Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

0
57 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
1 pęczek
Zielone oliwki
1 łyżeczka
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Bazylia świeża

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
3 min
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
Krok 2
5 min
W drugiej miseczce połącz mokre składniki (majonez, mleko, jajko), mieszamy,
Krok 3
3 min
Połącz i delitatnie wymieszaj składniki suche i mokre.
Krok 4
3 min
Kostki sera feta przekrój na pół, pomidory odsącz z zalewy, również pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 5
3 min
Oliwki pokrój w plasterki.
Krok 6
5 min
Wszystkie dodatki wymieszaj z bazylią i dodaj do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszając.
Krok 7
5 min
Przełóż ciasto do silikonowych foremek do muffinek wyłożonych papilotkami lub teflonowej formy do muffinek, do około 3/4 wysokości.
Krok 8
0 min
Piecz ok. 20-30 minut w 180 st. C.
Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 1 z 8

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.

Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 2 z 8

W drugiej miseczce połącz mokre składniki (majonez, mleko, jajko), mieszamy,

Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 3 z 8

Połącz i delitatnie wymieszaj składniki suche i mokre.

Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 4 z 8

Kostki sera feta przekrój na pół, pomidory odsącz z zalewy, również pokrój na mniejsze kawałki.

Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 5 z 8

Oliwki pokrój w plasterki.

Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 6 z 8

Wszystkie dodatki wymieszaj z bazylią i dodaj do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszając.

Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 7 z 8

Przełóż ciasto do silikonowych foremek do muffinek wyłożonych papilotkami lub teflonowej formy do muffinek, do około 3/4 wysokości.

Muffiny majonezowe z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

Krok 8 z 8

Piecz ok. 20-30 minut w 180 st. C.

Wytrawne muffiny majonezowe z oliwkami, serem feta i suszonymi pomidorami to prosta i efektowna przekąska na ciepło i na zimno. Ciasto na muffiny z suszonymi pomidorami, serem feta i oliwkami jest bardzo proste do zrobienia – mieszasz je krótko, mogą w nim pozostać grudki, a wtedy będą idealnie wyrastać! Gotowe muffinki z serem feta, oliwkami i pomidorkami można udekorować gałązkami świeżego tymianku i podać np. z filiżanką ulubionego bulionu, rosołu lub Barszczu czerwonego WINIARY. Są znakomite też do zwykłej herbaty!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika