Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Orzechowe pierniczki nadają się na drugie śniadanie dla dzieci, ale i dorośli nie powinni nimi pogardzić! Przebijający się smak moreli będzie kuszący również dla tych dorosłych łasuchów. Do tego aromat kakao i mamy przysmak, któremu nie sposób się oprzeć! Dzięki proszkowi do pieczenia nasze łakocie wyrosną jak nigdy dotąd. Pycha!
Migdały słupki lub też mogą być płatki mielimy w młynku do kawy.
Orzechy łączymy z mąką.
Morele suszone drobno kroimy.
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku.
Mieszamy w misce razem z tartymi orzechami oraz mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo wsypujemy mieszankę bakalii i mąki. Miksujemy.
Suszone morele drobno kroimy i łączymy z masą piernikową.
Wyrabiamy chwilę ciasto z morelami, a następnie mokrymi dłońmi nabieramy porcję ciasta, formujemy kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej folią skropioną olejem i posypanej mąką.
Robimy między nimi odstępy 2-3 cm. bo pierniczki sporo urosną podczas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.