Pierniczki z żytniej mąki
80min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.41 g
Węglowodany
19.04 g
Tłuszcze
0.17 g
Wartość energetyczna
80.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Mąkę wsypać na suchą patelnię i uprażyć.
Krok 2
35 min
Do roztopionego, przestudzonego miodu wlać spirytus, następnie dodać skórkę pomarańczową, mąkę, przyprawę do pierników, sodę oczyszczoną rozmieszaną w łyżce zimnej wody i wyrabiać ciasto przez pół godziny.
Krok 3
10 min
Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka.
Krok 4
30 min
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec około 30 minut w temp 180 stopni.
Pierniczki to fantastyczna przegryzka, która świetnie wpasuje się w rodzinne posiedzenie przy kawie lub herbacie. Skórka z pomarańczy sprawi, że aromat, który uniesie się w kuchni jeszcze przez długi czas będzie utrzymywał się w naszej pamięci. Smacznego!
Komentarze 0