Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Orzechowe pierniczki nadają się na drugie śniadanie dla dzieci, ale i dorośli nie powinni nimi pogardzić! Przebijający się smak moreli będzie kuszący również dla tych dorosłych łasuchów. Do tego aromat kakao i mamy przysmak, któremu nie sposób się oprzeć! Dzięki proszkowi do pieczenia WINIARY, nasze łakocie wyrosną jak nigdy dotąd. Pycha!
Przygotowanie
55 min
Krok 1
5 min
Migdały słupki lub też mogą być płatki mielimy w młynku do kawy.
Krok 2
2 min
Orzechy łączymy z mąką.
Krok 3
3 min
Morele suszone drobno kroimy.
Krok 4
5 min
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku.
Krok 5
5 min
Mieszamy w misce razem z tartymi orzechami oraz mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 6
5 min
Stopniowo wsypujemy mieszankę bakalii i mąki. Miksujemy.
Krok 7
5 min
Suszone morele drobno kroimy i łączymy z masą piernikową.
Krok 8
5 min
Wyrabiamy chwilę ciasto z morelami, a następnie mokrymi dłońmi nabieramy porcję ciasta, formujemy kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej folią skropioną olejem i posypanej mąką.
Krok 9
0 min
Robimy między nimi odstępy 2-3 cm. bo pierniczki sporo urosną podczas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Krok 1
z
9
Migdały słupki lub też mogą być płatki mielimy w młynku do kawy.
Krok 2
z
9
Orzechy łączymy z mąką.
Krok 3
z
9
Morele suszone drobno kroimy.
Krok 4
z
9
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku.
Krok 5
z
9
Mieszamy w misce razem z tartymi orzechami oraz mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 6
z
9
Stopniowo wsypujemy mieszankę bakalii i mąki. Miksujemy.
Krok 7
z
9
Suszone morele drobno kroimy i łączymy z masą piernikową.
Krok 8
z
9
Wyrabiamy chwilę ciasto z morelami, a następnie mokrymi dłońmi nabieramy porcję ciasta, formujemy kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej folią skropioną olejem i posypanej mąką.
Krok 9
z
9
Robimy między nimi odstępy 2-3 cm. bo pierniczki sporo urosną podczas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0