
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Orzechowe pierniczki

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
2 minKrok 3
3 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
5 minKrok 9
0 minKrok 1 z 9
Migdały słupki lub też mogą być płatki mielimy w młynku do kawy.
Krok 2 z 9
Orzechy łączymy z mąką.
Krok 3 z 9
Morele suszone drobno kroimy.
Krok 4 z 9
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku.
Krok 5 z 9
Mieszamy w misce razem z tartymi orzechami oraz mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 6 z 9
Stopniowo wsypujemy mieszankę bakalii i mąki. Miksujemy.
Krok 7 z 9
Suszone morele drobno kroimy i łączymy z masą piernikową.
Krok 8 z 9
Wyrabiamy chwilę ciasto z morelami, a następnie mokrymi dłońmi nabieramy porcję ciasta, formujemy kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej folią skropioną olejem i posypanej mąką.
Krok 9 z 9
Robimy między nimi odstępy 2-3 cm. bo pierniczki sporo urosną podczas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0