Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gotowanie w upalny dzień? Nie ma mowy! Kiedy żar leje się z nieba i nie mamy ochoty na gotowanie, wcale nie musimy rezygnować z zupy. To doskonały czas na przygotowanie różnego rodzaju chłodników, dzięki którym unikniemy stania przy garnkach, a jednocześnie będziemy mogli zaspokoić nie tylko głód, ale i potrzebę orzeźwienia.
Chłodnik z awokado z ogórkiem i bazylią jest prosty w przygotowaniu. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość czekając, aż jego składniki połączą się w apetyczną całość podczas schładzania w lodówce.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2-3 porcje chłodnika. Smacznego :)
Przygotowanie
75 min
Krok 1
8 min
Awokado kroimy na pół. Miąższ z połowy bez pestki przekładamy do wyższego naczynia, miksujemy na gładki krem z dodatkiem jogurtu greckiego. Drugą połowę awokado skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do lodówki.
Krok 2
4 min
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do jogurtu.
Krok 3
60 min
Chłodnik doprawiamy sporą ilością soku z cytryny i szczyptą soli oraz szczyptą białego i czarnego pieprzu. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 4
3 min
Przed podaniem chłodnika oddzielamy od drugiej połowy awokado skórkę, kroimy miąższ w paski. Chłodnik skrapiamy oliwą, podajemy z kawałkami awokado i zielonego ogórka oraz świeżymi listkami bazylii.
Krok 1
z
4
Awokado kroimy na pół. Miąższ z połowy bez pestki przekładamy do wyższego naczynia, miksujemy na gładki krem z dodatkiem jogurtu greckiego. Drugą połowę awokado skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do lodówki.
Krok 2
z
4
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do jogurtu.
Krok 3
z
4
Chłodnik doprawiamy sporą ilością soku z cytryny i szczyptą soli oraz szczyptą białego i czarnego pieprzu. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 4
z
4
Przed podaniem chłodnika oddzielamy od drugiej połowy awokado skórkę, kroimy miąższ w paski. Chłodnik skrapiamy oliwą, podajemy z kawałkami awokado i zielonego ogórka oraz świeżymi listkami bazylii.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0