Pieczona dynia hokkaido

(2)
45min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dynia hokkaido
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
3  ząbków
0.5  łyżeczka
Tymianek
150  ml
Jogurt grecki
1  ząbek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Papryka Ostra

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.91 g
Węglowodany
55.9 g
Tłuszcze
35.54 g
Wartość energetyczna
558.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mała dynia hokkaido jest nieco słodsza od swojej większej krewnej i można ją spożywać ze skórką po odpowiednim przygotowaniu, ale należy pamiętać, że pestki dyni hokkaido nie nadają się ani do prażenia, ani do smażenia!

Na pocieszenie możemy powiedzieć, że przepis na pieczoną dynię hokkaido to nie tylko pomysł na przepyszną jesienną przekąskę prosto z piekarnika, ale również podstawa kremowych zup dyniowych i innych potraw z dynią. Hokkaido smakuje świetnie z dipem czosnkowym z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Sprawdź również nasz przepis na placuszki dyniowe!
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
3 min
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Krok 2
10 min
Dynię umyj (dyni hokkaido nie musisz obierać), przekrój na pół, łyżką usuń pestki, a następnie pokrój dynię na plastry grubości kciuka.
Krok 3
5 min
W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek, listki tymianku.
Krok 4
25 min
Plastry dyni nasmaruj marynatą (lub włóż do miski, zalej marynatą i wymieszaj) i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut – do miękkości dyni.
Krok 5
2 min
Taka dynia świetnie smakuje sama (podawana np. z dipem majonezowym), ale idealnie nadaje się też jako podstawa do zup dyniowych.
Pieczona dynia hokkaido

Krok 1 z 5

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 2 z 5

Dynię umyj (dyni hokkaido nie musisz obierać), przekrój na pół, łyżką usuń pestki, a następnie pokrój dynię na plastry grubości kciuka.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 3 z 5

W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek, listki tymianku.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 4 z 5

Plastry dyni nasmaruj marynatą (lub włóż do miski, zalej marynatą i wymieszaj) i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut – do miękkości dyni.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 5 z 5

Taka dynia świetnie smakuje sama (podawana np. z dipem majonezowym), ale idealnie nadaje się też jako podstawa do zup dyniowych.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika