Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone kasztany

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Kasztany
1 porcja
Masło
1 porcja
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
7.18 g
Białko
4.12 g
Wartość energetyczna
525.85 kcal
Węglowodany
110.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Kasztany myjemy i osuszamy. Układamy płaską stroną na desce i u góry nacinamy na krzyż.
Krok 2
5 min
Tak przygotowane kasztany przekładamy do garnka, nacięciem do dołu.
Krok 3
15 min
Zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła kasztany. Gotujemy 15 minut.
Krok 4
15 min
Po tym czasie przekładamy na kratkę do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Kratkę układamy na najniższej półce w piekarniku.
Krok 5
5 min
Po upieczeniu kasztany obieramy z twardej skorupki i cienkiej skórki. Do samodzielnego zjedzenia można podawać z masełkiem.
Pieczone kasztany

Krok 1 z 5

Kasztany myjemy i osuszamy. Układamy płaską stroną na desce i u góry nacinamy na krzyż.

Pieczone kasztany

Krok 2 z 5

Tak przygotowane kasztany przekładamy do garnka, nacięciem do dołu.

Pieczone kasztany

Krok 3 z 5

Zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła kasztany. Gotujemy 15 minut.

Pieczone kasztany

Krok 4 z 5

Po tym czasie przekładamy na kratkę do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Kratkę układamy na najniższej półce w piekarniku.

Pieczone kasztany

Krok 5 z 5

Po upieczeniu kasztany obieramy z twardej skorupki i cienkiej skórki. Do samodzielnego zjedzenia można podawać z masełkiem.

To mój ulubiony sposób na przygotowanie kasztanów. Można jeść je samodzielnie lub mogą być dodatkiem do potraw. Pieczone kasztany kryją w sobie ciekawy smak, a żeby go wydobyć potrzebujesz jedynie 3 składników. Opcjonalnie możesz sięgnąć po masło i sól, jeśli kasztany mają być Twoją popołudniową przekąską.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika