Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gołąbki z grzybami
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
17g / 14%
Węglowodany
68.9g / 56%
Tłuszcze
15.9g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gołąbki z grzybami

+

Gołąbki z grzybami

Wróć

Gołąbki z grzybami

(0)
2 godz 28 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos Grzybowy jak U Mamy
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Olej
trochę
Pieprz
1  szklanka
Ryż
1 
Kapusta włoska
2  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17 g
Węglowodany
68.94 g
Tłuszcze
15.94 g
Wartość energetyczna
476.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przysmak dla miłośników grzybów i tradycyjnej kuchni polskiej - gołąbki z grzybami, cebulą i ryżem. Najpyszniejsze ze świeżych grzybów leśnych, ale można użyć także zwykłych pieczarek. Dusimy w Bulionie z grzybami leśnymi i podajemy z Sosem grzybowym staropolskim - z ziemniakami lub kromką razowego pieczywa.

Przygotowanie

148 min
  • Krok 1

    30 min
    Grzyby oczyść, pokrój drobno, dokładnie wypłucz, ugotuj i odsącz.
  • Krok 2

    13 min
    Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  • Krok 3

    3 min
    Do cebuli dodaj grzyby i razem przesmaż.
  • Krok 4

    1 min
    Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  • Krok 5

    12 min
    Ryż ugotuj na sypko, wymieszaj z grzybami i razem dopraw.
  • Krok 6

    5 min
    Z główki kapusty wykrój środek (głąb).
  • Krok 7

    10 min
    Włóż kapustę do wrzącej do wody (około 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmuj kolejno sparzone liście.
  • Krok 8

    5 min
    Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i formuj gołąbki.
  • Krok 9

    3 min
    Ułóż gołąbki ciasno w garnku wyłożonym małymi liśćmi.
  • Krok 10

    2 min
    Rozpuść kostki bulionowe w 3 szklankach gorącej wody. Gołąbki zalej przygotowanym bulionem.
  • Krok 11

    60 min
    Gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny.
  • Krok 12

    3 min
    Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
  • Krok 13

    1 min
    Podawaj z sosem grzybowym.
Gołąbki z grzybami

Krok 1 z 13

Grzyby oczyść, pokrój drobno, dokładnie wypłucz, ugotuj i odsącz.

Gołąbki z grzybami

Krok 2 z 13

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

Gołąbki z grzybami

Krok 3 z 13

Do cebuli dodaj grzyby i razem przesmaż.

Gołąbki z grzybami

Krok 4 z 13

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Gołąbki z grzybami

Krok 5 z 13

Ryż ugotuj na sypko, wymieszaj z grzybami i razem dopraw.

Gołąbki z grzybami

Krok 6 z 13

Z główki kapusty wykrój środek (głąb).

Gołąbki z grzybami

Krok 7 z 13

Włóż kapustę do wrzącej do wody (około 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmuj kolejno sparzone liście.

Gołąbki z grzybami

Krok 8 z 13

Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i formuj gołąbki.

Gołąbki z grzybami

Krok 9 z 13

Ułóż gołąbki ciasno w garnku wyłożonym małymi liśćmi.

Gołąbki z grzybami

Krok 10 z 13

Rozpuść kostki bulionowe w 3 szklankach gorącej wody. Gołąbki zalej przygotowanym bulionem.

Gołąbki z grzybami

Krok 11 z 13

Gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny.

Gołąbki z grzybami

Krok 12 z 13

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.

Gołąbki z grzybami

Krok 13 z 13

Podawaj z sosem grzybowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Teresa

Uwielbiam gołąbki z ryżem i grzybami ale najlepsze 🌹 do tego są borowiki. Pycha polecam wszystkim

Winiary
Expert

Borowiki zamiast pieczarek? Jesteśmy za takim wariantem i wpraszamy się na obiad :) Pozdrawiamy i dziękujemy za inspirację dla innych naszych czytelników :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    1 godz 53 min Łatwy
  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Gołąbki tradycyjne

    Gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną

    Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną

    1 godz 44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu