Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mielone kotleciki pod sosem, paprykowo - pieczarkową kołderką i żółtym serem

0
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Magda S
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Mięso mielone wieprzowe
2 
Cebula
2  ząbków
2  łyżeczek
Musztarda
1 
Chleb pszenny
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Bułka tarta
3  łyżek
Kwaśna śmietana
20  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
20  g
Masło
trochę
Pieprz czarny
1  pęczek
Pietruszka
250  g
Pieczarki
1 
Papryka czerwona
trochę
Oliwa z oliwek
50  g
Ser edamski

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.09 g
Węglowodany
55 g
Tłuszcze
39.83 g
Wartość energetyczna
756.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
20 min
Mięso połączyć z drobno posiekaną usmażoną cebulą,rozdrobnionym czosnkiem ,odciśniętą kajzerką poprzednio namoczoną w mleku.Dodać jajko i musztardę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić.Formować małe owalne kotleciki.Obtaczać w bułce , zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu .Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Krok 2
20 min
Masło rozgrzać na patelni,dodać mąkę,lekko zasmażyć.Następnie wlać zimny rosół połączony ze śmietaną i koncentratem.Zagotować.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Zalać kotlety.
Krok 3
30 min
Cebulę drobno posiekać,podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.Dodać drobno pokrojone pieczarki i paprykę.Przyprawić solą i pieprzem.Dusic do miękkości.Wyłożyć na sos.Posypać startym na tarce o drobnych oczkach serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 20 minut
Mielone kotleciki pod sosem, paprykowo - pieczarkową kołderką i żółtym serem

Krok 1 z 3

Mięso połączyć z drobno posiekaną usmażoną cebulą,rozdrobnionym czosnkiem ,odciśniętą kajzerką poprzednio namoczoną w mleku.Dodać jajko i musztardę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić.Formować małe owalne kotleciki.Obtaczać w bułce , zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu .Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Mielone kotleciki pod sosem, paprykowo - pieczarkową kołderką i żółtym serem

Krok 2 z 3

Masło rozgrzać na patelni,dodać mąkę,lekko zasmażyć.Następnie wlać zimny rosół połączony ze śmietaną i koncentratem.Zagotować.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Zalać kotlety.

Mielone kotleciki pod sosem, paprykowo - pieczarkową kołderką i żółtym serem

Krok 3 z 3

Cebulę drobno posiekać,podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.Dodać drobno pokrojone pieczarki i paprykę.Przyprawić solą i pieprzem.Dusic do miękkości.Wyłożyć na sos.Posypać startym na tarce o drobnych oczkach serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 20 minut

Tradycyjne mielone troszkę mi się już znudziły więc postanowiłam przygotować je w inny sposób .Są bardzo dobre i najlepiej smakują z dodatkiem pieczonych ziemniaków
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
40.1g / 21%
Węglowodany
55g / 30%
Tłuszcze
39.8g / 48%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika