Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym bloga Kuchnia-SmakuPL

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 paczek
Drożdże suszone
2 
Jajko
1.5 szklanek
Mleko
0.25 szklanka
Ksylitol (cukier brzozowy)
0.5 łyżeczka
Sól
0.5 kostka
Masło
2 kropli
Aromat rumowy
2 kropli
Aromat waniliowy
1 l
Olej kokosowy
1 trochę
Kolorowa posypka
1 trochę
Ksylitol (cukier brzozowy)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.66 g
Tłuszcze
73.84 g
Białko
6.27 g
Wartość energetyczna
794.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Z 3 łyżki mąki, letniego mleka, cukru i drożdży przygotuj rozczyn. Poczekaj ok. 20 minut aż wyrośnie. Następnie, resztę składników połącz z gotowym rozczynem
Krok 2
10 min
Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na około 1 cm grubości. Szklanką wytnij kółka, a kieliszkiem małe dziurki w środku
Krok 3
20 min
Tak przygotowane pączki wstaw do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na 20 minut do wyrośnięcia
Krok 4
15 min
W między czasie olej kokosowy przełóż do dużego garnka. Kiedy będzie już bardzo rozgrzany, delikatnie wkładaj do niego wyrośnięte pączki po 2-3 sztuki na raz. Smaż około 40 sekund z każdej strony
Krok 5
5 min
Po wystygnięciu udekoruj oponki lukrem z ksylitolu i posyp posypką
Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym bloga Kuchnia-SmakuPL

Krok 1 z 5

Z 3 łyżki mąki, letniego mleka, cukru i drożdży przygotuj rozczyn. Poczekaj ok. 20 minut aż wyrośnie. Następnie, resztę składników połącz z gotowym rozczynem

Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym bloga Kuchnia-SmakuPL

Krok 2 z 5

Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na około 1 cm grubości. Szklanką wytnij kółka, a kieliszkiem małe dziurki w środku

Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym bloga Kuchnia-SmakuPL

Krok 3 z 5

Tak przygotowane pączki wstaw do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na 20 minut do wyrośnięcia

Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym bloga Kuchnia-SmakuPL

Krok 4 z 5

W między czasie olej kokosowy przełóż do dużego garnka. Kiedy będzie już bardzo rozgrzany, delikatnie wkładaj do niego wyrośnięte pączki po 2-3 sztuki na raz. Smaż około 40 sekund z każdej strony

Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym bloga Kuchnia-SmakuPL

Krok 5 z 5

Po wystygnięciu udekoruj oponki lukrem z ksylitolu i posyp posypką

Pączki oponki albo Donutsy jak kto woli z ksylitolem zamiast cukru i smażone w oleju kokosowym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika