Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

(0)
37min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Duży kalafior
1 
Młoda cebula
1 
Biała część pora
2 
Duże młode ziemniaki
0.5  l
Bulion
1  szklanka
Mleko
2  plastrów
Szynka surowa wędzona
20  dag
Ser emmentaler
2  łyżek
Olej z pestek winogron
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Biały pieprz
1  łyżka
Posiekany szczypiorek (np. siedmiolatek)
30  ml
Słodka śmietanka 30%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.01 g
Węglowodany
19.54 g
Tłuszcze
25.4 g
Wartość energetyczna
397.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ot, niby zwykły krem z kalafiora, a jaki pyszny! Kremowa konsystencja, delikatny słodki smak i kontrastująca z nim chrupiąca wędlinka. A gdyby tak jeszcze dodać do kremu kilka małych surowych różyczek kalafiora? I odrobinę curry? Tak, ale następnym razem, bo dziś, w ciepły sierpniowy dzień krem z kalafiora z chrupiącą szynką nie potrzebuje więcej dodatków, ma smakować swojsko, niczym kalafior polany masełkiem ze zrumienioną bułką tartą.

Taki krem z kalafiora, jak i każde danie, którego głównym składnikiem jest kalafior, najlepiej smakuje właśnie latem. Zimą w ogóle nie kupuję świeżych kalafiorów. Nie smakują tak, jak te wygrzewające się w pełnym słońcu. Co gorsza, mam nawet wrażenie, że w ogóle nie mają smaku. Poza sezonem na krajowe kalafiory kupuję kalafior mrożony, który zachowuje zarówno smak, jak i wartości odżywcze. A ma ich całkiem sporo, zwłaszcza witaminy C, chociaż większość straci podczas gotowania.

Polecam także inną pysznąbiałą zupę jarzynową, którą na początku wakacji gotowała Jola.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    3 min
    Kalafior dzielę na różyczki, płuczę pod strumieniem zimnej wody, ziemniaki obieram, kroję w kostkę.
  • Krok 2

    7 min
    Cebulę siekam, por kroję w plasterki, wrzucam na rozgrzany w głębszym rondlu olej (1 łyżka), przesmażam chwilę, aż cebula się zeszkli, a por zmięknie.
  • Krok 3

    15 min
    Dodaję kalafior i ziemniaki, zalewam bulionem i mlekiem, doprowadzam do wrzenia i gotuję „na wolnym ogniu” około 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Pod koniec gotowania dodaję do zupy ser pokrojony na małe kawałki, doprawiam solą i białym pieprzem, gotuję jeszcze chwilę.
  • Krok 5

    5 min
    Szynkę kroję w cienkie plasterki, podsmażam na patelni na rozgrzanej łyżce oleju, aż plasterki się zrumienią i staną się chrupkie (można zrumienić szynkę w piekarniku, układając plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5-10 minut).
  • Krok 6

    2 min
    Ugotowaną zupę miksuję na gładki krem. Podaję z chrupiącą szynką, śmietanką i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 1 z 6

Kalafior dzielę na różyczki, płuczę pod strumieniem zimnej wody, ziemniaki obieram, kroję w kostkę.

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 2 z 6

Cebulę siekam, por kroję w plasterki, wrzucam na rozgrzany w głębszym rondlu olej (1 łyżka), przesmażam chwilę, aż cebula się zeszkli, a por zmięknie.

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 3 z 6

Dodaję kalafior i ziemniaki, zalewam bulionem i mlekiem, doprowadzam do wrzenia i gotuję „na wolnym ogniu” około 15 minut.

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 4 z 6

Pod koniec gotowania dodaję do zupy ser pokrojony na małe kawałki, doprawiam solą i białym pieprzem, gotuję jeszcze chwilę.

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 5 z 6

Szynkę kroję w cienkie plasterki, podsmażam na patelni na rozgrzanej łyżce oleju, aż plasterki się zrumienią i staną się chrupkie (można zrumienić szynkę w piekarniku, układając plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5-10 minut).

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 6 z 6

Ugotowaną zupę miksuję na gładki krem. Podaję z chrupiącą szynką, śmietanką i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    40 min Łatwy
  • Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    1 godz 8 min Średni
  • Zupa jabłkowa z porem

    Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni
  • Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

    Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

    44 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu