Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Duszona cykoria do obiadu

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Cykoria
20 g
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 szczypt
Cukier
1 łyżeczka
Sok z cytryny
100 ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.8 g
Białko
0.81 g
Wartość energetyczna
67.54 kcal
Tłuszcze
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Cykorie płuczemy. Wykrawamy głąb i brzydkie liście, kroimy na plasterki i palcami rozdzielamy liście.
Krok 2
3 min
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cykorie i mieszamy minutę, aż się pokryją masłem.
Krok 3
2 min
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
15 min
Wlewamy wodę i od czasu do czasu mieszając, dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Duszona cykoria do obiadu

Krok 1 z 4

Cykorie płuczemy. Wykrawamy głąb i brzydkie liście, kroimy na plasterki i palcami rozdzielamy liście.

Duszona cykoria do obiadu

Krok 2 z 4

Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cykorie i mieszamy minutę, aż się pokryją masłem.

Duszona cykoria do obiadu

Krok 3 z 4

Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Duszona cykoria do obiadu

Krok 4 z 4

Wlewamy wodę i od czasu do czasu mieszając, dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Duszona cykoria do obiadu nadaje się idealnie. Jest to dodatek, który świetnie komponuje się z ziemniakami i mięsnymi elementami. Najważniejsze jest, by cykoria była duszona odpowiednio długo, by stała się miękka i nierozgotowana. Zobacz, jak przygotować to aromatyczne danie prosto z Francji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika