Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce.
Szpinak odsącz z nadmiaru wody i zblenduj na gładką masę razem z jajkiem. Do ciasta dodaj mąkę, sól oraz jajko ze szpinakiem i całość krótko zagnieć w zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodaj odrobinę mąki.
Z ciasta niezwłocznie formuj niewielkie kulki i w środku każdej zrób palcem wgłębienie. Gotowe kluski odkładaj na oprószoną mąką tace lub talerz.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski gotuj aż wypłyną na powierzchnię – ok 2-3 min w zależności od wielkości.