Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  l
Woda
2  ząbków
0.5 
Cebula drobno pokrojona
1500  g
Wołowina
4 
Żeberka wołowe
2 
Kolby kukurydzy podzielone na kawałki
trochę
Pieprz i sól
3 
Papryczki poblano, pozbawione pestek i namoczone w wodzie (może być też inny rodzaj)
6 
Suszone papryczki chili odmiany morita, poblano lub innej dostępnej, bez pestek, namoczone w ciepłej wodzie
2 
Upieczone pomidory
1  ząbek
0.5 
Upieczona cebula
1.5  szklanek
Woda
0.5  szklanka
Kluski z mąki kukurydzianej
200  g
Fasolka szparagowa zielona (pocięta na pół)
2 
Cukinia (pokrojona w półksiężyce)
2 
Marchewka
3 
Liść laurowy
0.5 
Cebula (drobno posiekana)
5  gałązek
Kolendra świeża posiekana
3 
Cytryny (sok z 3 cytryn)
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
45.2 g
Węglowodany
14.04 g
Tłuszcze
7.69 g
Wartość energetyczna
298.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną to przepis, który spodoba się wszystkim miłośnikom mięsnych i sycących dań. Zupę z wołowiną przygotujesz z dodatkiem warzyw, papryczek chilli i mnóstwa przypraw, które rozgrzeją Cię w chłodne dni. Oryginalny przepis na molle de olla zawiera również warzywa i owoce, które możesz spotkać głównie w Meksyku, w tym Chayote (kolczocha jadalnego) oraz Xoconostles - owoc kaktusa. Jeśli gdzieś na nie trafisz, koniecznie dodaj je do zupy z wołowiną. Z przypraw być może uda Ci się zdobyć komosę piżmową (Epazote) - jeśli uda Ci się ją zdobyć, dodaj 4 gałązki tej suszonej komosy. Bez tych dodatków meksykańska zupa z wołowiną również się uda i będzie pyszna!
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
50 min
Podgrzej 3 litry wody z 2 ząbkami czosnku, połową cebuli, mięsem, kośćmi, kukurydzą i solą. Przykryj i gotuj od 40 do 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 2
25 min
Zmiksuj chili z koncentratem, pomidorami, upieczonym ząbkiem czosnku, upieczoną cebulą i 1,5 szklanki wody. Wlej do mięsa, dodaj kluski z mąki kukurydzianej, zieloną fasolkę, cukinię, marchewkę i liść laurowy. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
Krok 3
5 min
Podawaj z posiekaną cebulą, kolendrą i sokiem z cytryny. Zupę możesz udekorować grzankami lub kawałkami smażonego chleba.
Wskazówka kulinarna
1 min
Mięso i kukurydzę możesz też ugotować w szybkowarze - przez 40 do 45 minut po usłyszeniu dźwięku zaworu.
Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

Krok 1 z 4

Podgrzej 3 litry wody z 2 ząbkami czosnku, połową cebuli, mięsem, kośćmi, kukurydzą i solą. Przykryj i gotuj od 40 do 50 minut, aż mięso będzie miękkie.

Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

Krok 2 z 4

Zmiksuj chili z koncentratem, pomidorami, upieczonym ząbkiem czosnku, upieczoną cebulą i 1,5 szklanki wody. Wlej do mięsa, dodaj kluski z mąki kukurydzianej, zieloną fasolkę, cukinię, marchewkę i liść laurowy. Gotuj jeszcze przez 15 minut.

Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

Krok 3 z 4

Podawaj z posiekaną cebulą, kolendrą i sokiem z cytryny. Zupę możesz udekorować grzankami lub kawałkami smażonego chleba.

Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

Wskazówka kulinarna z 4

Mięso i kukurydzę możesz też ugotować w szybkowarze - przez 40 do 45 minut po usłyszeniu dźwięku zaworu.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika