Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki z grzybami

0
114 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Pieczarki
1 
Cebula
2 łyżek
Masło
2 łyżek
Olej
1 trochę
Pieprz
1 szklanka
Ryż
1 
Kapusta włoska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.59 g
Wartość energetyczna
411.21 kcal
Tłuszcze
15.8 g
Węglowodany
54.77 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

114 min
Krok 1
10 min
Grzyby oczyść, pokrój drobno, dokładnie wypłucz, ugotuj i odsącz.
Krok 2
3 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Krok 3
3 min
Do cebuli dodaj grzyby i razem przesmaż.
Krok 4
1 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 5
8 min
Ryż ugotuj na sypko, wymieszaj z grzybami i razem dopraw.
Krok 6
5 min
Z główki kapusty wykrój środek (głąb).
Krok 7
10 min
Włóż kapustę do wrzącej do wody (około 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmuj kolejno sparzone liście.
Krok 8
5 min
Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i formuj gołąbki.
Krok 9
3 min
Ułóż gołąbki ciasno w garnku wyłożonym małymi liśćmi.
Krok 10
2 min
Rozpuść kostki bulionowe w 3 szklankach gorącej wody. Gołąbki zalej przygotowanym bulionem.
Krok 11
60 min
Gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny.
Krok 12
3 min
Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
Krok 13
1 min
Podawaj z sosem grzybowym.
Gołąbki z grzybami

Krok 1 z 13

Grzyby oczyść, pokrój drobno, dokładnie wypłucz, ugotuj i odsącz.

Gołąbki z grzybami

Krok 2 z 13

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

Gołąbki z grzybami

Krok 3 z 13

Do cebuli dodaj grzyby i razem przesmaż.

Gołąbki z grzybami

Krok 4 z 13

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Gołąbki z grzybami

Krok 5 z 13

Ryż ugotuj na sypko, wymieszaj z grzybami i razem dopraw.

Gołąbki z grzybami

Krok 6 z 13

Z główki kapusty wykrój środek (głąb).

Gołąbki z grzybami

Krok 7 z 13

Włóż kapustę do wrzącej do wody (około 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmuj kolejno sparzone liście.

Gołąbki z grzybami

Krok 8 z 13

Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i formuj gołąbki.

Gołąbki z grzybami

Krok 9 z 13

Ułóż gołąbki ciasno w garnku wyłożonym małymi liśćmi.

Gołąbki z grzybami

Krok 10 z 13

Rozpuść kostki bulionowe w 3 szklankach gorącej wody. Gołąbki zalej przygotowanym bulionem.

Gołąbki z grzybami

Krok 11 z 13

Gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny.

Gołąbki z grzybami

Krok 12 z 13

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.

Gołąbki z grzybami

Krok 13 z 13

Podawaj z sosem grzybowym.

Przysmak dla miłośników grzybów i tradycyjnej kuchni polskiej - gołąbki z grzybami, cebulą i ryżem. Najpyszniejsze ze świeżych grzybów leśnych, ale można użyć także zwykłych pieczarek. Dusimy w Bulionie z grzybami leśnymi i podajemy z Sosem grzybowym staropolskim - z ziemniakami lub kromką razowego pieczywa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika