Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

(0)
1 godz 46 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Łopatka wieprzowa bez kości lub ładne mięso gulaszowe
1.5 
Czerwona Papryka
1  opakowanie
Zupa ogonowa Nasza Specjalność WINIARY
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
2 
Ziemniaki
2 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
3  łyżek
Olej do smażenia
0.5  łyżka
Mąka
1  szczypta
Sól i pieprz
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Ostra papryka
0.5  pęczek
Świeże zioła do dekoracji (u mnie tymianek)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.13 g
Węglowodany
17.69 g
Tłuszcze
19.08 g
Wartość energetyczna
373.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć mistrzostwo świata w zupach gulaszowych trzeba oddać Węgrom, gulaszowa w Waszym wydaniu może być równie pyszna jak te gotowane przez mistrzów . Ten przepis z pewnością ułatwi Wam sprawę, ponieważ do przygotowania zupy została wykorzystana Zupa Ogonowa Nasza Specjalność Winiary, która jest świetną bazą do zup gulaszowych czy też bogracza. Jeśli chcecie, aby Wasza zupa była idealna, zwróćcie uwagę na mięso, które jest przecież jej podstawą. Łopatka nie może być przerośnięta tłuszczem, ewentualnie jego nadmiar trzeba będzie wyciąć podczas krojenia mięsa. Łopatkę można zastąpić mięsem gulaszowym, oczywiście pod warunkiem, że będzie się ładnie prezentować.

Mogłoby się wydawać, że pieczenie papryki jest zbędne, jednak kiedy jej aromat rozniesie się po całej kuchni, będziecie wiedzieli, że to dobry pomysł. Zresztą zupa gulaszowa i tak dość długo się gotuje, więc mamy sporo czasu na pieczenie, studzenie i obieranie papryki. Najwięcej cierpliwości trzeba mieć czekając, aż papryka wystygnie. Mogę się założyć, że większość z Was i tak poparzy sobie palce

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

106 min
  • Krok 1

    35 min
    Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem, pieczemy około 25-30 minut. Od czasu do czasu przekładamy paprykę z boku na bok, aby skórka się równomiernie przypiekała. Po upieczeniu przekładamy paprykę do worka, w miarę szczelnie zamykamy worek, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy solą, kminkiem, słodką i ostrą papryką, na końcu oprószamy mąką. Dobrze obsmażamy w rondlu o grubym dnie. W połowie smażenia dodajemy obrane i pokrojone w kostkę cebule.
  • Krok 3

    5 min
    Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa z cebulą i krótko smażymy.
  • Krok 4

    30 min
    Podlewamy mięso 0,5 l wody, zagotowujemy. Gotujemy, aż mięso będzie prawie miękkie.
  • Krok 5

    15 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Gotujemy 15 minut.
  • Krok 6

    5 min
    W tym czasie zdejmujemy skórkę z upieczonych papryk, kroimy je w mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy.
  • Krok 7

    5 min
    Zawartość opakowania z zupą ogonową rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do zupy ciągle mieszając. Zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minuty.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podajemy udekorowaną świeżymi ziołami.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 1 z 8

Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem, pieczemy około 25-30 minut. Od czasu do czasu przekładamy paprykę z boku na bok, aby skórka się równomiernie przypiekała. Po upieczeniu przekładamy paprykę do worka, w miarę szczelnie zamykamy worek, odstawiamy do przestygnięcia.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 2 z 8

Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy solą, kminkiem, słodką i ostrą papryką, na końcu oprószamy mąką. Dobrze obsmażamy w rondlu o grubym dnie. W połowie smażenia dodajemy obrane i pokrojone w kostkę cebule.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 3 z 8

Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa z cebulą i krótko smażymy.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 4 z 8

Podlewamy mięso 0,5 l wody, zagotowujemy. Gotujemy, aż mięso będzie prawie miękkie.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 5 z 8

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Gotujemy 15 minut.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 6 z 8

W tym czasie zdejmujemy skórkę z upieczonych papryk, kroimy je w mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 7 z 8

Zawartość opakowania z zupą ogonową rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do zupy ciągle mieszając. Zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minuty.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Krok 8 z 8

Zupę podajemy udekorowaną świeżymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa węgierska na boczku

    Zupa gulaszowa węgierska na boczku

    2 godz 19 min Średni
  • Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    1 godz 51 min Łatwy
  • Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

    Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

    1 godz 30 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

    Zupa gulaszowa z zielonym grochem i suszonymi grzybami

    2 godz 14 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu