Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką
1 godz 51 min
Łatwy
0.5
kg
Chuda łopatka wieprzowa
3
Małe czerwone papryki (lub 2 duże)
4
Większe ziemniaki
1.5
l
Woda
1
Puszka pomidorów pelati bez skórek
1
Cebula
3
ząbków
1
łyżeczka
Słodka papryka
trochę
Suszonych papryczek piri piri lub chili według uznania
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Cukier
1
szczypta
Suszony tymianek
1
szczypta
Majeranek
3
Ziarenka ziela angielskiego
2
Liść laurowy
1
szczypta
Suszony cząber
trochę
Olej do smażenia
1
pęczek
Natka zielonej pietruszki do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
14.45 g
Węglowodany
11.77 g
Tłuszcze
6.25 g
Wartość energetyczna
156.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
111 min
Krok 1
25 min
Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill, pieczemy ok. 20 minut w 230 st. C, od czasu do czasu obracając papryki (mają się mocno zrumienić, skórka może być w niektórych miejscach nawet czarna.
Krok 2
10 min
Upieczone papryki przekładamy do woreczka (ja wykorzystałam woreczek do pieczenia) lub zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy, aż lekko przestygną, następnie zdejmujemy z nich skórkę (będzie odchodziła z łatwością).
Krok 3
5 min
Obrane papryki kroimy na pół, pozbawiamy nasion, kroimy w kostkę.
Krok 4
10 min
W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy papryką, dodajemy ostre papryczki i szczyptę cukru, smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 5
5 min
Przekładamy podduszoną cebulkę do miseczki, do rondla dodajemy pokrojone w kostkę mięso, szczyptę majeranku, cząbru i tymianku, ziele angielskie, liście laurowe, dobrze obsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku.
Krok 6
30 min
Do rondla dodajemy z powrotem cebulę, podlewamy mięso wodą, dusimy do miękkości ok. 30 minut.
Krok 7
15 min
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do rondla, dodajemy resztę wody. Gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8
10 min
Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym i pokrojoną w kostkę pieczoną paprykę. Gotujemy chwilę.
Krok 9
1 min
Zupę gulaszową podajemy udekorowaną natką pietruszki.
Zima, zwłaszcza ta naprawdę sroga, to najlepsza pora na pożywne i porządnie rozgrzewające zupy. Taka jest pikantna zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Upieczona papryka dodana do gulaszu sprawia, że staje się on wyjątkowo aromatyczny. Pikantna papryka sprawia, że zupa jest cudownie ostra i już po pierwszej łyżce czujemy, jak krew szybciej krąży nam w żyłach, a po całym ciele rozchodzi się przyjemne ciepło. Z taką zupą zima, nawet najbardziej mroźna, nie wydaje się być już taka zła.
Do zupy gulaszowej tradycyjnie wykorzystuje się wołowinę, ale z powodzeniem można użyć wołowiny, na przykład chudą łopatkę. To właśnie ona pojawi się w tym przepisie na pikantną zupę gulaszową z pieczoną czerwoną papryką.
Pieczenie papryki do zupy gulaszowej jest warte zachodu – nieziemski aromat rozchodzi się po całej kuchni i sprawia on, że nie można się doczekać kulinarnego finału. A z praktycznych punktu widzenia – usunięcie skórki z upieczonej papryki jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku surowej. Tu przeczytasz o tym, jak obrać paprykę ze skóry!
Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy gulaszowej. Dodatkowo można podać do niej pajdę chleba z masłem.
Do zupy gulaszowej tradycyjnie wykorzystuje się wołowinę, ale z powodzeniem można użyć wołowiny, na przykład chudą łopatkę. To właśnie ona pojawi się w tym przepisie na pikantną zupę gulaszową z pieczoną czerwoną papryką.
Pieczenie papryki do zupy gulaszowej jest warte zachodu – nieziemski aromat rozchodzi się po całej kuchni i sprawia on, że nie można się doczekać kulinarnego finału. A z praktycznych punktu widzenia – usunięcie skórki z upieczonej papryki jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku surowej. Tu przeczytasz o tym, jak obrać paprykę ze skóry!
Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy gulaszowej. Dodatkowo można podać do niej pajdę chleba z masłem.
Komentarze 0