Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Duszona cykoria do obiadu nadaje się idealnie. Jest to dodatek, który świetnie komponuje się z ziemniakami i mięsnymi elementami. Najważniejsze jest, by cykoria była duszona odpowiednio długo, by stała się miękka i nierozgotowana. Zobacz, jak przygotować to aromatyczne danie prosto z Francji.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Cykorie płuczemy. Wykrawamy głąb i brzydkie liście, kroimy na plasterki i palcami rozdzielamy liście.
Krok 2
3 min
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cykorie i mieszamy minutę, aż się pokryją masłem.
Krok 3
2 min
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
15 min
Wlewamy wodę i od czasu do czasu mieszając, dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Krok 1
z
4
Cykorie płuczemy. Wykrawamy głąb i brzydkie liście, kroimy na plasterki i palcami rozdzielamy liście.
Krok 2
z
4
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cykorie i mieszamy minutę, aż się pokryją masłem.
Krok 3
z
4
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
z
4
Wlewamy wodę i od czasu do czasu mieszając, dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0