Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kiełbasa myśliwska z dzika

0
156 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kg
Mięso z dzika
1 kg
Boczek surowy
1 trochę
Sól ziołowa
10 g
Jałowiec
1 trochę
Pieprz czarny
200 g
Jelita wieprzowe cienkie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
57.7 g
Węglowodany
2 g
Tłuszcze
49.75 g
Wartość energetyczna
701.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

156 min
Krok 1
10 min
Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa.
Krok 2
10 min
Owoce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Krok 3
15 min
Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka.
Krok 4
120 min
Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu.
Krok 5
1 min
Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.
Kiełbasa myśliwska z dzika

Krok 1 z 5

Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa.

Kiełbasa myśliwska z dzika

Krok 2 z 5

Owoce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Kiełbasa myśliwska z dzika

Krok 3 z 5

Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka.

Kiełbasa myśliwska z dzika

Krok 4 z 5

Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu.

Kiełbasa myśliwska z dzika

Krok 5 z 5

Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.

Kiełbasa myśliwska z dzika to wielki przysmak, który docenią wszyscy wielbiciele tradycyjnych smaków. Mięsna przekąska w minimalistycznym składzie zamyka w sobie wszystko, co najlepsze w tradycyjnej kuchni. Swojska kiełbasa z dzika może być podawana w formie przystawki, dodawana do kanapek lub tradycyjnego żurku. Sprawdź, jak stworzyć kiełbasę, którą będą zajadać się wszyscy członkowie rodziny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika