Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jajka zapiekane w kokilkach

(0)
29min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Jajko
4 
Rzodkiewka (lub kawałki białej rzepki, jeśli nie masz rzodkiewki)
4  łyżek
Twaróg wędzony
4  łyżeczek
Szczypiorek, opcjonalnie inna ulubiona zielenina
0.5  łyżeczka
Oliwa truflowa (można pominąć lub zastąpić oliwą z oliwek)
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.55 g
Węglowodany
2.26 g
Tłuszcze
28.77 g
Wartość energetyczna
334.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
3 min
Majonez Dekoracyjny WINIARY wymieszaj z oliwą truflową.
Krok 3
5 min
Rzodkiewki pokrój w plasterki.
Krok 4
5 min
Rozłóż w kokilkach po 1 łyżeczce Majonezu Dekoracyjnego WINIARY z oliwą i po kilka plasterków rzodkiewki. A następnie wbij jedno jajko. Dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
W następnej kolejności dodaj po łyżce sera twarogowego, posiekany drobno szczypiorek, wbij kolejne jajko. Rozłóż na wierzch resztę rzodkiewek. Oprósz na koniec raz jeszcze pieprzem i solą.
Krok 6
10 min
Umieść w piekarniku blaszkę wypełnioną do 1/3 wysokości wodą. Zapiekaj kokilki w rozgrzanym piekarniku około 10 minut.
Jajka zapiekane w kokilkach

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Jajka zapiekane w kokilkach

Krok 2 z 6

Majonez Dekoracyjny WINIARY wymieszaj z oliwą truflową.

Jajka zapiekane w kokilkach

Krok 3 z 6

Rzodkiewki pokrój w plasterki.

Jajka zapiekane w kokilkach

Krok 4 z 6

Rozłóż w kokilkach po 1 łyżeczce Majonezu Dekoracyjnego WINIARY z oliwą i po kilka plasterków rzodkiewki. A następnie wbij jedno jajko. Dopraw całość solą i pieprzem.

Jajka zapiekane w kokilkach

Krok 5 z 6

W następnej kolejności dodaj po łyżce sera twarogowego, posiekany drobno szczypiorek, wbij kolejne jajko. Rozłóż na wierzch resztę rzodkiewek. Oprósz na koniec raz jeszcze pieprzem i solą.

Jajka zapiekane w kokilkach

Krok 6 z 6

Umieść w piekarniku blaszkę wypełnioną do 1/3 wysokości wodą. Zapiekaj kokilki w rozgrzanym piekarniku około 10 minut.

Jajka zapiekane w kokilkach z warzywami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY to pożywne i lekkie danie dla całej rodziny. Znakomicie sprawdzi się również w czasie świąt i domowych przyjęć. Zapiekane i podawane w niewielkich naczyniach żaroodpornych porcje zapewnią uczucie sytości i zaspokoją apetyt każdego członka rodziny. W taki sposób, pod "pierzynką" z jajek możesz zapiec dowolne warzywa, jakie akurat masz w lodówce. Wypróbuj też inny przepis na jajka zapiekane.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha