Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczone kasztany

Pieczone kasztany

(2)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Kasztany jadalne
1  porcja
Masło
1  porcja
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.29 g
Węglowodany
65.25 g
Tłuszcze
7.31 g
Wartość energetyczna
360.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
To mój ulubiony sposób na przygotowanie kasztanów. Można jeść je samodzielnie lub mogą być dodatkiem do potraw. Pieczone kasztany kryją w sobie ciekawy smak, a żeby go wydobyć potrzebujesz jedynie 3 składników. Opcjonalnie możesz sięgnąć po masło i sól, jeśli kasztany mają być Twoją popołudniową przekąską.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Kasztany myjemy i osuszamy. Układamy płaską stroną na desce i u góry nacinamy na krzyż.
  • Krok 2

    5 min
    Tak przygotowane kasztany przekładamy do garnka, nacięciem do dołu.
  • Krok 3

    15 min
    Zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła kasztany. Gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Po tym czasie przekładamy na kratkę do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Kratkę układamy na najniższej półce w piekarniku.
  • Krok 5

    5 min
    Po upieczeniu kasztany obieramy z twardej skorupki i cienkiej skórki. Do samodzielnego zjedzenia można podawać z masełkiem.
Pieczone kasztany

Krok 1 z 5

Kasztany myjemy i osuszamy. Układamy płaską stroną na desce i u góry nacinamy na krzyż.

Pieczone kasztany

Krok 2 z 5

Tak przygotowane kasztany przekładamy do garnka, nacięciem do dołu.

Pieczone kasztany

Krok 3 z 5

Zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła kasztany. Gotujemy 15 minut.

Pieczone kasztany

Krok 4 z 5

Po tym czasie przekładamy na kratkę do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Kratkę układamy na najniższej półce w piekarniku.

Pieczone kasztany

Krok 5 z 5

Po upieczeniu kasztany obieramy z twardej skorupki i cienkiej skórki. Do samodzielnego zjedzenia można podawać z masełkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mus jabłkowy na zimę

    Mus jabłkowy na zimę

    58 min Łatwy
  • Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

    Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

    30 min Łatwy
  • Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

    Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

    36 min Łatwy
  • Chipsy z buraka

    Chipsy z buraka

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu