Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zielone kluski śląskie ze szpinakiem to pyszny, prosty i pięknie wyglądający dodatek do obiadu, który zaskoczy małych i dużych smakoszy. Poznaj nasz przepis!
Przygotowanie
30 min
Krok 1
3 min
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce.
Krok 2
10 min
Szpinak odsącz z nadmiaru wody i zblenduj na gładką masę razem z jajkiem. Do ciasta dodaj mąkę, sól oraz jajko ze szpinakiem i całość krótko zagnieć w zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodaj odrobinę mąki.
Krok 3
10 min
Z ciasta niezwłocznie formuj niewielkie kulki i w środku każdej zrób palcem wgłębienie. Gotowe kluski odkładaj na oprószoną mąką tace lub talerz.
Krok 4
7 min
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski gotuj aż wypłyną na powierzchnię – ok 2-3 min w zależności od wielkości.
Krok 1
z
4
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce.
Krok 2
z
4
Szpinak odsącz z nadmiaru wody i zblenduj na gładką masę razem z jajkiem. Do ciasta dodaj mąkę, sól oraz jajko ze szpinakiem i całość krótko zagnieć w zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodaj odrobinę mąki.
Krok 3
z
4
Z ciasta niezwłocznie formuj niewielkie kulki i w środku każdej zrób palcem wgłębienie. Gotowe kluski odkładaj na oprószoną mąką tace lub talerz.
Krok 4
z
4
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski gotuj aż wypłyną na powierzchnię – ok 2-3 min w zależności od wielkości.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0