Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaronowa sałatka z boczkiem

(0)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest AGNESSZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

350  g
Boczek wędzony
0.5  opakowanie
Makaron
1 
Papryka czerwona
1 
Cebula
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Curry
trochę
Olej rzepakowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.38 g
Węglowodany
16.75 g
Tłuszcze
37.94 g
Wartość energetyczna
441.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na patelni, odcedzić od tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2
10 min
Makaron ugotować aż będzie miękki, zahartować i zostawić do ostygnięcia.
Krok 3
5 min
W międzyczasie pokroić paprykę w kostkę, szczypiorek i cebulkę.
Krok 4
5 min
Kiedy boczek i makaron wystygnie, zmieszać wszystko razem.
Krok 5
5 min
Przygotowanie sosu: do majonezu dodawać stopniowo zmielone curry dokładnie mieszając. Dodać do pozostałych składników i wymieszać. Podawać schłodzone.
Makaronowa sałatka z boczkiem

Krok 1 z 5

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na patelni, odcedzić od tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia.

Makaronowa sałatka z boczkiem

Krok 2 z 5

Makaron ugotować aż będzie miękki, zahartować i zostawić do ostygnięcia.

Makaronowa sałatka z boczkiem

Krok 3 z 5

W międzyczasie pokroić paprykę w kostkę, szczypiorek i cebulkę.

Makaronowa sałatka z boczkiem

Krok 4 z 5

Kiedy boczek i makaron wystygnie, zmieszać wszystko razem.

Makaronowa sałatka z boczkiem

Krok 5 z 5

Przygotowanie sosu: do majonezu dodawać stopniowo zmielone curry dokładnie mieszając. Dodać do pozostałych składników i wymieszać. Podawać schłodzone.

Sałatka makaronowa z dodatkiem boczku to genialna przystawka w trakcie każdego przyjęcia. Jej wyrazisty, a zarazem niezapomniany smak, przypadnie do gustu każdego smakosza. Dodatek w postaci majonezu delikatnego WINIARY będzie dobrym ukoronowaniem tej potrawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
8.4g / 8%
Węglowodany
16.8g / 15%
Tłuszcze
37.9g / 77%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha