Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

0
63 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 
Bułka pszenna
1 szklanka
Mleko
1 
Cebula
500 g
Passata pomidorowa
500 ml
Woda
1 
Liść laurowy
3 kulek
Ziele angielskie
0.5 pęczek
Natka pietruszki
2 łyżek
Mąka pszenna
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.54 g
Białko
28.59 g
Wartość energetyczna
409.23 kcal
Tłuszcze
22.71 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

63 min
Krok 1
3 min
Mięso mielone wrzuć do miski razem z, wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą, bułką oraz 1 łyżką bulionu drobiowego WINIARY.
Krok 2
12 min
Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z oliwą, aż zrobi się rumiana. Ostudź i dodaj do mięsa.
Krok 3
1 min
Dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
15 min
Z mięsa formuj niewielkie klopsy i obtaczaj je w mące. Uformowane pulpety obsmażaj na oliwie, aż zrobią się rumiane, a następnie zalej wodą oraz pomidorami.
Krok 5
30 min
Dodaj do sosu 1 łyżkę bulionu, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj całość około 30 minut.
Krok 6
2 min
Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawaj z purée ziemniaczanym.
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Krok 1 z 6

Mięso mielone wrzuć do miski razem z, wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą, bułką oraz 1 łyżką bulionu drobiowego WINIARY.

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Krok 2 z 6

Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z oliwą, aż zrobi się rumiana. Ostudź i dodaj do mięsa.

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Krok 3 z 6

Dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Krok 4 z 6

Z mięsa formuj niewielkie klopsy i obtaczaj je w mące. Uformowane pulpety obsmażaj na oliwie, aż zrobią się rumiane, a następnie zalej wodą oraz pomidorami.

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Krok 5 z 6

Dodaj do sosu 1 łyżkę bulionu, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj całość około 30 minut.

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym

Krok 6 z 6

Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawaj z purée ziemniaczanym.

Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym są delikatne w smaku i świetnie sprawdzają się na obiad. Co ciekawe, możesz przygotować większą ilość klopsików i zamrozić je, by mieć je w pogotowiu na wypadek, gdybyś nie miał ochoty na długie gotowanie. Aby pulpety wołowo-wieprzowe w sosie pomidorowym miały głęboki smak, dodano do nich Bulionu drobiowego w słoiku WINIARY. Nic, tylko jeść!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
D Danuta
.

A jajko nie.potrzebne?

Pokaż więcej komentarzy