Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
zupy z kurek - kategoria top

Pomysły na pyszne zupy z kurek - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na smaczne zupy z kurek. Najczęściej pojawiają się w naszych kuchniach na jesieni, gdy sezon na te grzyby trwa już w pełni.

Przepisy 11

Zupa serowa z pulpecikami

Zupa serowa z pulpecikami

46 min Łatwy
Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

37 min Średni
Barszcz z fasolą i ziemniakami

Barszcz z fasolą i ziemniakami

45 min Łatwy
Grochowa z kapustą i golonką

Grochowa z kapustą i golonką

1 godz 7 min Łatwy
Grochowa z parmezanem

Grochowa z parmezanem

41 min Łatwy
Ostra pomidorowa z parmezanem

Ostra pomidorowa z parmezanem

27 min Łatwy
Zupa z cukinii z chrupiącymi kurkami

Zupa z cukinii z chrupiącymi kurkami

55 min Łatwy
Bulion z kurkami

Bulion z kurkami

34 min Łatwy
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

28 min Łatwy
Zupa z kurkami i serem

Zupa z kurkami i serem

18 min Łatwy
Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

23 min Łatwy

Kurki – złociste skarby jesieni 

Choć maleńkie, żółte kurki uważane są za grzyby kosmopolityczne, czyli żyjące prawie na wszystkich kontynentach świata (oprócz Antarktydy), są jednak bardzo wrażliwe na duże zanieczyszczenia powietrza, a zwłaszcza na kwaśne deszcze. Z tego powodu zauważa się ich zanikanie np. w niektórych rejonach Niemiec, choć wcześniej uważano, że do zmniejszenia występowania kurek przyczyniają się niewprawni zbieracze, często nieświadomie niszczący grzybnię. 

Kurka (pieprznik jadalny) wśród innych grzybów wyróżnia się niewielkimi rozmiarami, lejkowatym kształtem i lekko podwiniętym kapeluszem. Jasnożółta lub niemal pomarańczowa barwa sprawia, że łatwo wypatrzeć wśród leśnego mchu czy niewielkich zarośli zarówno maleńkie, jak i dojrzałe okazy. Sezon na te grzyby jest uzależniony od pogody, jednak najczęściej pojawiają się między czerwcem a październikiem. Jak większość grzybów, kurki są dość ciężkostrawne, dlatego też lepiej nie spożywać ich tuż przed snem, lecz dorzucić do aromatycznej jajecznicy na śniadanie lub przygotować wyśmienitą zupę. 

Doskonała zupa kurkowa 

Z niewielkich, uroczych kurek szybko przygotujesz pyszną zupę, doskonale rozgrzewającą, zwłaszcza po długim jesiennym spacerze. Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem to jedne z wielu świetnych pomysłów na wykorzystanie świeżych, pachnących lasem grzybów. Wyczyszczone i podduszone na maśle, z dodatkiem cebulki pieprzniki wręcz promieniują wspaniałym aromatem, a dodatek śmietanki oraz świeżych ziół sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej. By zupa efektownie się prezentowała, wystarczy udekorować ją małymi kurkami, podsmażonymi na chrupko. 

Pachnąca lasem zupa krem 

Z niepozornych kurek w kilka chwil można przygotować nadzwyczajnie smaczne danie o gładkiej, wręcz aksamitnej konsystencji. Zupa krem z kurek z serkiem topionym jest gęsta, sycąca i doskonale rozgrzewa. Takie przyprawy jak sól, pieprz i nadająca żywego koloru kurkuma sprawiają, że nie sposób oderwać się od talerza z tymi pysznościami. Pachnący lasem krem wystarczy udekorować świeżą pietruszką oraz kawałkami podsmażonych grzybków i podawać z chrupiącymi grzankami. Pycha!

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu