Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami
57min
Łatwy
2 czubatych łyżek
1 łyżeczka
1 szklanka
Mąka pszenna
1
Jajko
0.5 szklanka
Mleko
0.5 opakowanie
Ser feta w kostkach
0.5 słoik
Suszone pomidory
40 g
Czarne oliwki
1 łyżeczka
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Bazylia świeża
.
Wartości odżywcze
Białko
13.42 g
Węglowodany
34.06 g
Tłuszcze
29.15 g
Wartość energetyczna
434.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
57 min
Krok 1
3 min
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
Krok 2
5 min
W drugiej miseczce połącz mokre składniki (majonez, mleko, jajko), mieszamy,
Krok 3
3 min
Połącz i delitatnie wymieszaj składniki suche i mokre.
Krok 4
3 min
Kostki sera feta przekrój na pół, pomidory odsącz z zalewy, również pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 5
3 min
Oliwki pokrój w plasterki.
Krok 6
5 min
Wszystkie dodatki wymieszaj z bazylią i dodaj do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszając.
Krok 7
5 min
Przełóż ciasto do silikonowych foremek do muffinek wyłożonych papilotkami lub teflonowej formy do muffinek, do około 3/4 wysokości.
Krok 8
30 min
Piecz ok. 20-30 minut w 180 st. C.
Wytrawne muffiny majonezowe z oliwkami, serem feta i suszonymi pomidorami to prosta i efektowna przekąska na ciepło i na zimno. Ciasto na muffiny z suszonymi pomidorami, serem feta i oliwkami jest bardzo proste do zrobienia – mieszasz je krótko, mogą w nim pozostać grudki, a wtedy będą idealnie wyrastać! Gotowe muffinki z serem feta, oliwkami i pomidorkami można udekorować gałązkami świeżego tymianku i podać np. z filiżanką ulubionego bulionu, rosołu lub Barszczu czerwonego WINIARY. Są znakomite też do zwykłej herbaty!
Komentarze 0