Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pęczak smażony z grzybami
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
13.4g / 14%
Węglowodany
65g / 73%
Tłuszcze
4.9g / 12%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pęczak smażony z grzybami

+

Pęczak smażony z grzybami

Wróć

Pęczak smażony z grzybami

(0)
32min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Kasza jęczmienna pęczak
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
5 
Suszone grzyby
250  g
Pieczarki
1 
Marchewka
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Oliwa do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.36 g
Węglowodany
64.97 g
Tłuszcze
4.9 g
Wartość energetyczna
347.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kasze są dobrym uzupełnieniem wielu potraw. Zwykle stanowią dodatek do dań głównych. Czasami też przygotowuje się z nich desery. Ale to nie wszystko. Kasza sama w sobie może być też podstawą smacznych posiłków – zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. Poznaj nasz sposób na kaszę i przygotuj z nami pęczak smażony z grzybami. Będzie smacznie, aromatycznie i bardzo świątecznie. Zaczynajmy!

Kasza pęczak z grzybami świetnie sprawdzi się jako baza pożywnego posiłku – w tym przypadku będzie to wersja bezmięsna, ale jeśli lubisz – na co dzień możesz do niej dodać mięso lub wędlinę, które akurat masz w lodówce. My bazujemy na klasycznych, wigilijnych produktach, głównie kaszy, grzybach i przyprawach. Tym, co połączy wszystkie składniki i podkreśli ich smak będzie bulion warzywny WINIARY – dzięki niemu przygotujesz całość w niecałe pół godziny. Taka pomoc w kuchni sprawdzi się na co dzień i od święta, a gotowanie stanie się jeszcze szybsze i łatwiejsze.

Nasz przepis jest prosty i poradzą sobie z nim zarówno doświadczeni miłośnicy gotowania, jak i osoby zaczynające swoją przygodę w kuchni. Wystarczy podsmażyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe! Tuż przed podaniem, możesz posypać całość parmezanem lub innym ulubionym serem. Zobacz przepis na pęczak z grzybami i przekonaj się, jakie to proste i smaczne!

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    10 min
    Pęczak zalej 3 szklankami wody. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody.
  • Krok 2

    1 min
    Grzyby suszone namocz we wrzątku.
  • Krok 3

    5 min
    Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, a namoczone grzyby posiekaj.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pieczarki i smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj cebulę i marchew i smaż, aż cebula zmięknie. Na końcu dodaj czosnek i posiekane suszone grzyby. Całość smaż razem ok. 3 min.
  • Krok 5

    5 min
    Po tym czasie dodaj ugotowany pęczak oraz pozostały bulion WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj i smaż razem ok. 5 min, stale mieszając. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość dopraw pieprzem i ew. solą.
  • Krok 6

    1 min
    Danie możesz podawać posypane parmezanem lub innym ulubionym serem. Idealne jako dodatek jak i samodzielne danie.
Pęczak smażony z grzybami

Krok 1 z 6

Pęczak zalej 3 szklankami wody. Dodaj 1 łyżkę bulionu WINIARY i gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody.

Pęczak smażony z grzybami

Krok 2 z 6

Grzyby suszone namocz we wrzątku.

Pęczak smażony z grzybami

Krok 3 z 6

Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, a namoczone grzyby posiekaj.

Pęczak smażony z grzybami

Krok 4 z 6

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pieczarki i smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj cebulę i marchew i smaż, aż cebula zmięknie. Na końcu dodaj czosnek i posiekane suszone grzyby. Całość smaż razem ok. 3 min.

Pęczak smażony z grzybami

Krok 5 z 6

Po tym czasie dodaj ugotowany pęczak oraz pozostały bulion WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj i smaż razem ok. 5 min, stale mieszając. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość dopraw pieprzem i ew. solą.

Pęczak smażony z grzybami

Krok 6 z 6

Danie możesz podawać posypane parmezanem lub innym ulubionym serem. Idealne jako dodatek jak i samodzielne danie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z tłuczonymi, smażonymi ziemniakami

    Barszcz czerwony z tłuczonymi, smażonymi ziemniakami

    19 min Łatwy
  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy
  • Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

    Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu