Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gruszki marynowane

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Gruszki
4 
Goździki
1 
laska cynamonu
0.25 szklanka
Ocet
0.5 szklanka
Woda
2 łyżek
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
0.96 g
Węglowodany
44.75 g
Tłuszcze
0.48 g
Wartość energetyczna
171.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
7 min
Gruszki umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze kawałki w tzw. „czosnek”.
Krok 2
5 min
Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, cynamon i goździki zagotuj. Zmniejsz ogień i wrzuć gruszki, powinny być całkowicie zakryte.
Krok 3
20 min
Gotuj je na małym ogniu do momentu, kiedy zrobią się lekko miękkie.
Krok 4
5 min
Wyjmij gruszki na durszlak, zalewę ostudź, po czym dodaj ocet.
Krok 5
3 min
Tak przygotowany płyn ponownie zagotuj.
Krok 6
5 min
Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej je ciepłą wodą z octem i przyprawami. Szczelnie zakręć.
Krok 7
5 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 8
3 min
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
Krok 9
30 min
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 10
5 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Krok 11
2 min
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Gruszki marynowane

Krok 1 z 11

Gruszki umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze kawałki w tzw. „czosnek”.

Gruszki marynowane

Krok 2 z 11

Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, cynamon i goździki zagotuj. Zmniejsz ogień i wrzuć gruszki, powinny być całkowicie zakryte.

Gruszki marynowane

Krok 3 z 11

Gotuj je na małym ogniu do momentu, kiedy zrobią się lekko miękkie.

Gruszki marynowane

Krok 4 z 11

Wyjmij gruszki na durszlak, zalewę ostudź, po czym dodaj ocet.

Gruszki marynowane

Krok 5 z 11

Tak przygotowany płyn ponownie zagotuj.

Gruszki marynowane

Krok 6 z 11

Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej je ciepłą wodą z octem i przyprawami. Szczelnie zakręć.

Gruszki marynowane

Krok 7 z 11

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.

Gruszki marynowane

Krok 8 z 11

Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.

Gruszki marynowane

Krok 9 z 11

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Gruszki marynowane

Krok 10 z 11

Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.

Gruszki marynowane

Krok 11 z 11

Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Słodko-pikantne gruszki marynowane przyrządzamy w aromatycznej zalewie z dodatkiem goździków i cynamonu. To doskonały dodatek do pieczonych mięs na zimno oraz dojrzewających szynek. Świetnie smakują w kompozycji z łagodnymi serami oraz włoskim orzechem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika