Gofry z kakao
24min
Łatwy
2 łyżeczek
3
Jajko
5 dag
Masło
30 dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
400 ml
Mleko
0.25 szklanka
Cukier
2 łyżek
Kakao
.
Wartości odżywcze
Białko
7.53 g
Węglowodany
31.19 g
Tłuszcze
8 g
Wartość energetyczna
218.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
24 min
Krok 1
7 min
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do głębokiej miski, dodajemy mleko i żółtka jajek, ubijamy najlepiej ręcznym mikserem, następnie dodajemy płynny tłuszcz i nadal ubijamy.
Krok 2
5 min
Gładkie ciasto łączymy delikatnie z pianą ubitą z białek.
Krok 3
10 min
Gofrownicę nagrzewamy, delikatnie natłuszczamy przed smażeniem pierwszych gofrów i wlewając kolejno porcje ciasta, smażymy chrupiące gofry.
Krok 4
2 min
Po wyjęciu z gofrownicy ustawiamy je między rusztami kratki np. z mikrofali, aby odparowały i troszkę przestygły. Podajemy kto z czym lubi, ja podałam z jogurtem orzechowym i z cukrem pudrem.
Bardzo smaczne, chrupiące gofry. Pięknie prezentują się podane bez dodatków, można również serwować je z cukrem pudrem, owocami, bitą śmietaną, sosami o owocami. Zobacz, jak przygotować chrupiące gofry z kakao z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY. Gładkie ciasto sprawdzi się na każdą okazję.
Komentarze 0