Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jesienny żurek z kurkami

(0)
31min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Świeże kurki
0.25  szklanka
Zakwas na żurek
0.5  l
Maślanka
4  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
3 
Liść laurowy
5 
Ziarenka ziela angielskiego
5 
Ziarenka jałowca
2  łyżek
Majeranek
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.95 g
Węglowodany
35.77 g
Tłuszcze
23.67 g
Wartość energetyczna
391.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aromatyczny, rozgrzewający, z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego jałowca. Jesienią żaden inny żurek nie wchodzi w rachubę. Żurek z kurkami przygotowany jest na zakwasie i maślance, ale można też zrobić go „po swojemu”, na przykład na boczku lub wędzonce. Dla wzmocnienia grzybowego aromatu żurku z kurkami do garnka można też dodać suszone kurki, wcześniej namoczone w zimnej wodzie.

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę kroimy w kostkę, kurki dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, podduszamy na maśle razem z cebulką (duże kurki kroimy w mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości).
  • Krok 2

    15 min
    Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy podduszone z cebulką kurki 0,5 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Dolewamy zakwas, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Dodajemy dobrze wymieszaną maślankę, majeranek, zagotowujemy i od razu wyłączamy kuchenkę. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki.
  • Krok 4

    1 min
    W razie konieczności żurek z kurkami doprawiamy solą i pieprzem.
Jesienny żurek z kurkami

Krok 1 z 4

Cebulę kroimy w kostkę, kurki dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, podduszamy na maśle razem z cebulką (duże kurki kroimy w mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości).

Jesienny żurek z kurkami

Krok 2 z 4

Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy podduszone z cebulką kurki 0,5 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy 10 minut.

Jesienny żurek z kurkami

Krok 3 z 4

Dolewamy zakwas, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Dodajemy dobrze wymieszaną maślankę, majeranek, zagotowujemy i od razu wyłączamy kuchenkę. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki.

Jesienny żurek z kurkami

Krok 4 z 4

W razie konieczności żurek z kurkami doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

    37 min Łatwy
  • Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

    37 min Średni
  • Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

    1 godz 7 min Średni
  • Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu