Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
17g / 14%
Węglowodany
68.9g / 56%
Tłuszcze
15.9g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gołąbki z grzybami

+

Gołąbki z grzybami

Wróć

Gołąbki z grzybami

(0)
2 godz 28 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos Grzybowy jak U Mamy
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Olej
trochę
Pieprz
1  szklanka
Ryż
1 
Kapusta włoska
2  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17 g
Węglowodany
68.94 g
Tłuszcze
15.94 g
Wartość energetyczna
476.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przysmak dla miłośników grzybów i tradycyjnej kuchni polskiej - gołąbki z grzybami, cebulą i ryżem. Najpyszniejsze ze świeżych grzybów leśnych, ale można użyć także zwykłych pieczarek. Dusimy w Bulionie z grzybami leśnymi i podajemy z Sosem grzybowym staropolskim - z ziemniakami lub kromką razowego pieczywa.

Przygotowanie

148 min
  • Krok 1

    30 min
    Grzyby oczyść, pokrój drobno, dokładnie wypłucz, ugotuj i odsącz.
  • Krok 2

    13 min
    Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  • Krok 3

    3 min
    Do cebuli dodaj grzyby i razem przesmaż.
  • Krok 4

    1 min
    Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  • Krok 5

    12 min
    Ryż ugotuj na sypko, wymieszaj z grzybami i razem dopraw.
  • Krok 6

    5 min
    Z główki kapusty wykrój środek (głąb).
  • Krok 7

    10 min
    Włóż kapustę do wrzącej do wody (około 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmuj kolejno sparzone liście.
  • Krok 8

    5 min
    Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i formuj gołąbki.
  • Krok 9

    3 min
    Ułóż gołąbki ciasno w garnku wyłożonym małymi liśćmi.
  • Krok 10

    2 min
    Rozpuść kostki bulionowe w 3 szklankach gorącej wody. Gołąbki zalej przygotowanym bulionem.
  • Krok 11

    60 min
    Gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny.
  • Krok 12

    3 min
    Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
  • Krok 13

    1 min
    Podawaj z sosem grzybowym.
Gołąbki z grzybami

Krok 1 z 13

Grzyby oczyść, pokrój drobno, dokładnie wypłucz, ugotuj i odsącz.

Gołąbki z grzybami

Krok 2 z 13

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

Gołąbki z grzybami

Krok 3 z 13

Do cebuli dodaj grzyby i razem przesmaż.

Gołąbki z grzybami

Krok 4 z 13

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Gołąbki z grzybami

Krok 5 z 13

Ryż ugotuj na sypko, wymieszaj z grzybami i razem dopraw.

Gołąbki z grzybami

Krok 6 z 13

Z główki kapusty wykrój środek (głąb).

Gołąbki z grzybami

Krok 7 z 13

Włóż kapustę do wrzącej do wody (około 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmuj kolejno sparzone liście.

Gołąbki z grzybami

Krok 8 z 13

Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i formuj gołąbki.

Gołąbki z grzybami

Krok 9 z 13

Ułóż gołąbki ciasno w garnku wyłożonym małymi liśćmi.

Gołąbki z grzybami

Krok 10 z 13

Rozpuść kostki bulionowe w 3 szklankach gorącej wody. Gołąbki zalej przygotowanym bulionem.

Gołąbki z grzybami

Krok 11 z 13

Gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny.

Gołąbki z grzybami

Krok 12 z 13

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.

Gołąbki z grzybami

Krok 13 z 13

Podawaj z sosem grzybowym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Teresa

Uwielbiam gołąbki z ryżem i grzybami ale najlepsze 🌹 do tego są borowiki. Pycha polecam wszystkim

Winiary
Expert

Borowiki zamiast pieczarek? Jesteśmy za takim wariantem i wpraszamy się na obiad :) Pozdrawiamy i dziękujemy za inspirację dla innych naszych czytelników :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    1 godz 53 min Łatwy
  • Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną

    1 godz 44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu