Ciasto Lambada
105min
Łatwy
4
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka krupczatka
0.5 łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 kubek
Sok pomarańczowy
4 kubków
Sok pomarańczowy
0.5 szklanka
Cukier
2 opakowań
1 łyżka
Żelatyna
0.5 szklanka
Mleko
500 ml
Śmietana 30%
3 łyżek
Cukier puder
1 trochę
Polewa czekoladowa
.
Wartości odżywcze
Białko
6.81 g
Węglowodany
67.33 g
Tłuszcze
15.41 g
Wartość energetyczna
462.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
15 min
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie gładka, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Krok 2
25 min
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C.
Krok 3
5 min
Ostudzić i nasączyć sokiem pomarańczowym.
Krok 3
15 min
3 szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.
Krok 4
15 min
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na masę pomarańczową.
Krok 5
30 min
Całość polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Ciasto Lambada to strzał w dziesiątkę, jeśli lubisz eksperymenty w kuchni. Deser od pierwszego momentu urzeka swoją lekkością, a pomarańczowa masa nadaje mu orzeźwiającej, cytrusowej nuty. Ciasto Lambada doskonale sprawdzi się w roli ciasta świątecznego na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Podawaj je schłodzone, bo tak smakuje najlepiej!
Komentarze 0