
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Ot, niby zwykły krem z kalafiora, a jaki pyszny! Kremowa konsystencja, delikatny słodki smak i kontrastująca z nim chrupiąca wędlinka. A gdyby tak jeszcze dodać do kremu kilka małych surowych różyczek kalafiora? I odrobinę curry? Tak, ale następnym razem, bo dziś, w ciepły sierpniowy dzień krem z kalafiora z chrupiącą szynką nie potrzebuje więcej dodatków, ma smakować swojsko, niczym kalafior polany masełkiem ze zrumienioną bułką tartą.
Taki krem z kalafiora, jak i każde danie, którego głównym składnikiem jest kalafior, najlepiej smakuje właśnie latem. Zimą w ogóle nie kupuję świeżych kalafiorów. Nie smakują tak, jak te wygrzewające się w pełnym słońcu. Co gorsza, mam nawet wrażenie, że w ogóle nie mają smaku. Poza sezonem na krajowe kalafiory kupuję kalafior mrożony, który zachowuje zarówno smak, jak i wartości odżywcze. A ma ich całkiem sporo, zwłaszcza witaminy C, chociaż większość straci podczas gotowania.
Polecam także inną pysznąbiałą zupę jarzynową, którą na początku wakacji gotowała Jola.Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
7 minKrok 3
15 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
2 min
Krok 1 z 6
Kalafior dzielę na różyczki, płuczę pod strumieniem zimnej wody, ziemniaki obieram, kroję w kostkę.

Krok 2 z 6
Cebulę siekam, por kroję w plasterki, wrzucam na rozgrzany w głębszym rondlu olej (1 łyżka), przesmażam chwilę, aż cebula się zeszkli, a por zmięknie.

Krok 3 z 6
Dodaję kalafior i ziemniaki, zalewam bulionem i mlekiem, doprowadzam do wrzenia i gotuję „na wolnym ogniu” około 15 minut.

Krok 4 z 6
Pod koniec gotowania dodaję do zupy ser pokrojony na małe kawałki, doprawiam solą i białym pieprzem, gotuję jeszcze chwilę.

Krok 5 z 6
Szynkę kroję w cienkie plasterki, podsmażam na patelni na rozgrzanej łyżce oleju, aż plasterki się zrumienią i staną się chrupkie (można zrumienić szynkę w piekarniku, układając plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5-10 minut).

Krok 6 z 6
Ugotowaną zupę miksuję na gładki krem. Podaję z chrupiącą szynką, śmietanką i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0