Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierniczki z żytniej mąki

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
50 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Mąka żytnia
2 kubków
Miód
50 ml
Wódka
1 łyżeczka
Skórka z pomarańczy
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
20 g
Przyprawa do piernika

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
1.41 g
Węglowodany
19.04 g
Tłuszcze
0.17 g
Wartość energetyczna
80.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Mąkę wsypać na suchą patelnię i uprażyć.
Krok 2
35 min
Do roztopionego, przestudzonego miodu wlać spirytus, następnie dodać skórkę pomarańczową, mąkę, przyprawę do pierników, sodę oczyszczoną rozmieszaną w łyżce zimnej wody i wyrabiać ciasto przez pół godziny.
Krok 3
10 min
Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka.
Krok 4
30 min
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec około 30 minut w temp 180 stopni.
Pierniczki z żytniej mąki

Krok 1 z 4

Mąkę wsypać na suchą patelnię i uprażyć.

Pierniczki z żytniej mąki

Krok 2 z 4

Do roztopionego, przestudzonego miodu wlać spirytus, następnie dodać skórkę pomarańczową, mąkę, przyprawę do pierników, sodę oczyszczoną rozmieszaną w łyżce zimnej wody i wyrabiać ciasto przez pół godziny.

Pierniczki z żytniej mąki

Krok 3 z 4

Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka.

Pierniczki z żytniej mąki

Krok 4 z 4

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec około 30 minut w temp 180 stopni.

Pierniczki to fantastyczna przegryzka, która świetnie wpasuje się w rodzinne posiedzenie przy kawie lub herbacie. Skórka z pomarańczy sprawi, że aromat, który uniesie się w kuchni jeszcze przez długi czas będzie utrzymywał się w naszej pamięci. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika