Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

0
171 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

7 
Udo kurczaka
300 g
Pieczarki
150 g
Ser gouda
4 ząbków
Czosnek
1 szczypta
Sól ziołowa
1 szczypta
Pieprz biały
1 szczypta
Słodka papryka
2 łyżek
Bułka tarta
1 szczypta
Chili
100 g
Margaryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
29.81 g
Węglowodany
6.65 g
Tłuszcze
41.44 g
Wartość energetyczna
518.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

171 min
Krok 1
10 min
Udka filetujemy, wyjmujemy kość.
Krok 2
10 min
Smażymy pieczarki pokrojone drobno i dodajemy do nich sprasowany czosnek, sól pieprz.
Krok 3
10 min
Do mięsa mielonego dodajemy ostudzone pieczarki i ser. Namaczamy bułkę tartą w 4 łyżkach wody i dodajemy do mięsa mielonego.
Krok 4
10 min
Wyrabiamy farsz, dodajemy szczyptę chili i nadziewamy udka z kurczaka.
Krok 5
10 min
Udka wkładamy do formy prostokątnej posypujemy czerwoną papryką mieloną słodką i odrobiną soli, zalewamy wodą (tak 200 ml). Margarynę kroimy w plasterki i kładziemy na udkach (spłynie podczas pieczenia).
Krok 6
120 min
Pieczemy w 200 stopniach, podlewając udka sosem, który nam powstanie w trakcie pieczenia. Udka po godzinie obracamy na drugą stronę, aby nam się równomiernie upiekły.
Krok 7
1 min
Podajemy z ziemniakami.
Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 1 z 7

Udka filetujemy, wyjmujemy kość.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 2 z 7

Smażymy pieczarki pokrojone drobno i dodajemy do nich sprasowany czosnek, sól pieprz.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 3 z 7

Do mięsa mielonego dodajemy ostudzone pieczarki i ser. Namaczamy bułkę tartą w 4 łyżkach wody i dodajemy do mięsa mielonego.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 4 z 7

Wyrabiamy farsz, dodajemy szczyptę chili i nadziewamy udka z kurczaka.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 5 z 7

Udka wkładamy do formy prostokątnej posypujemy czerwoną papryką mieloną słodką i odrobiną soli, zalewamy wodą (tak 200 ml). Margarynę kroimy w plasterki i kładziemy na udkach (spłynie podczas pieczenia).

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 6 z 7

Pieczemy w 200 stopniach, podlewając udka sosem, który nam powstanie w trakcie pieczenia. Udka po godzinie obracamy na drugą stronę, aby nam się równomiernie upiekły.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 7 z 7

Podajemy z ziemniakami.

Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami to pomysł na kurczaka faszerowanego pieczarkami, żółtym serem, mięsem mielonym i bułką tartą. Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami posypujemy papryką czerwoną, a także układamy na nich plasterki margaryny, która cudownie roztapia się podczas zapiekania. Jak podawać udka z farszem? Na przykład tradycyjnie, czyli z gotowanymi ziemniakami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika