Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jajka w galarecie

(0)
1 godz 36 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżeczek
Żelatyna
2  kostek
WINIARY Bulion warzywny
100  g
Zielony groszek
4 
Jajko gotowane na twardo
200  g
Polędwiczki z kurczaka
2  plastrów
Papryka marynowana
trochę
Natka pietruszki
trochę
Pomidorki koktajlowe
trochę
Cukier
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.79 g
Węglowodany
6.39 g
Tłuszcze
7.14 g
Wartość energetyczna
172.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jajka w galarecie to efektowna, kolorowa i bardzo smaczna przystawka, idealna na Wielkanoc. Do jej przygotowania potrzebne będą plasterki jajek na twardo, paseczki czerwonej papryki, pokrojona w kostkę polędwica drobiowa, zielony groszek z puszki oraz ozdobna natka. Składniki układamy w naczyniach (np. wysokich, podłużnych kieliszkach) i zalewamy galaretką z Bulionu warzywnego WINIARY z dodatkiem Żelatyny WINIARY. Po zastygnięciu, jajka w galarecie wykładamy na liście sałaty i podajemy udekorowane cząstkami koktajlowych pomidorków.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1

    10 min
    Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
  • Krok 2

    3 min
    Zagotuj 3 szklanki wody, rozpuść kostki bulionowe i Żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Groszek ugotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru, odsącz i przelej zimną wodą.
  • Krok 4

    5 min
    Polędwicę pokrój w kostkę, paprykę w paseczki.
  • Krok 5

    3 min
    W małych salaterkach układaj kolejno: natkę pietruszki, paski papryki, groszek, plasterki jajek i polędwicę.
  • Krok 6

    60 min
    Zalej delikatnie galaretką. Pozostaw w lodówce do zastygnięcia.
  • Krok 7

    5 min
    Wyjmij z salaterek, odwrócone ułóż na liściach sałaty, udekoruj cząstkami pomidorków koktajlowych.
Jajka w galarecie

Krok 1 z 7

Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.

Jajka w galarecie

Krok 2 z 7

Zagotuj 3 szklanki wody, rozpuść kostki bulionowe i Żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.

Jajka w galarecie

Krok 3 z 7

Groszek ugotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru, odsącz i przelej zimną wodą.

Jajka w galarecie

Krok 4 z 7

Polędwicę pokrój w kostkę, paprykę w paseczki.

Jajka w galarecie

Krok 5 z 7

W małych salaterkach układaj kolejno: natkę pietruszki, paski papryki, groszek, plasterki jajek i polędwicę.

Jajka w galarecie

Krok 6 z 7

Zalej delikatnie galaretką. Pozostaw w lodówce do zastygnięcia.

Jajka w galarecie

Krok 7 z 7

Wyjmij z salaterek, odwrócone ułóż na liściach sałaty, udekoruj cząstkami pomidorków koktajlowych.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Halloween
  • Jajka
  • Kanapki
  • Popołudniowa przekąska
  • Śniadanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Galaretka z kurczaka

    1 godz Średni
  • Sałatka z brokułami i makaronem

    32 min Łatwy
  • Rybne galaretki

    1 godz 45 min Łatwy
  • Tymbaliki rybne

    3 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu