Gruszki marynowane
90min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
0.96 g
Węglowodany
44.75 g
Tłuszcze
0.48 g
Wartość energetyczna
171.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
7 min
Gruszki umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze kawałki w tzw. „czosnek”.
Krok 2
5 min
Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, cynamon i goździki zagotuj. Zmniejsz ogień i wrzuć gruszki, powinny być całkowicie zakryte.
Krok 3
20 min
Gotuj je na małym ogniu do momentu, kiedy zrobią się lekko miękkie.
Krok 4
5 min
Wyjmij gruszki na durszlak, zalewę ostudź, po czym dodaj ocet.
Krok 5
3 min
Tak przygotowany płyn ponownie zagotuj.
Krok 6
5 min
Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej je ciepłą wodą z octem i przyprawami. Szczelnie zakręć.
Krok 7
5 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 8
3 min
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
Krok 9
30 min
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 10
5 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Krok 11
2 min
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Słodko-pikantne gruszki marynowane przyrządzamy w aromatycznej zalewie z dodatkiem goździków i cynamonu. To doskonały dodatek do pieczonych mięs na zimno oraz dojrzewających szynek. Świetnie smakują w kompozycji z łagodnymi serami oraz włoskim orzechem.
Komentarze 0