Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kiełbasa myśliwska z dzika
Dodaj do CookBook

Kiełbasa myśliwska z dzika

(0)
2 godz 36 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Mięso z dzika
1  kg
Boczek surowy
trochę
Sól ziołowa
10  g
Jałowiec
trochę
Pieprz czarny
200  g
Jelita wieprzowe cienkie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2 g
Wartość energetyczna
701.4 kcal
Tłuszcze
49.7 g
Białko
57.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiełbasa myśliwska z dzika to wielki przysmak, który docenią wszyscy wielbiciele tradycyjnych smaków. Mięsna przekąska w minimalistycznym składzie zamyka w sobie wszystko, co najlepsze w tradycyjnej kuchni. Swojska kiełbasa z dzika może być podawana w formie przystawki, dodawana do kanapek lub tradycyjnego żurku. Sprawdź, jak stworzyć kiełbasę, którą będą zajadać się wszyscy członkowie rodziny.

Przygotowanie

156 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa.
  • Krok 2

    10 min
    Owoce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
  • Krok 3

    15 min
    Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka.
  • Krok 4

    120 min
    Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu.
  • Krok 5

    1 min
    Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.
Kiełbasa myśliwska z dzika

Krok 1 z 5

Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa.

Kiełbasa myśliwska z dzika

Krok 2 z 5

Owoce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Kiełbasa myśliwska z dzika

Krok 3 z 5

Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka.

Kiełbasa myśliwska z dzika

Krok 4 z 5

Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu.

Kiełbasa myśliwska z dzika

Krok 5 z 5

Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    39 min Łatwy
  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

    Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem

    38 min Łatwy
  • Kanapka Drwala z kiełbasą

    Kanapka Drwala z kiełbasą

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu