Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Pietruszka
2 
Gruszki
1  puszka
Fasola biała
1 
Cebula
1  szklanka
Mleko
3  łyżek
Bulion warzywny
3  łyżek
Oliwa truflowa
trochę
Tymianek
1  gałązka
Rozmaryn
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Pieprz
trochę
Orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.03 g
Węglowodany
35.09 g
Tłuszcze
17.74 g
Wartość energetyczna
327.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa krem z białych warzyw: pietruszki, fasoli oraz cebuli. A dla przełamania smaku – słodki element w postaci gruszki. Dodatek truflowej oliwy o mocnym, czosnkowym aromacie nadaje pietruszkowej zupie krem charakteru. Krem z korzenia pietruszki i fasoli doskonale smakuje z orzechami, w poniższej odsłonie królują orzechy włoskie, dobrze sprawdzą się również piniowe lub migdały. W wersji wege kremu z korzenia pietruszki zwykłe mleko można także zastąpić mlekiem roślinnym.

Zobacz inne przepisy na zupy z pietruszki lub z pietruszką:
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę
  • Krok 3

    8 min
    Pietruszki i gruszki obrać. Pietruszki pokroić na plastry, gruszki na ćwiartki – tak przygotowane dodać do zeszklonej cebuli. Dorzucić gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Całość krótko podsmażyć.
  • Krok 4

    20 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem (rozprowadzonym w 600 ml. wody), gotować do ich miękkości, pod koniec gotowania dodać fasolę.
  • Krok 5

    5 min
    Miękkie warzywa zblendować na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania.
  • Krok 6

    5 min
    Na sam koniec dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy truflowej, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Jeśli krem z pietruszki jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.
  • Krok 7

    3 min
    Krem z korzenia pietruszki podawać z orzechami włoskimi, delikatnie skropiony oliwą truflową.
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 1 z 7

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 2 z 7

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 3 z 7

Pietruszki i gruszki obrać. Pietruszki pokroić na plastry, gruszki na ćwiartki – tak przygotowane dodać do zeszklonej cebuli. Dorzucić gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Całość krótko podsmażyć.

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 4 z 7

Podsmażone warzywa zalać bulionem (rozprowadzonym w 600 ml. wody), gotować do ich miękkości, pod koniec gotowania dodać fasolę.

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 5 z 7

Miękkie warzywa zblendować na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania.

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 6 z 7

Na sam koniec dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy truflowej, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Jeśli krem z pietruszki jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 7 z 7

Krem z korzenia pietruszki podawać z orzechami włoskimi, delikatnie skropiony oliwą truflową.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z marchewki z gruszką i chilli

    1 godz 15 min Łatwy
  • Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

    57 min Łatwy
  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    43 min Łatwy
  • Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

    52 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu