Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  l
Woda
2  ząbków
Czosnek
0.5 
Cebula drobno pokrojona
1500  g
Wołowina
4 
Żeberka wołowe
2 
Kolby kukurydzy podzielone na kawałki
trochę
Pieprz i sól
3 
Papryczki poblano, pozbawione pestek i namoczone w wodzie (może być też inny rodzaj)
6 
Suszone papryczki chili odmiany morita, poblano lub innej dostępnej, bez pestek, namoczone w ciepłej wodzie
2 
Upieczone pomidory
1  ząbek
Czosnek
0.5 
Upieczona cebula
1.5  szklanek
Woda
0.5  szklanka
Kluski z mąki kukurydzianej
200  g
Fasolka szparagowa zielona (pocięta na pół)
2 
Cukinia (pokrojona w półksiężyce)
2 
Marchewka
3 
Liść laurowy
0.5 
Cebula (drobno posiekana)
5  gałązek
Kolendra świeża posiekana
3 
Cytryny (sok z 3 cytryn)
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
45.2 g
Węglowodany
14.04 g
Tłuszcze
7.69 g
Wartość energetyczna
298.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną to przepis, który spodoba się wszystkim miłośnikom mięsnych i sycących dań. Zupę z wołowiną przygotujesz z dodatkiem warzyw, papryczek chilli i mnóstwa przypraw, które rozgrzeją Cię w chłodne dni. Oryginalny przepis na molle de olla zawiera również warzywa i owoce, które możesz spotkać głównie w Meksyku, w tym Chayote (kolczocha jadalnego) oraz Xoconostles - owoc kaktusa. Jeśli gdzieś na nie trafisz, koniecznie dodaj je do zupy z wołowiną. Z przypraw być może uda Ci się zdobyć komosę piżmową (Epazote) - jeśli uda Ci się ją zdobyć, dodaj 4 gałązki tej suszonej komosy. Bez tych dodatków meksykańska zupa z wołowiną również się uda i będzie pyszna!

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    50 min
    Podgrzej 3 litry wody z 2 ząbkami czosnku, połową cebuli, mięsem, kośćmi, kukurydzą i solą. Przykryj i gotuj od 40 do 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Krok 2

    25 min
    Zmiksuj chili z koncentratem, pomidorami, upieczonym ząbkiem czosnku, upieczoną cebulą i 1,5 szklanki wody. Wlej do mięsa, dodaj kluski z mąki kukurydzianej, zieloną fasolkę, cukinię, marchewkę i liść laurowy. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Podawaj z posiekaną cebulą, kolendrą i sokiem z cytryny. Zupę możesz udekorować grzankami lub kawałkami smażonego chleba.
  • Wskazówka kulinarna

    1 min
    Mięso i kukurydzę możesz też ugotować w szybkowarze - przez 40 do 45 minut po usłyszeniu dźwięku zaworu.
Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

Krok 1 z 4

Podgrzej 3 litry wody z 2 ząbkami czosnku, połową cebuli, mięsem, kośćmi, kukurydzą i solą. Przykryj i gotuj od 40 do 50 minut, aż mięso będzie miękkie.

Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

Krok 2 z 4

Zmiksuj chili z koncentratem, pomidorami, upieczonym ząbkiem czosnku, upieczoną cebulą i 1,5 szklanki wody. Wlej do mięsa, dodaj kluski z mąki kukurydzianej, zieloną fasolkę, cukinię, marchewkę i liść laurowy. Gotuj jeszcze przez 15 minut.

Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

Krok 3 z 4

Podawaj z posiekaną cebulą, kolendrą i sokiem z cytryny. Zupę możesz udekorować grzankami lub kawałkami smażonego chleba.

Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

Wskazówka kulinarna z 4

Mięso i kukurydzę możesz też ugotować w szybkowarze - przez 40 do 45 minut po usłyszeniu dźwięku zaworu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mięso wołowe
  • Obiad
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pyszna zupa z owoców morza

    Pyszna zupa z owoców morza

    46 min Łatwy
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Zupa meksykańska

    Zupa meksykańska

    55 min Łatwy
  • Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

    Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

    3 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu