
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Mogłoby się wydawać, że pieczenie papryki jest zbędne, jednak kiedy jej aromat rozniesie się po całej kuchni, będziecie wiedzieli, że to dobry pomysł. Zresztą zupa gulaszowa i tak dość długo się gotuje, więc mamy sporo czasu na pieczenie, studzenie i obieranie papryki. Najwięcej cierpliwości trzeba mieć czekając, aż papryka wystygnie. Mogę się założyć, że większość z Was i tak poparzy sobie palce
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
Krok 1
35 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
30 minKrok 5
15 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem, pieczemy około 25-30 minut. Od czasu do czasu przekładamy paprykę z boku na bok, aby skórka się równomiernie przypiekała. Po upieczeniu przekładamy paprykę do worka, w miarę szczelnie zamykamy worek, odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 2 z 8
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy solą, kminkiem, słodką i ostrą papryką, na końcu oprószamy mąką. Dobrze obsmażamy w rondlu o grubym dnie. W połowie smażenia dodajemy obrane i pokrojone w kostkę cebule.

Krok 3 z 8
Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa z cebulą i krótko smażymy.

Krok 4 z 8
Podlewamy mięso 0,5 l wody, zagotowujemy. Gotujemy, aż mięso będzie prawie miękkie.

Krok 5 z 8
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do rondla. Gotujemy 15 minut.

Krok 6 z 8
W tym czasie zdejmujemy skórkę z upieczonych papryk, kroimy je w mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy.

Krok 7 z 8
Zawartość opakowania z zupą ogonową rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do zupy ciągle mieszając. Zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minuty.

Krok 8 z 8
Zupę podajemy udekorowaną świeżymi ziołami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0