Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną
Dodaj do CookBook

Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną

(1)
1 godz 21 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  l
Woda
2  ząbków
Czosnek
0.5 
Cebula drobno pokrojona
1500  g
Wołowina
4 
Żeberka wołowe
2 
Kolby kukurydzy podzielone na kawałki
trochę
Pieprz i sól
3 
Papryczki poblano, pozbawione pestek i namoczone w wodzie (może być też inny rodzaj)
6 
Suszone papryczki chili odmiany morita, poblano lub innej dostępnej, bez pestek, namoczone w ciepłej wodzie
2 
Upieczone pomidory
1  ząbek
Czosnek
0.5 
Upieczona cebula
1.5  szklanek
Woda
0.5  szklanka
Kluski z mąki kukurydzianej
200  g
Fasolka szparagowa zielona (pocięta na pół)
2 
Cukinia (pokrojona w półksiężyce)
2 
Marchewka
3 
Liść laurowy
0.5 
Cebula (drobno posiekana)
5  gałązek
Kolendra świeża posiekana
3 
Cytryny (sok z 3 cytryn)
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14 g
Wartość energetyczna
298.6 kcal
Tłuszcze
7.7 g
Białko
45.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną to przepis, który spodoba się wszystkim miłośnikom mięsnych i sycących dań. Zupę z wołowiną przygotujesz z dodatkiem warzyw, papryczek chilli i mnóstwa przypraw, które rozgrzeją Cię w chłodne dni. Oryginalny przepis na molle de olla zawiera również warzywa i owoce, które możesz spotkać głównie w Meksyku, w tym Chayote (kolczocha jadalnego) oraz Xoconostles - owoc kaktusa. Jeśli gdzieś na nie trafisz, koniecznie dodaj je do zupy z wołowiną. Z przypraw być może uda Ci się zdobyć komosę piżmową (Epazote) - jeśli uda Ci się ją zdobyć, dodaj 4 gałązki tej suszonej komosy. Bez tych dodatków meksykańska zupa z wołowiną również się uda i będzie pyszna!

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    50 min
    Podgrzej 3 litry wody z 2 ząbkami czosnku, połową cebuli, mięsem, kośćmi, kukurydzą i solą. Przykryj i gotuj od 40 do 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Krok 2

    25 min
    Zmiksuj chili z koncentratem, pomidorami, upieczonym ząbkiem czosnku, upieczoną cebulą i 1,5 szklanki wody. Wlej do mięsa, dodaj kluski z mąki kukurydzianej, zieloną fasolkę, cukinię, marchewkę i liść laurowy. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Podawaj z posiekaną cebulą, kolendrą i sokiem z cytryny. Zupę możesz udekorować grzankami lub kawałkami smażonego chleba.
  • Wskazówka kulinarna

    1 min
    Mięso i kukurydzę możesz też ugotować w szybkowarze - przez 40 do 45 minut po usłyszeniu dźwięku zaworu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mięso wołowe
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska

    Zupa meksykańska

    55 min Łatwy
  • Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

    Meksykańska zupa z wieprzowiną i białą kukurydzą

    3 godz Średni
  • Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

    Meksykańska zupa z kaszą gryczaną

    55 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z kurczakiem

    Zupa meksykańska z kurczakiem

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu