Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zielone kluski śląskie ze szpinakiem

Zielone kluski śląskie ze szpinakiem

(0)
30min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ziemniaki ugotowane z poprzedniego obiadu
200  g
Szpinak zblanszowany lub rozmrożony
1.5  szklanek
Mąka ziemniaczana
1 
Jajko
0.5  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.86 g
Węglowodany
97.27 g
Tłuszcze
1.86 g
Wartość energetyczna
442.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zielone kluski śląskie ze szpinakiem to pyszny, prosty i pięknie wyglądający dodatek do obiadu, który zaskoczy małych i dużych smakoszy. Poznaj nasz przepis!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    3 min
    Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce.
  • Krok 2

    10 min
    Szpinak odsącz z nadmiaru wody i zblenduj na gładką masę razem z jajkiem. Do ciasta dodaj mąkę, sól oraz jajko ze szpinakiem i całość krótko zagnieć w zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodaj odrobinę mąki.
  • Krok 3

    10 min
    Z ciasta niezwłocznie formuj niewielkie kulki i w środku każdej zrób palcem wgłębienie. Gotowe kluski odkładaj na oprószoną mąką tace lub talerz.
  • Krok 4

    7 min
    W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski gotuj aż wypłyną na powierzchnię – ok 2-3 min w zależności od wielkości.
Zielone kluski śląskie ze szpinakiem

Krok 1 z 4

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce.

Zielone kluski śląskie ze szpinakiem

Krok 2 z 4

Szpinak odsącz z nadmiaru wody i zblenduj na gładką masę razem z jajkiem. Do ciasta dodaj mąkę, sól oraz jajko ze szpinakiem i całość krótko zagnieć w zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste dodaj odrobinę mąki.

Zielone kluski śląskie ze szpinakiem

Krok 3 z 4

Z ciasta niezwłocznie formuj niewielkie kulki i w środku każdej zrób palcem wgłębienie. Gotowe kluski odkładaj na oprószoną mąką tace lub talerz.

Zielone kluski śląskie ze szpinakiem

Krok 4 z 4

W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski gotuj aż wypłyną na powierzchnię – ok 2-3 min w zależności od wielkości.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie

    Kluski śląskie

    30 min Łatwy
  • Zielone pierogi ze szpinakiem

    Zielone pierogi ze szpinakiem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    Kopytka/gnocchi z pomarańczowym sosem i szałwią

    30 min Łatwy
  • Kopytka z masłem i ziołami

    Kopytka z masłem i ziołami

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu