Jesienny żurek z kurkami
31min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
12.95 g
Węglowodany
35.77 g
Tłuszcze
23.67 g
Wartość energetyczna
391.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
31 min
Krok 1
10 min
Cebulę kroimy w kostkę, kurki dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, podduszamy na maśle razem z cebulką (duże kurki kroimy w mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości).
Krok 2
15 min
Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy podduszone z cebulką kurki 0,5 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
Krok 3
5 min
Dolewamy zakwas, zagotowujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Dodajemy dobrze wymieszaną maślankę, majeranek, zagotowujemy i od razu wyłączamy kuchenkę. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki.
Krok 4
1 min
W razie konieczności żurek z kurkami doprawiamy solą i pieprzem.
Aromatyczny, rozgrzewający, z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego jałowca. Jesienią żaden inny żurek nie wchodzi w rachubę. Żurek z kurkami przygotowany jest na zakwasie i maślance, ale można też zrobić go „po swojemu”, na przykład na boczku lub wędzonce. Dla wzmocnienia grzybowego aromatu żurku z kurkami do garnka można też dodać suszone kurki, wcześniej namoczone w zimnej wodzie.
Komentarze 0