Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Orzechowe pierniczki

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Cukier
50 g
Margaryna
2 
Jajko
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 płaskich łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1 Płaska łyżka
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Migdały słupki lub też mogą być płatki mielimy w młynku do kawy.
Krok 2
2 min
Orzechy łączymy z mąką.
Krok 3
3 min
Morele suszone drobno kroimy.
Krok 4
5 min
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku.
Krok 5
5 min
Mieszamy w misce razem z tartymi orzechami oraz mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 6
5 min
Stopniowo wsypujemy mieszankę bakalii i mąki. Miksujemy.
Krok 7
5 min
Suszone morele drobno kroimy i łączymy z masą piernikową.
Krok 8
5 min
Wyrabiamy chwilę ciasto z morelami, a następnie mokrymi dłońmi nabieramy porcję ciasta, formujemy kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej folią skropioną olejem i posypanej mąką.
Krok 9
0 min
Robimy między nimi odstępy 2-3 cm. bo pierniczki sporo urosną podczas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Orzechowe pierniczki

Krok 1 z 9

Migdały słupki lub też mogą być płatki mielimy w młynku do kawy.

Orzechowe pierniczki

Krok 2 z 9

Orzechy łączymy z mąką.

Orzechowe pierniczki

Krok 3 z 9

Morele suszone drobno kroimy.

Orzechowe pierniczki

Krok 4 z 9

Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku.

Orzechowe pierniczki

Krok 5 z 9

Mieszamy w misce razem z tartymi orzechami oraz mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą i proszkiem do pieczenia.

Orzechowe pierniczki

Krok 6 z 9

Stopniowo wsypujemy mieszankę bakalii i mąki. Miksujemy.

Orzechowe pierniczki

Krok 7 z 9

Suszone morele drobno kroimy i łączymy z masą piernikową.

Orzechowe pierniczki

Krok 8 z 9

Wyrabiamy chwilę ciasto z morelami, a następnie mokrymi dłońmi nabieramy porcję ciasta, formujemy kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej folią skropioną olejem i posypanej mąką.

Orzechowe pierniczki

Krok 9 z 9

Robimy między nimi odstępy 2-3 cm. bo pierniczki sporo urosną podczas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.

Orzechowe pierniczki nadają się na drugie śniadanie dla dzieci, ale i dorośli nie powinni nimi pogardzić! Przebijający się smak moreli będzie kuszący również dla tych dorosłych łasuchów. Do tego aromat kakao i mamy przysmak, któremu nie sposób się oprzeć! Dzięki proszkowi do pieczenia WINIARY, nasze łakocie wyrosną jak nigdy dotąd. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika