Jabłka w cieście francuskim
45min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.14 g
Węglowodany
80.47 g
Tłuszcze
40.49 g
Wartość energetyczna
731.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
5 min
Jabłka obieramy i usuwamy gniazdo nasienne.
Krok 2
5 min
Wszystkie bakalie drobno siekamy. Mieszamy je z miodem i cynamonem.
Krok 3
5 min
Ciasto rozwijamy na płasko i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na cieście układamy jabłka i nadziewamy środek przygotowanymi bakaliami z miodem.
Krok 4
5 min
Z wierzchu obsypujemy jabłka delikatnie cynamonem i każde z osobna owijamy ciastem francuskim. Z wierzchu ciasto smarujemy jajkiem.
Krok 5
25 min
Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 20-25 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Jabłka w cieście francuskim to deser z niespodzianką w środku – mieszanką bakalii, miodu i cynamonu, którą nadziewamy jabłka. Ubrane w ciasto francuskie połówki jabłek pieczemy około 20-25 minut. Gorące, rumiane jabłka w cieście francuskim przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Komentarze 0