Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
2  ząbków
1  kawałek
2-cm kawałek imbiru
1 
Mała papryczka chili
200  ml
Mleko kokosowe
5 
Marchewka duża
3 
Średniej wielkości gruszki
1 
Pomarańcza
3  łyżek
Olej rzepakowy
2  łyżek
Masło
1  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.86 g
Węglowodany
31.26 g
Tłuszcze
22.97 g
Wartość energetyczna
322.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
5 min
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Krok 2
3 min
Z papryczki usunąć pestki i drobno posiekać.
Krok 3
3 min
Imbir obrać, drobno pokroić.
Krok 4
7 min
Marchewki obrać, pokroić w plasterki.
Krok 5
1 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej.
Krok 6
5 min
Dorzucić cebulę, czosnek, chilli i imbir oraz kurkumę. Podsmażyć.
Krok 7
1 min
Do garnka dorzucić pokrojoną w plasterki marchewkę.
Krok 8
10 min
Całość zalać wodą – tak, aby przykryła ona warzywa. Gotować na małym ogniu.
Krok 9
4 min
W międzyczasie umyć gruszki. Dwie z nich obrać, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Jedną pokroić w cienkie plasterki.
Krok 10
3 min
Na patelni rozgrzać masło, krótko podsmażyć na nim gruszki – aż nieco zmiękną i zrobią się rumiane. Będą stanowiły dodatek do zupy.
Krok 11
25 min
Po ok. 25 minutach gotowania zupy, dodać do niej pozostałe gruszki. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 12
3 min
Wycisnąć sok z pomarańczy.
Krok 13
3 min
Krem zmiksować. W trakcie miksowania dolać sok z pomarańczy, mleko kokosowe, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
Krok 14
1 min
Jeśli krem będzie za gęsty, dolać odrobinę wody.
Krok 15
1 min
Zupę podawać z przygotowanymi plastrami gruszki oraz kleksem mleka kokosowego.
Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 1 z 15

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 2 z 15

Z papryczki usunąć pestki i drobno posiekać.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 3 z 15

Imbir obrać, drobno pokroić.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 4 z 15

Marchewki obrać, pokroić w plasterki.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 5 z 15

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 6 z 15

Dorzucić cebulę, czosnek, chilli i imbir oraz kurkumę. Podsmażyć.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 7 z 15

Do garnka dorzucić pokrojoną w plasterki marchewkę.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 8 z 15

Całość zalać wodą – tak, aby przykryła ona warzywa. Gotować na małym ogniu.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 9 z 15

W międzyczasie umyć gruszki. Dwie z nich obrać, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Jedną pokroić w cienkie plasterki.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 10 z 15

Na patelni rozgrzać masło, krótko podsmażyć na nim gruszki – aż nieco zmiękną i zrobią się rumiane. Będą stanowiły dodatek do zupy.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 11 z 15

Po ok. 25 minutach gotowania zupy, dodać do niej pozostałe gruszki. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 12 z 15

Wycisnąć sok z pomarańczy.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 13 z 15

Krem zmiksować. W trakcie miksowania dolać sok z pomarańczy, mleko kokosowe, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 14 z 15

Jeśli krem będzie za gęsty, dolać odrobinę wody.

Krem z marchewki z gruszką i chilli

Krok 15 z 15

Zupę podawać z przygotowanymi plastrami gruszki oraz kleksem mleka kokosowego.

Marchewka to jedno z tych warzyw, które zwykle mam w swojej spiżarce w większej ilości. Dodaję ją do kanapek, chrupię jako przekąskę. Dziś wyczarowałam z niej niecodzienną zupę. Za sprawą kilku dodatków zupa nabrała charakteru.

Krem z marchewki z gruszką i chilli to sycące, delikatnie ostre połączenie. Gruszka i mleko kokosowe dodają zupie słodyczy.

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z marchewki z pomarańczą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha