Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gruszki marynowane

Gruszki marynowane

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Gruszki
4 
Goździki
1 
laska cynamonu
0.25  szklanka
Ocet
0.5  szklanka
Woda
2  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.96 g
Węglowodany
44.75 g
Tłuszcze
0.48 g
Wartość energetyczna
171.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słodko-pikantne gruszki marynowane przyrządzamy w aromatycznej zalewie z dodatkiem goździków i cynamonu. To doskonały dodatek do pieczonych mięs na zimno oraz dojrzewających szynek. Świetnie smakują w kompozycji z łagodnymi serami oraz włoskim orzechem.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    7 min
    Gruszki umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze kawałki w tzw. „czosnek”.
  • Krok 2

    5 min
    Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, cynamon i goździki zagotuj. Zmniejsz ogień i wrzuć gruszki, powinny być całkowicie zakryte.
  • Krok 3

    20 min
    Gotuj je na małym ogniu do momentu, kiedy zrobią się lekko miękkie.
  • Krok 4

    5 min
    Wyjmij gruszki na durszlak, zalewę ostudź, po czym dodaj ocet.
  • Krok 5

    3 min
    Tak przygotowany płyn ponownie zagotuj.
  • Krok 6

    5 min
    Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej je ciepłą wodą z octem i przyprawami. Szczelnie zakręć.
  • Krok 7

    5 min
    Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
  • Krok 8

    3 min
    Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
  • Krok 9

    30 min
    Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  • Krok 10

    5 min
    Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
  • Krok 11

    2 min
    Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Gruszki marynowane

Krok 1 z 11

Gruszki umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze kawałki w tzw. „czosnek”.

Gruszki marynowane

Krok 2 z 11

Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, cynamon i goździki zagotuj. Zmniejsz ogień i wrzuć gruszki, powinny być całkowicie zakryte.

Gruszki marynowane

Krok 3 z 11

Gotuj je na małym ogniu do momentu, kiedy zrobią się lekko miękkie.

Gruszki marynowane

Krok 4 z 11

Wyjmij gruszki na durszlak, zalewę ostudź, po czym dodaj ocet.

Gruszki marynowane

Krok 5 z 11

Tak przygotowany płyn ponownie zagotuj.

Gruszki marynowane

Krok 6 z 11

Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej je ciepłą wodą z octem i przyprawami. Szczelnie zakręć.

Gruszki marynowane

Krok 7 z 11

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.

Gruszki marynowane

Krok 8 z 11

Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.

Gruszki marynowane

Krok 9 z 11

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Gruszki marynowane

Krok 10 z 11

Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.

Gruszki marynowane

Krok 11 z 11

Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Przekąski
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ogórki konserwowe

    Ogórki konserwowe

    1 godz 10 min Łatwy
  • Grzyby marynowane

    Grzyby marynowane

    1 godz 25 min Średni
  • Gruszki w octowej zalewie

    Gruszki w octowej zalewie

    40 min Łatwy
  • Pikle

    Pikle

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu