Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
37.3g / 50%
Węglowodany
7.3g / 9%
Tłuszcze
13g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

+

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Wróć

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

(0)
2 godz 51 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JoannaJoannaJoanna

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

7 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
7 
Udka z kurczaka
300  g
Pieczarki
150  g
Starty ser żółty
4  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Sól ziołowa
1  szczypta
Biały pieprz
1  szczypta
Słodka papryka
4  łyżek
Bułka tarta
1  szczypta
Chili
40  g
Margaryna
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
300  g
Mięso mielone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
37.33 g
Węglowodany
7.26 g
Tłuszcze
12.96 g
Wartość energetyczna
292.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami to pomysł na kurczaka faszerowanego pieczarkami, żółtym serem, mięsem mielonym i bułką tartą. Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami posypujemy papryką czerwoną, a także układamy na nich plasterki margaryny, która cudownie roztapia się podczas zapiekania. Jak podawać udka z farszem? Na przykład tradycyjnie, czyli z gotowanymi ziemniakami.

Przygotowanie

171 min
  • Krok 1

    10 min
    Udka filetujemy, wyjmujemy kość.
  • Krok 2

    10 min
    Smażymy pieczarki pokrojone drobno i dodajemy do nich sprasowany czosnek, sól pieprz.
  • Krok 3

    10 min
    Do mięsa mielonego dodajemy ostudzone pieczarki i ser. Namaczamy bułkę tartą w 4 łyżkach wody i dodajemy do mięsa mielonego.
  • Krok 4

    10 min
    Wyrabiamy farsz, dodajemy szczyptę chili i nadziewamy udka z kurczaka.
  • Krok 5

    10 min
    Udka wkładamy do formy prostokątnej posypujemy czerwoną papryką mieloną słodką i odrobiną soli, zalewamy wodą (tak 200 ml). Margarynę kroimy w plasterki i kładziemy na udkach (spłynie podczas pieczenia).
  • Krok 6

    120 min
    Pieczemy w 200 stopniach, podlewając udka sosem, który nam powstanie w trakcie pieczenia. Udka po godzinie obracamy na drugą stronę, aby nam się równomiernie upiekły.
  • Krok 7

    1 min
    Podajemy z ziemniakami.
Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 1 z 7

Udka filetujemy, wyjmujemy kość.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 2 z 7

Smażymy pieczarki pokrojone drobno i dodajemy do nich sprasowany czosnek, sól pieprz.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 3 z 7

Do mięsa mielonego dodajemy ostudzone pieczarki i ser. Namaczamy bułkę tartą w 4 łyżkach wody i dodajemy do mięsa mielonego.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 4 z 7

Wyrabiamy farsz, dodajemy szczyptę chili i nadziewamy udka z kurczaka.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 5 z 7

Udka wkładamy do formy prostokątnej posypujemy czerwoną papryką mieloną słodką i odrobiną soli, zalewamy wodą (tak 200 ml). Margarynę kroimy w plasterki i kładziemy na udkach (spłynie podczas pieczenia).

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 6 z 7

Pieczemy w 200 stopniach, podlewając udka sosem, który nam powstanie w trakcie pieczenia. Udka po godzinie obracamy na drugą stronę, aby nam się równomiernie upiekły.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 7 z 7

Podajemy z ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pomidorowa na udkach z kurczaka

    Pomidorowa na udkach z kurczaka

    1 godz 11 min Łatwy
  • Smażone udka z kurczaka

    Smażone udka z kurczaka

    1 godz 10 min Łatwy
  • Rosół z kury

    Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni
  • Duszone udka z cebulą

    Duszone udka z cebulą

    1 godz 41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu