Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Pietruszka
2 
Gruszki
1  puszka
Fasola biała
1 
Cebula
1  szklanka
Mleko
3  łyżek
Bulion warzywny
3  łyżek
Oliwa truflowa
trochę
Tymianek
1  gałązka
Rozmaryn
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Pieprz
trochę
Orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.03 g
Węglowodany
35.09 g
Tłuszcze
17.74 g
Wartość energetyczna
327.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa krem z białych warzyw: pietruszki, fasoli oraz cebuli. A dla przełamania smaku – słodki element w postaci gruszki. Dodatek truflowej oliwy o mocnym, czosnkowym aromacie nadaje pietruszkowej zupie krem charakteru. Krem z korzenia pietruszki i fasoli doskonale smakuje z orzechami, w poniższej odsłonie królują orzechy włoskie, dobrze sprawdzą się również piniowe lub migdały. W wersji wege kremu z korzenia pietruszki zwykłe mleko można także zastąpić mlekiem roślinnym.

Zobacz inne przepisy na zupy z pietruszki lub z pietruszką:
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę
  • Krok 3

    8 min
    Pietruszki i gruszki obrać. Pietruszki pokroić na plastry, gruszki na ćwiartki – tak przygotowane dodać do zeszklonej cebuli. Dorzucić gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Całość krótko podsmażyć.
  • Krok 4

    20 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem (rozprowadzonym w 600 ml. wody), gotować do ich miękkości, pod koniec gotowania dodać fasolę.
  • Krok 5

    5 min
    Miękkie warzywa zblendować na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania.
  • Krok 6

    5 min
    Na sam koniec dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy truflowej, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Jeśli krem z pietruszki jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.
  • Krok 7

    3 min
    Krem z korzenia pietruszki podawać z orzechami włoskimi, delikatnie skropiony oliwą truflową.
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 1 z 7

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 2 z 7

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 3 z 7

Pietruszki i gruszki obrać. Pietruszki pokroić na plastry, gruszki na ćwiartki – tak przygotowane dodać do zeszklonej cebuli. Dorzucić gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Całość krótko podsmażyć.

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 4 z 7

Podsmażone warzywa zalać bulionem (rozprowadzonym w 600 ml. wody), gotować do ich miękkości, pod koniec gotowania dodać fasolę.

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 5 z 7

Miękkie warzywa zblendować na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania.

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 6 z 7

Na sam koniec dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy truflowej, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Jeśli krem z pietruszki jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krok 7 z 7

Krem z korzenia pietruszki podawać z orzechami włoskimi, delikatnie skropiony oliwą truflową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z marchewki z gruszką i chilli

    Krem z marchewki z gruszką i chilli

    1 godz 15 min Łatwy
  • Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

    Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

    57 min Łatwy
  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    43 min Łatwy
  • Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

    Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

    52 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu