Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
zupy z kurek - kategoria top

Pomysły na pyszne zupy z kurek - przepisy

Znajdziesz tu przepisy na smaczne zupy z kurek. Najczęściej pojawiają się w naszych kuchniach na jesieni, gdy sezon na te grzyby trwa już w pełni.

Przepisy 10
Szybki krem z kurek

Szybki krem z kurek

41 min Łatwy
Zupa kurkowa z kaszą jaglaną

Zupa kurkowa z kaszą jaglaną

56 min Średni
Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

55 min Średni
Zupa krem z kurek z serkiem topionym

Zupa krem z kurek z serkiem topionym

1 godz 1 min Średni
Zupa z kurkami i serem

Zupa z kurkami i serem

18 min Łatwy
Jesienny żurek z kurkami

Jesienny żurek z kurkami

31 min Łatwy
Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

1 godz 7 min Średni
Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

37 min Średni
Zupa z cukinii z chrupiącymi kurkami

Zupa z cukinii z chrupiącymi kurkami

55 min Łatwy
Bulion z kurkami

Bulion z kurkami

34 min Łatwy

Kurki – złociste skarby jesieni 

Choć maleńkie, żółte kurki uważane są za grzyby kosmopolityczne, czyli żyjące prawie na wszystkich kontynentach świata (oprócz Antarktydy), są jednak bardzo wrażliwe na duże zanieczyszczenia powietrza, a zwłaszcza na kwaśne deszcze. Z tego powodu zauważa się ich zanikanie np. w niektórych rejonach Niemiec, choć wcześniej uważano, że do zmniejszenia występowania kurek przyczyniają się niewprawni zbieracze, często nieświadomie niszczący grzybnię. 

Kurka (pieprznik jadalny) wśród innych grzybów wyróżnia się niewielkimi rozmiarami, lejkowatym kształtem i lekko podwiniętym kapeluszem. Jasnożółta lub niemal pomarańczowa barwa sprawia, że łatwo wypatrzeć wśród leśnego mchu czy niewielkich zarośli zarówno maleńkie, jak i dojrzałe okazy. Sezon na te grzyby jest uzależniony od pogody, jednak najczęściej pojawiają się między czerwcem a październikiem. Jak większość grzybów, kurki są dość ciężkostrawne, dlatego też lepiej nie spożywać ich tuż przed snem, lecz dorzucić do aromatycznej jajecznicy na śniadanie lub przygotować wyśmienitą zupę. 

Doskonała zupa kurkowa 

Z niewielkich, uroczych kurek szybko przygotujesz pyszną zupę, doskonale rozgrzewającą, zwłaszcza po długim jesiennym spacerze. Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem to jedne z wielu świetnych pomysłów na wykorzystanie świeżych, pachnących lasem grzybów. Wyczyszczone i podduszone na maśle, z dodatkiem cebulki pieprzniki wręcz promieniują wspaniałym aromatem, a dodatek śmietanki oraz świeżych ziół sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej. By zupa efektownie się prezentowała, wystarczy udekorować ją małymi kurkami, podsmażonymi na chrupko. 

Pachnąca lasem zupa krem 

Z niepozornych kurek w kilka chwil można przygotować nadzwyczajnie smaczne danie o gładkiej, wręcz aksamitnej konsystencji. Zupa krem z kurek z serkiem topionym jest gęsta, sycąca i doskonale rozgrzewa. Takie przyprawy jak sól, pieprz i nadająca żywego koloru kurkuma sprawiają, że nie sposób oderwać się od talerza z tymi pysznościami. Pachnący lasem krem wystarczy udekorować świeżą pietruszką oraz kawałkami podsmażonych grzybków i podawać z chrupiącymi grzankami. Pycha!

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu