Meksykańska zupa z kaszą gryczaną
55min
Łatwy
750
ml
35
dag
Pierś z indyka
5
Pieczarki
1
szklanka
Mąka gryczana
1
puszka
Fasola Kidney
1
puszka
Kukurydza
1
Chili
1
ząbek
1
Cebula
1
Ziemniaki
1
łyżka
Słodka papryka
.
Wartości odżywcze
Białko
31 g
Węglowodany
35.21 g
Tłuszcze
34.88 g
Wartość energetyczna
629.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Mięso z indyka mielimy.Czosnek i cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Papryczkę przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka, siekamy w cienkie paseczki.Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy czosnek, chili oraz zmielone mięso. Gdy mięso lekko się zarumieni, dokładamy obrane i pokrojone w cienkie talarki pieczarki. Doprawiamy odrobiną soli.
Krok 2
5 min
Mięso z warzywami przekładamy do garnka o pojemności co najmniej 3,5 litra. Zalewamy gorącym wywarem. Od razu dodajemy przepłukaną letnią wodą kaszę oraz obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka.
Krok 3
0 min
Gotujemy przez 15 minut. Fasolę odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Dodajemy do wywaru wraz z odcedzoną z zalewy kukurydzą. Gotujemy jeszcze przez 5-7 minut. Dodajemy słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Pikantna, meksykańska zupa z kaszą gryczaną, to świetny pomysł na obiad w upalny dzień. Pikantne dania sprawią, że będzie nam nieco chłodniej. Kasza gryczana dodatkowo wzbogaci naszą zupę i sprawi, że będzie bardziej pożywna. A ukoronowaniem tego wszystkiego jest niesamowity smak, którego długo nie zapomnimy. Pycha!
Komentarze 0