Duszona cykoria do obiadu
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
0.81 g
Węglowodany
4.8 g
Tłuszcze
5.5 g
Wartość energetyczna
67.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Cykorie płuczemy. Wykrawamy głąb i brzydkie liście, kroimy na plasterki i palcami rozdzielamy liście.
Krok 2
3 min
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cykorie i mieszamy minutę, aż się pokryją masłem.
Krok 3
2 min
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
15 min
Wlewamy wodę i od czasu do czasu mieszając, dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Duszona cykoria do obiadu nadaje się idealnie. Jest to dodatek, który świetnie komponuje się z ziemniakami i mięsnymi elementami. Najważniejsze jest, by cykoria była duszona odpowiednio długo, by stała się miękka i nierozgotowana. Zobacz, jak przygotować to aromatyczne danie prosto z Francji.
Komentarze 0