Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gnocchi z sosem bolońskim

0
56 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Sos Boloński Italia WINIARY
1 kg
Ziemniaki
200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
16.38 g
Węglowodany
68.9 g
Tłuszcze
4.33 g
Wartość energetyczna
362.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Odcedź.
Krok 2
5 min
Zmiel ziemniaki w maszynce do mięsa. Wystudź.
Krok 3
2 min
Przesiej mąkę.
Krok 4
3 min
Ziemniaki wymieszaj z mąką, jajkami i gałką muszkatołową.
Krok 5
5 min
Delikatnie zagnieć ciasto. Uformuj wałek o grubości palca.
Krok 6
5 min
Wałek krój na kawałki o długości 3 cm. W każdym kawałku zrób palcem dołek.
Krok 7
5 min
Gotuj w dużej ilości osolonej wody do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Krok 8
3 min
Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
Krok 9
2 min
Zawartość Sosu rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
Krok 10
5 min
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
Krok 11
1 min
Kluski podawaj polane sosem. Możesz udekorować listkami bazylii.
Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 1 z 11

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Odcedź.

Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 2 z 11

Zmiel ziemniaki w maszynce do mięsa. Wystudź.

Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 3 z 11

Przesiej mąkę.

Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 4 z 11

Ziemniaki wymieszaj z mąką, jajkami i gałką muszkatołową.

Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 5 z 11

Delikatnie zagnieć ciasto. Uformuj wałek o grubości palca.

Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 6 z 11

Wałek krój na kawałki o długości 3 cm. W każdym kawałku zrób palcem dołek.

Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 7 z 11

Gotuj w dużej ilości osolonej wody do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 8 z 11

Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.

Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 9 z 11

Zawartość Sosu rozprowadź w 300 ml zimnej wody.

Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 10 z 11

Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.

Gnocchi z sosem bolońskim

Krok 11 z 11

Kluski podawaj polane sosem. Możesz udekorować listkami bazylii.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika