Dip czosnkowy
33min
Łatwy
1 łyżka
500 ml
Jogurt naturalny
1 łyżka
1 łyżka
Musztarda
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Oregano
1 trochę
Bazylia świeża
1 trochę
Sól czosnkowa
.
Wartości odżywcze
Białko
3.27 g
Węglowodany
5.67 g
Tłuszcze
6.21 g
Wartość energetyczna
90.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
33 min
Krok 1
1 min
Jogurt wlej do schłodzonej salaterki.
Krok 2
5 min
Czosnek zetrzyj na drobnej tarce lub wyciśnij i dodaj do jogurtu, posyp szczyptą soli czosnkowej.
Krok 3
5 min
Dodaj majonez, ketchup, musztardę, dokładnie i długo mieszaj, by całość osiągnęła jednolitą konsystencję.
Krok 4
2 min
Na końcu dodaj do smaku suszone oregano i bazylię - co nie jest konieczne.
Krok 5
20 min
Wstaw na 20 minut do lodówki lub podawaj w temperaturze pokojowej.
Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi - najważniejsze są tu proporcje podstawowych składników: Majonezu Dekoracyjnego, jogurtu, keczupu i musztardy. Czosnek, sól oraz ewentualnie inne zioła dodajemy zgodnie z własnymi upodobaniami. Jeśli podajemy dip do pieczonych ziemniaków, można doprawić go tymiankiem, rozmarynem i majerankiem, a do koktajlowych pomidorków lepszy będzie z bazylią i oregano.
Komentarze 1