MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem
55 min
Średni
Dodaj recipe
Wstecz
43 21.4g / 43%
47 52.4g / 47%
10 12.3g / 10%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem

(0)
55 min
Średni
Autorem przepisu jest Сандра

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ziemniaki
400  g
Kwaśna śmietana
200  g
Ser feta
1  opakowanie
Szpinak świeży
50  g
Cebula
10  g
Czosnek
15  g
Olej
80  g
Masło
15  g
Sezam prażony
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
52.47 g
Wartość energetyczna
438.92 kcal
Tłuszcze
21.46 g
Białko
12.36 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Często brakuje nam pomysłów na obiad, kolację lub nawet na szybką przekąskę. Pewnie wiele osób nie zadowoli się już zwykłymi frytkami z restauracji typu fast-food. Wobec tego możemy zdecydować się na ciasto ziemniaczane ze szpinakiem, które praktycznie nigdy się nie znudzi. Poniekąd danie to nawiązuje do kuchni bułgarskiej i greckiej. To właśnie tam bardzo często wykorzystuje się ziemniaki w różnorodnej formie i łączy się je z oryginalnymi dodatkami. W tym przypadku jest to szpinak i feta o lekko słonym posmaku, która świetnie przełamuje smak ziemniaków i nadaje całemu daniu dodatkowego charakteru. Danie to z całą pewnością posmakuje nie tylko dorosłym, ale także i najmłodszym, którzy chętnie poproszą o dokładkę.

Szybkie ciasto ze szpinakiem i fetą - przygotujesz je w kilka minut!


Po całym dniu spędzonym w pracy, z pewnością nikt z nas nie ma już ochoty na to, by spędzić wieczór w kuchni, próbując przygotować oryginalne i smakowite danie. Rozwiązaniem okazuje się wiec szybkie ciasto ze szpinakiem i fetą, które można przygotować w dosłownie kilka minut. Jest to przepis wyjątkowo prosty. Bazuje on na masie ziemniaczanej - oczywiście musimy w pierwszej kolejności ugotować ziemniaki, a następnie na wybraniu dodatków - szpinaku i fety. Całość wystarczy jedynie zapiec w tortownicy i serwować, póki nasze ciasto jest jeszcze ciepłe. To właśnie wtedy smakuje ono najlepiej!

Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem - idealne na każdą okazję!


Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem jest daniem uniwersalnym! Oznacza to, że możemy zaserwować je podczas każdej okazji i być pewnym tego, że nigdy się ono nie znudzi. Świetnie sprawdzi się ono w wersji obiadowej - wytrawny smak z pewnością zadowoli przybyłych na lunch gości. Jednocześnie nie zapominajmy o tym, że ciasto ziemniaczane ze szpinakiem świetnie sprawdzi się jako przekąska odgrzana na drugi dzień lub danie na rodzinny obiad. Pod tym względem mamy więc nieograniczone możliwości.

Z czym serwować szybkie ciasto ze szpinakiem?


Szybkie ciasto ze szpinakiem, fetą i ziemniakami jest daniem kompletnym. Jednocześnie, jeśli mamy ochotę, możemy je zaserwować z dodatkiem sosów. Najlepiej sprawdzi się tu sos czosnkowy, który zawsze perfekcyjnie komponuje się z daniami, w których główną rolę odgrywa szpinak lub feta. Jednocześnie możem także skusić się na sos nieco pikantniejszy lub dodatek marynowanej papryczki jalapeno, jeśli tylko mamy na to ochotę. Wszystko zależy już od naszych preferencji!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na grubej tarce. Ser feta rozdrobnij widelcem i dodaj do ziemniaków razem ze śmietaną. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 2

    15 min
    Szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie duś na oleju, razem przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj szpinak i poczekaj aż zmięknie. Dopraw całość solą do smaku.
  • Krok 3

    30 min
    Tortownicę lub małe okrągłe naczynie nasmaruj olejem lub przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj. Na wierzchu rozłóź duszony szpinak oraz drugą część masy ziemniaczanej. Ciasto dobrze wyrównaj. Posyp całość kawałkami zimnego masła i sezamem. Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem piecz około 30 minut w 200 stopniach. Następnie zostaw na chwilę do ostygnięcia i gotowe!
Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem

Krok 1 z 3

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na grubej tarce. Ser feta rozdrobnij widelcem i dodaj do ziemniaków razem ze śmietaną. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem

Krok 2 z 3

Szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie duś na oleju, razem przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj szpinak i poczekaj aż zmięknie. Dopraw całość solą do smaku.

Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem

Krok 3 z 3

Tortownicę lub małe okrągłe naczynie nasmaruj olejem lub przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj. Na wierzchu rozłóź duszony szpinak oraz drugą część masy ziemniaczanej. Ciasto dobrze wyrównaj. Posyp całość kawałkami zimnego masła i sezamem. Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem piecz około 30 minut w 200 stopniach. Następnie zostaw na chwilę do ostygnięcia i gotowe!

Przepis w formacie PDF

lite