Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Meksykańska zupa molle de olla z wołowiną to przepis, który spodoba się wszystkim miłośnikom mięsnych i sycących dań. Zupę z wołowiną przygotujesz z dodatkiem warzyw, papryczek chilli i mnóstwa przypraw, które rozgrzeją Cię w chłodne dni. Oryginalny przepis na molle de olla zawiera również warzywa i owoce, które możesz spotkać głównie w Meksyku, w tym Chayote (kolczocha jadalnego) oraz Xoconostles - owoc kaktusa. Jeśli gdzieś na nie trafisz, koniecznie dodaj je do zupy z wołowiną. Z przypraw być może uda Ci się zdobyć komosę piżmową (Epazote) - jeśli uda Ci się ją zdobyć, dodaj 4 gałązki tej suszonej komosy. Bez tych dodatków meksykańska zupa z wołowiną również się uda i będzie pyszna!
Podgrzej 3 litry wody z 2 ząbkami czosnku, połową cebuli, mięsem, kośćmi, kukurydzą i solą. Przykryj i gotuj od 40 do 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 2
25 min
Zmiksuj chili z koncentratem, pomidorami, upieczonym ząbkiem czosnku, upieczoną cebulą i 1,5 szklanki wody. Wlej do mięsa, dodaj kluski z mąki kukurydzianej, zieloną fasolkę, cukinię, marchewkę i liść laurowy. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
Krok 3
5 min
Podawaj z posiekaną cebulą, kolendrą i sokiem z cytryny. Zupę możesz udekorować grzankami lub kawałkami smażonego chleba.
Wskazówka kulinarna
1 min
Mięso i kukurydzę możesz też ugotować w szybkowarze - przez 40 do 45 minut po usłyszeniu dźwięku zaworu.
Krok 1
z
4
Podgrzej 3 litry wody z 2 ząbkami czosnku, połową cebuli, mięsem, kośćmi, kukurydzą i solą. Przykryj i gotuj od 40 do 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 2
z
4
Zmiksuj chili z koncentratem, pomidorami, upieczonym ząbkiem czosnku, upieczoną cebulą i 1,5 szklanki wody. Wlej do mięsa, dodaj kluski z mąki kukurydzianej, zieloną fasolkę, cukinię, marchewkę i liść laurowy. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
Krok 3
z
4
Podawaj z posiekaną cebulą, kolendrą i sokiem z cytryny. Zupę możesz udekorować grzankami lub kawałkami smażonego chleba.
Wskazówka kulinarna
z
4
Mięso i kukurydzę możesz też ugotować w szybkowarze - przez 40 do 45 minut po usłyszeniu dźwięku zaworu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0