Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczona dynia hokkaido

Pieczona dynia hokkaido

(2)
45min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Dynia hokkaido
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
3  ząbków
Czosnek
0.5  łyżeczka
Tymianek
50  g
Majonez Dekoracyjny
150  ml
Jogurt grecki
1  ząbek
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Papryka Ostra
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.91 g
Węglowodany
55.9 g
Tłuszcze
35.54 g
Wartość energetyczna
558.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie ma perfekcyjnej dyniowej zupy krem bez dyni hokkaido. Jak sama nazwa wskazuje, dynia hokkaido pochodzi z Japonii. Ta odmiana o niedużych rozmiarach może wyglądać niepozornie, jednak jej lekko słodki smak i jadalna (po odpowiedniej obróbce) skórka sprawiły, że na stałe zagościła w menu Polaków. W smaku może przypominać lekko pieczone kasztany. Jak rozpoznać dynię hokkaido? Przede wszystkim jest o wiele mniejsza od innych gatunków, ma równy, intensywny i pomarańczowy odcień. Możliwość upieczenia jej razem ze skórką rekompensuje niejadalne pestki. Niestety, pestek tej odmiany nie można uprażyć czy usmażyć, ale dynia hokkaido ma tak wiele innych zastosowań, że nawet początkujący kucharz nie będzie nudzić się powtarzalnymi przepisami.

Jak piec dynie hokkaido? Pieczenie dyni hokkaido jest całkiem proste i nie powinno sprawić problemu nawet tym osobom, które nie czują się pewnie w kuchni. Zacznij od dokładnego umycia dyni. Przekrój dynię na pół i usuń gniazda z nasionami. Pamiętaj, aby usunąć wszystkie nasiona i włókna. Następnie pokrój ją na plastry. Choć nie jest istotne, jakiego kształtu czy rozmiaru będą kawałki dyni (zwłaszcza gdy zamierzasz ją potem zmiksować na zupę krem), to jednak niewielkie plastry w kształcie litery "C" upieką się szybciej i równiej, niż niestarannie pokrojona dynia. Postaraj się, aby plastry nie były zbyt grube. Uwaga, nie musisz usuwać skórki — dynie tej odmiany są równie smaczne wraz ze skórką! Plastry dyni upiecz na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu, po uprzednim posmarowaniu kawałków oliwą. Tak przygotowaną dynię możesz również posolić. Jeśli chcesz, na blaszce z dynią możesz wyłożyć kilka ząbków czosnku. Nadadzą one dyni nieco aromatu.

Ile piec dynie hokkaido? Zazwyczaj wystarcza około 30 - 35 minut, aby dynia tej odmiany była gotowa do spożycia. Dynię hokkaido należy piec na termoobiegu w 180 stopniach lub bez termoobiegu, na środkowej blasze, w temperaturze 200-210 stopni. Jeśli dynia była nieduża i została pokrojona na małe kawałki, sprawdź jej miękkość po 20 minutach pieczenia.

Pieczona dynia hokkaido to nie tylko przekąska do meczu lub serialu. To również świetna przystawka czy składnik wielu potraw na zimne jesienne wieczory, np. zup, makaronów, placków czy zapiekanek. Do pieczonej dyni hokkaido pasuje dip czosnkowy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY lub prosta mieszanka przypraw i oliwy z oliwek. Do tej odmiany pasuje tymianek, oregano i rozmaryn. Fani wschodnich smaków nie będą zawiedzeni — hokkaido można podawać również z kolendrą czy ostrym chili. Sprawdź również nasz przepis na placuszki dyniowe!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Piekarnik nagrzej do 200°C.
  • Krok 2

    10 min
    Dynię umyj (dyni hokkaido nie musisz obierać), przekrój na pół, łyżką usuń pestki, a następnie pokrój dynię na plastry grubości kciuka.
  • Krok 3

    5 min
    W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek, listki tymianku.
  • Krok 4

    25 min
    Plastry dyni nasmaruj marynatą (lub włóż do miski, zalej marynatą i wymieszaj) i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut – do miękkości dyni.
  • Krok 5

    2 min
    Taka dynia świetnie smakuje sama (podawana np. z dipem majonezowym), ale idealnie nadaje się też jako podstawa do zup dyniowych.
Pieczona dynia hokkaido

Krok 1 z 5

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 2 z 5

Dynię umyj (dyni hokkaido nie musisz obierać), przekrój na pół, łyżką usuń pestki, a następnie pokrój dynię na plastry grubości kciuka.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 3 z 5

W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek, listki tymianku.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 4 z 5

Plastry dyni nasmaruj marynatą (lub włóż do miski, zalej marynatą i wymieszaj) i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut – do miękkości dyni.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 5 z 5

Taka dynia świetnie smakuje sama (podawana np. z dipem majonezowym), ale idealnie nadaje się też jako podstawa do zup dyniowych.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Entrant
  • Halloween
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    Dynia hokkaido pieczona w piekarniku

    46 min Łatwy
  • Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

    Zupa dyniowa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy

    42 min Łatwy
  • Jak suszyć pestki dyni?

    Jak suszyć pestki dyni?

    1 godz 56 min Łatwy
  • Pasta z dyni do chleba

    Pasta z dyni do chleba

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu