55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
38.1g / 39%
Węglowodany
6.5g / 6%
Tłuszcze
22.6g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Kurczak w panierce z dipem miodowo-musztardowym

(0)
51min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
5 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Ketchup łagodny WINIARY
800  g
Uda z kurczaka
2 
Jajko
1  łyżka
Musztarda
1  łyżeczka
Ocet winny
1  łyżeczka
Miód

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
38.11 g
Węglowodany
6.45 g
Tłuszcze
22.65 g
Wartość energetyczna
392.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyka czy... awangarda? Na pewno elegancja i smak, bo tak przyrządzonego kurczaka z dipem miodowo-musztardowym można podać nawet na specjalną okazję. Udka z kurczaka wystarczy obtoczyć w jajku oraz panierce i włożyć na blasze do piekarnika. Nie trzeba ich pilnować, ani obracać, więc mamy mnóstwo czasu na przygotowanie sosu. Sos – przepyszny: z miodem, musztardą, doprawiony ketchupem i majonezem. Chrupiącego kurczaka w panierce podajemy ze słodko-kwaskowym dipem, świeżą bagietką oraz - do wyboru: z klasyczną sałatą ze śmietaną (w osobnych miseczkach) lub „awangardową”, fantazyjną kompozycją warzyw (na jednym talerzu).
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
5 min
Umyte i nacięte wzdłuż kości udka kurczaka równomiernie zanurzaj w rozkłóconym jajku.
Krok 2
5 min
Udka obtocz następnie dokładnie w mieszance z większej saszetki POMYSŁU NA..., nieco wciskając w nie masę.
Krok 3
35 min
Mięso ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temperaturze 200°C przez 25-30 minut na złotobrązowy kolor.
Krok 4
5 min
POMYSŁ NA… z mniejszych saszetek połącz z Majonezem, ketchupem, musztardą, octem winnym i miodem, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Upieczone mięso podawaj z dipem.
Kurczak w panierce z dipem miodowo-musztardowym

Krok 1 z 5

Umyte i nacięte wzdłuż kości udka kurczaka równomiernie zanurzaj w rozkłóconym jajku.

Kurczak w panierce z dipem miodowo-musztardowym

Krok 2 z 5

Udka obtocz następnie dokładnie w mieszance z większej saszetki POMYSŁU NA..., nieco wciskając w nie masę.

Kurczak w panierce z dipem miodowo-musztardowym

Krok 3 z 5

Mięso ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temperaturze 200°C przez 25-30 minut na złotobrązowy kolor.

Kurczak w panierce z dipem miodowo-musztardowym

Krok 4 z 5

POMYSŁ NA… z mniejszych saszetek połącz z Majonezem, ketchupem, musztardą, octem winnym i miodem, dokładnie wymieszaj.

Kurczak w panierce z dipem miodowo-musztardowym

Krok 5 z 5

Upieczone mięso podawaj z dipem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika