Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
To mój ulubiony sposób na przygotowanie kasztanów. Można jeść je samodzielnie lub mogą być dodatkiem do potraw. Pieczone kasztany kryją w sobie ciekawy smak, a żeby go wydobyć potrzebujesz jedynie 3 składników. Opcjonalnie możesz sięgnąć po masło i sól, jeśli kasztany mają być Twoją popołudniową przekąską.
Przygotowanie
50 min
Krok 1
10 min
Kasztany myjemy i osuszamy. Układamy płaską stroną na desce i u góry nacinamy na krzyż.
Krok 2
5 min
Tak przygotowane kasztany przekładamy do garnka, nacięciem do dołu.
Krok 3
15 min
Zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła kasztany. Gotujemy 15 minut.
Krok 4
15 min
Po tym czasie przekładamy na kratkę do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Kratkę układamy na najniższej półce w piekarniku.
Krok 5
5 min
Po upieczeniu kasztany obieramy z twardej skorupki i cienkiej skórki. Do samodzielnego zjedzenia można podawać z masełkiem.
Krok 1
z
5
Kasztany myjemy i osuszamy. Układamy płaską stroną na desce i u góry nacinamy na krzyż.
Krok 2
z
5
Tak przygotowane kasztany przekładamy do garnka, nacięciem do dołu.
Krok 3
z
5
Zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła kasztany. Gotujemy 15 minut.
Krok 4
z
5
Po tym czasie przekładamy na kratkę do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Kratkę układamy na najniższej półce w piekarniku.
Krok 5
z
5
Po upieczeniu kasztany obieramy z twardej skorupki i cienkiej skórki. Do samodzielnego zjedzenia można podawać z masełkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0