Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jesienny żurek z kurkami

0
31min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  dag
Świeże kurki
0.25  szklanka
Zakwas na żurek
0.5  l
Maślanka
4  ząbków
1 
Cebula
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
3 
Liść laurowy
5 
Ziarenka ziela angielskiego
5 
Ziarenka jałowca
2  łyżek
Majeranek
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.95 g
Węglowodany
35.77 g
Tłuszcze
23.67 g
Wartość energetyczna
391.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
10 min
Cebulę kroimy w kostkę, kurki dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, podduszamy na maśle razem z cebulką (duże kurki kroimy w mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości).
Krok 2
15 min
Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy podduszone z cebulką kurki 0,5 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
Krok 3
5 min
Dolewamy zakwas, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Dodajemy dobrze wymieszaną maślankę, majeranek, zagotowujemy i od razu wyłączamy kuchenkę. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki.
Krok 4
1 min
W razie konieczności żurek z kurkami doprawiamy solą i pieprzem.
Jesienny żurek z kurkami

Krok 1 z 4

Cebulę kroimy w kostkę, kurki dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, podduszamy na maśle razem z cebulką (duże kurki kroimy w mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości).

Jesienny żurek z kurkami

Krok 2 z 4

Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy podduszone z cebulką kurki 0,5 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy 10 minut.

Jesienny żurek z kurkami

Krok 3 z 4

Dolewamy zakwas, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Dodajemy dobrze wymieszaną maślankę, majeranek, zagotowujemy i od razu wyłączamy kuchenkę. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki.

Jesienny żurek z kurkami

Krok 4 z 4

W razie konieczności żurek z kurkami doprawiamy solą i pieprzem.

Aromatyczny, rozgrzewający, z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego jałowca. Jesienią żaden inny żurek nie wchodzi w rachubę. Żurek z kurkami przygotowany jest na zakwasie i maślance, ale można też zrobić go „po swojemu”, na przykład na boczku lub wędzonce. Dla wzmocnienia grzybowego aromatu żurku z kurkami do garnka można też dodać suszone kurki, wcześniej namoczone w zimnej wodzie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika