Pieczone kasztany
50min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.12 g
Węglowodany
110.43 g
Tłuszcze
7.18 g
Wartość energetyczna
525.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
10 min
Kasztany myjemy i osuszamy. Układamy płaską stroną na desce i u góry nacinamy na krzyż.
Krok 2
5 min
Tak przygotowane kasztany przekładamy do garnka, nacięciem do dołu.
Krok 3
15 min
Zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła kasztany. Gotujemy 15 minut.
Krok 4
15 min
Po tym czasie przekładamy na kratkę do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Kratkę układamy na najniższej półce w piekarniku.
Krok 5
5 min
Po upieczeniu kasztany obieramy z twardej skorupki i cienkiej skórki. Do samodzielnego zjedzenia można podawać z masełkiem.
To mój ulubiony sposób na przygotowanie kasztanów. Można jeść je samodzielnie lub mogą być dodatkiem do potraw. Pieczone kasztany kryją w sobie ciekawy smak, a żeby go wydobyć potrzebujesz jedynie 3 składników. Opcjonalnie możesz sięgnąć po masło i sól, jeśli kasztany mają być Twoją popołudniową przekąską.
Komentarze 0