Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto Lambada

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
11 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka krupczatka
0.5 łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 kubek
Sok pomarańczowy
4 kubków
Sok pomarańczowy
0.5 szklanka
Cukier
1 łyżka
Żelatyna
0.5 szklanka
Mleko
500 ml
Śmietana 30%
3 łyżek
Cukier puder
1 trochę
Polewa czekoladowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
17.58 g
Węglowodany
65.15 g
Wartość energetyczna
462.85 kcal
Białko
6.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
15 min
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie gładka, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Krok 2
25 min
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C.
Krok 3
5 min
Ostudzić i nasączyć sokiem pomarańczowym.
Krok 3
15 min
3 szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.
Krok 4
15 min
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na masę pomarańczową.
Krok 5
30 min
Całość polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Ciasto Lambada

Krok 1 z 6

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie gładka, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Ciasto Lambada

Krok 2 z 6

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C.

Ciasto Lambada

Krok 3 z 6

Ostudzić i nasączyć sokiem pomarańczowym.

Ciasto Lambada

Krok 3 z 6

3 szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.

Ciasto Lambada

Krok 4 z 6

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na masę pomarańczową.

Ciasto Lambada

Krok 5 z 6

Całość polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Ciasto Lambada to strzał w dziesiątkę, jeśli lubisz eksperymenty w kuchni. Deser od pierwszego momentu urzeka swoją lekkością, a pomarańczowa masa nadaje mu orzeźwiającej, cytrusowej nuty. Ciasto Lambada doskonale sprawdzi się w roli ciasta świątecznego na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Podawaj je schłodzone, bo tak smakuje najlepiej!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika