Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Gruszki marynowane

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Gruszki
4 
Goździki
1 
laska cynamonu
0.25  szklanka
Ocet
0.5  szklanka
Woda
2  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.96 g
Węglowodany
44.75 g
Tłuszcze
0.48 g
Wartość energetyczna
171.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słodko-pikantne gruszki marynowane przyrządzamy w aromatycznej zalewie z dodatkiem goździków i cynamonu. To doskonały dodatek do pieczonych mięs na zimno oraz dojrzewających szynek. Świetnie smakują w kompozycji z łagodnymi serami oraz włoskim orzechem.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    7 min
    Gruszki umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze kawałki w tzw. „czosnek”.
  • Krok 2

    5 min
    Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, cynamon i goździki zagotuj. Zmniejsz ogień i wrzuć gruszki, powinny być całkowicie zakryte.
  • Krok 3

    20 min
    Gotuj je na małym ogniu do momentu, kiedy zrobią się lekko miękkie.
  • Krok 4

    5 min
    Wyjmij gruszki na durszlak, zalewę ostudź, po czym dodaj ocet.
  • Krok 5

    3 min
    Tak przygotowany płyn ponownie zagotuj.
  • Krok 6

    5 min
    Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej je ciepłą wodą z octem i przyprawami. Szczelnie zakręć.
  • Krok 7

    5 min
    Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
  • Krok 8

    3 min
    Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
  • Krok 9

    30 min
    Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  • Krok 10

    5 min
    Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
  • Krok 11

    2 min
    Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Gruszki marynowane

Krok 1 z 11

Gruszki umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Następnie podziel je na mniejsze kawałki w tzw. „czosnek”.

Gruszki marynowane

Krok 2 z 11

Przygotuj zalewę. Wodę, cukier, cynamon i goździki zagotuj. Zmniejsz ogień i wrzuć gruszki, powinny być całkowicie zakryte.

Gruszki marynowane

Krok 3 z 11

Gotuj je na małym ogniu do momentu, kiedy zrobią się lekko miękkie.

Gruszki marynowane

Krok 4 z 11

Wyjmij gruszki na durszlak, zalewę ostudź, po czym dodaj ocet.

Gruszki marynowane

Krok 5 z 11

Tak przygotowany płyn ponownie zagotuj.

Gruszki marynowane

Krok 6 z 11

Gruszki włóż do wyparzonych słoików i zalej je ciepłą wodą z octem i przyprawami. Szczelnie zakręć.

Gruszki marynowane

Krok 7 z 11

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.

Gruszki marynowane

Krok 8 z 11

Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.

Gruszki marynowane

Krok 9 z 11

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Gruszki marynowane

Krok 10 z 11

Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.

Gruszki marynowane

Krok 11 z 11

Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Przekąski
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ogórki konserwowe

    1 godz 10 min Łatwy
  • Grzyby marynowane

    1 godz 25 min Średni
  • Gruszki w octowej zalewie

    40 min Łatwy
  • Papryka marynowana

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu