Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z białych warzyw: pietruszki, fasoli oraz cebuli. A dla przełamania smaku – słodki element w postaci gruszki. Dodatek truflowej oliwy o mocnym, czosnkowym aromacie nadaje pietruszkowej zupie krem charakteru. Krem z korzenia pietruszki i fasoli doskonale smakuje z orzechami, w poniższej odsłonie królują orzechy włoskie, dobrze sprawdzą się również piniowe lub migdały. W wersji wege kremu z korzenia pietruszki zwykłe mleko można także zastąpić mlekiem roślinnym.
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę
Krok 3
8 min
Pietruszki i gruszki obrać. Pietruszki pokroić na plastry, gruszki na ćwiartki – tak przygotowane dodać do zeszklonej cebuli. Dorzucić gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Całość krótko podsmażyć.
Krok 4
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem (rozprowadzonym w 600 ml. wody), gotować do ich miękkości, pod koniec gotowania dodać fasolę.
Krok 5
5 min
Miękkie warzywa zblendować na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania.
Krok 6
5 min
Na sam koniec dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy truflowej, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Jeśli krem z pietruszki jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.
Krok 7
3 min
Krem z korzenia pietruszki podawać z orzechami włoskimi, delikatnie skropiony oliwą truflową.
Krok 1
z
7
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Krok 2
z
7
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę
Krok 3
z
7
Pietruszki i gruszki obrać. Pietruszki pokroić na plastry, gruszki na ćwiartki – tak przygotowane dodać do zeszklonej cebuli. Dorzucić gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Całość krótko podsmażyć.
Krok 4
z
7
Podsmażone warzywa zalać bulionem (rozprowadzonym w 600 ml. wody), gotować do ich miękkości, pod koniec gotowania dodać fasolę.
Krok 5
z
7
Miękkie warzywa zblendować na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania.
Krok 6
z
7
Na sam koniec dodać jeszcze 2-3 łyżki oliwy truflowej, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Jeśli krem z pietruszki jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.
Krok 7
z
7
Krem z korzenia pietruszki podawać z orzechami włoskimi, delikatnie skropiony oliwą truflową.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0