Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jajka w galarecie

0
96 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 łyżeczek
Żelatyna
100 g
Zielony groszek
4 
Jajko gotowane na twardo
200 g
Polędwiczki z kurczaka
2 plastrów
Papryka marynowana
1 trochę
Natka pietruszki
1 trochę
Pomidorki koktajlowe
1 trochę
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
19.79 g
Wartość energetyczna
172.45 kcal
Tłuszcze
7.14 g
Węglowodany
6.39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

96 min
Krok 1
10 min
Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
Krok 2
3 min
Zagotuj 3 szklanki wody, rozpuść kostki bulionowe i Żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Groszek ugotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru, odsącz i przelej zimną wodą.
Krok 4
5 min
Polędwicę pokrój w kostkę, paprykę w paseczki.
Krok 5
3 min
W małych salaterkach układaj kolejno: natkę pietruszki, paski papryki, groszek, plasterki jajek i polędwicę.
Krok 6
60 min
Zalej delikatnie galaretką. Pozostaw w lodówce do zastygnięcia.
Krok 7
5 min
Wyjmij z salaterek, odwrócone ułóż na liściach sałaty, udekoruj cząstkami pomidorków koktajlowych.
Jajka w galarecie

Krok 1 z 7

Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.

Jajka w galarecie

Krok 2 z 7

Zagotuj 3 szklanki wody, rozpuść kostki bulionowe i Żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.

Jajka w galarecie

Krok 3 z 7

Groszek ugotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru, odsącz i przelej zimną wodą.

Jajka w galarecie

Krok 4 z 7

Polędwicę pokrój w kostkę, paprykę w paseczki.

Jajka w galarecie

Krok 5 z 7

W małych salaterkach układaj kolejno: natkę pietruszki, paski papryki, groszek, plasterki jajek i polędwicę.

Jajka w galarecie

Krok 6 z 7

Zalej delikatnie galaretką. Pozostaw w lodówce do zastygnięcia.

Jajka w galarecie

Krok 7 z 7

Wyjmij z salaterek, odwrócone ułóż na liściach sałaty, udekoruj cząstkami pomidorków koktajlowych.

Jajka w galarecie to efektowna, kolorowa i bardzo smaczna przystawka, idealna na Wielkanoc. Do jej przygotowania potrzebne będą plasterki jajek na twardo, paseczki czerwonej papryki, pokrojona w kostkę polędwica drobiowa, zielony groszek z puszki oraz ozdobna natka. Składniki układamy w naczyniach (np. wysokich, podłużnych kieliszkach) i zalewamy galaretką z Bulionu warzywnego WINIARY z dodatkiem Żelatyny WINIARY. Po zastygnięciu, jajka w galarecie wykładamy na liście sałaty i podajemy udekorowane cząstkami koktajlowych pomidorków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika