MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Pierogi z bobem i koperkiem
52 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
22 5.3g / 22%
57 30.9g / 57%
21 11.7g / 21%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Pierogi z bobem i koperkiem

(0)
52 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Gorąca woda
0.33  łyżeczka
Sól
375  g
Bób
0.75  pęczek
Koperek
0.75 
Cebula
35  g
Ser feta lub wędzony twaróg
trochę
Olej do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.99 g
Wartość energetyczna
192.94 kcal
Tłuszcze
5.31 g
Białko
11.76 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi z bobem i koperkiem to propozycja w sam raz na lato, kiedy trwa sezon na bób. Warto wykorzystać ten czas i urozmaicić swoje menu. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na danie z tym składnikiem, koniecznie musisz zrobić nasze pierogi z bobem i koperkiem. Z pewnością zaskoczą one Twoich bliskich i wywołają radość na ich twarzach. Przygotuj się też na prośby o dokładkę! Zobacz przepis na pierogi z bobem i koperkiem i gotuj razem z WINIARY!

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1 - CIASTO

    15 min
    Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut (pod przykryciem).
  • Krok 2

    15 min
    Bób ugotuj we wrzątku, aż będzie miękki, a skórka będzie łatwo odchodziła. Po ugotowaniu przelej dużą ilością ziemnej wody, a kiedy wystygnie, obierz ze skórki.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana. Koperek drobno posiekaj.
  • Krok 4 - FARSZ

    2 min
    Bób rozgnieć widelcem. Dodaj pokruszoną fetę, koperek, bulion WINIARY oraz usmażoną cebulę. Całość wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
  • Krok 6

    5 min
    Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min lub do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Pierogi z bobem i koperkiem

Krok 1 - CIASTO z 6

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut (pod przykryciem).

Pierogi z bobem i koperkiem

Krok 2 z 6

Bób ugotuj we wrzątku, aż będzie miękki, a skórka będzie łatwo odchodziła. Po ugotowaniu przelej dużą ilością ziemnej wody, a kiedy wystygnie, obierz ze skórki.

Pierogi z bobem i koperkiem

Krok 3 z 6

Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana. Koperek drobno posiekaj.

Pierogi z bobem i koperkiem

Krok 4 - FARSZ z 6

Bób rozgnieć widelcem. Dodaj pokruszoną fetę, koperek, bulion WINIARY oraz usmażoną cebulę. Całość wymieszaj.

Pierogi z bobem i koperkiem

Krok 5 z 6

Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.

Pierogi z bobem i koperkiem

Krok 6 z 6

Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min lub do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Przepis w formacie PDF

lite