Jajka w galarecie
1 godz 36 min
Łatwy
6
łyżeczek
Żelatyna
2
kostek
100
g
Zielony groszek
4
Jajko gotowane na twardo
200
g
Polędwiczki z kurczaka
2
plastrów
Papryka marynowana
trochę
Natka pietruszki
trochę
Pomidorki koktajlowe
trochę
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
19.79 g
Węglowodany
6.39 g
Tłuszcze
7.14 g
Wartość energetyczna
172.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
96 min
Krok 1
10 min
Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
Krok 2
3 min
Zagotuj 3 szklanki wody, rozpuść kostki bulionowe i Żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Groszek ugotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru, odsącz i przelej zimną wodą.
Krok 4
5 min
Polędwicę pokrój w kostkę, paprykę w paseczki.
Krok 5
3 min
W małych salaterkach układaj kolejno: natkę pietruszki, paski papryki, groszek, plasterki jajek i polędwicę.
Krok 6
60 min
Zalej delikatnie galaretką. Pozostaw w lodówce do zastygnięcia.
Krok 7
5 min
Wyjmij z salaterek, odwrócone ułóż na liściach sałaty, udekoruj cząstkami pomidorków koktajlowych.
Jajka w galarecie to efektowna, kolorowa i bardzo smaczna przystawka, idealna na Wielkanoc. Do jej przygotowania potrzebne będą plasterki jajek na twardo, paseczki czerwonej papryki, pokrojona w kostkę polędwica drobiowa, zielony groszek z puszki oraz ozdobna natka. Składniki układamy w naczyniach (np. wysokich, podłużnych kieliszkach) i zalewamy galaretką z Bulionu warzywnego WINIARY z dodatkiem Żelatyny WINIARY. Po zastygnięciu, jajka w galarecie wykładamy na liście sałaty i podajemy udekorowane cząstkami koktajlowych pomidorków.
Komentarze 0