kulinarnego finału. A z praktycznych punktu widzenia – usunięcie skórki z upieczonej papryki jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku surowej. Tu przeczytasz o tym, jak obrać paprykę ze skóry!

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy gulaszowej. Dodatkowo można podać do niej pajdę chleba z masłem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika