Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gruszki marynowane
Dodaj do CookBook

Gruszki marynowane

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Gruszki
4 
Goździki
1 
laska cynamonu
0.25  szklanka
Ocet
0.5  szklanka
Woda
2  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.7 g
Wartość energetyczna
171.3 kcal
Tłuszcze
0.5 g
Białko
1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słodko-pikantne gruszki marynowane przyrządzamy w aromatycznej zalewie z dodatkiem goździków i cynamonu. To doskonały dodatek do pieczonych mięs na zimno oraz dojrzewających szynek. Świetnie smakują w kompozycji z łagodnymi serami oraz włoskim orzechem.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    7 min
    Gruszki umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze kawałki w tzw. „czosnek”.
  • Krok 2

    5 min
    Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, cynamon i goździki zagotuj. Zmniejsz ogień i wrzuć gruszki, powinny być całkowicie zakryte.
  • Krok 3

    20 min
    Gotuj je na małym ogniu do momentu, kiedy zrobią się lekko miękkie.
  • Krok 4

    5 min
    Wyjmij gruszki na durszlak, zalewę ostudź, po czym dodaj ocet.
  • Krok 5

    3 min
    Tak przygotowany płyn ponownie zagotuj.
  • Krok 6

    5 min
    Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej je ciepłą wodą z octem i przyprawami. Szczelnie zakręć.
  • Krok 7

    5 min
    Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
  • Krok 8

    3 min
    Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
  • Krok 9

    30 min
    Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  • Krok 10

    5 min
    Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
  • Krok 11

    2 min
    Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Gruszki marynowane

Krok 1 z 11

Gruszki umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze kawałki w tzw. „czosnek”.

Gruszki marynowane

Krok 2 z 11

Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, cynamon i goździki zagotuj. Zmniejsz ogień i wrzuć gruszki, powinny być całkowicie zakryte.

Gruszki marynowane

Krok 3 z 11

Gotuj je na małym ogniu do momentu, kiedy zrobią się lekko miękkie.

Gruszki marynowane

Krok 4 z 11

Wyjmij gruszki na durszlak, zalewę ostudź, po czym dodaj ocet.

Gruszki marynowane

Krok 5 z 11

Tak przygotowany płyn ponownie zagotuj.

Gruszki marynowane

Krok 6 z 11

Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej je ciepłą wodą z octem i przyprawami. Szczelnie zakręć.

Gruszki marynowane

Krok 7 z 11

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.

Gruszki marynowane

Krok 8 z 11

Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.

Gruszki marynowane

Krok 9 z 11

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Gruszki marynowane

Krok 10 z 11

Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.

Gruszki marynowane

Krok 11 z 11

Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Inny
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąski
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gruszki w octowej zalewie

    Gruszki w octowej zalewie

    40 min Łatwy
  • Gruszki w czekoladzie

    Gruszki w czekoladzie

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z pietruszki i gruszki

    Zupa krem z pietruszki i gruszki

    23 min Łatwy
  • Gruszki w sosie waniliowym

    Gruszki w sosie waniliowym

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu