Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczona dynia hokkaido

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dynia hokkaido
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
3 ząbków
Czosnek
0.5 łyżeczka
Tymianek
2 łyżek
150 ml
Jogurt grecki
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Papryka Ostra

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
36.58 g
Węglowodany
55.9 g
Wartość energetyczna
568.7 kcal
Białko
11.86 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
3 min
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Krok 2
10 min
Dynię umyj (dyni hokkaido nie musisz obierać), przekrój na pół, łyżką usuń pestki, a następnie pokrój dynię na plastry grubości kciuka.
Krok 3
5 min
W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek, listki tymianku.
Krok 4
25 min
Plastry dyni nasmaruj marynatą (lub włóż do miski, zalej marynatą i wymieszaj) i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut – do miękkości dyni.
Krok 5
2 min
Taka dynia świetnie smakuje sama (podawana np. z dipem majonezowym), ale idealnie nadaje się też jako podstawa do zup dyniowych.
Pieczona dynia hokkaido

Krok 1 z 5

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 2 z 5

Dynię umyj (dyni hokkaido nie musisz obierać), przekrój na pół, łyżką usuń pestki, a następnie pokrój dynię na plastry grubości kciuka.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 3 z 5

W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek, listki tymianku.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 4 z 5

Plastry dyni nasmaruj marynatą (lub włóż do miski, zalej marynatą i wymieszaj) i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut – do miękkości dyni.

Pieczona dynia hokkaido

Krok 5 z 5

Taka dynia świetnie smakuje sama (podawana np. z dipem majonezowym), ale idealnie nadaje się też jako podstawa do zup dyniowych.


Mała dynia hokkaido jest nieco słodsza od swojej większej krewnej i można ją spożywać ze skórką po odpowiednim przygotowaniu, ale należy pamiętać, że pestki dyni hokkaido nie nadają się ani do prażenia, ani do smażenia!

Na pocieszenie możemy powiedzieć, że przepis na pieczoną dynię hokkaido to nie tylko pomysł na przepyszną jesienną przekąskę prosto z piekarnika, ale również podstawa kremowych zup dyniowych i innych potraw z dynią. Hokkaido smakuje świetnie z dipem czosnkowym z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Sprawdź również nasz przepis na placuszki dyniowe!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika