Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurki to moje ulubione grzyby, a zupa kurkowa to najlepsza zupa grzybowa, z którą może konkurować jedynie zupa z borowików. Dziś przygotowałam zupę kurkową z makaronem i podałam ze świeżym tymiankiem.
Zupa kurkowa z makaronem nie będzie łatwa w przygotowaniu dla niecierpliwych. Ja właśnie do nich należę, a do czyszczenia kurek (i grzybów w ogóle) trzeba mieć pokłady cierpliwości. Najpierw usuwamy z grzybów piasek i inne zanieczyszczenia wilgotną szmatką lub pędzelkiem. Jeśli uda się to zrobić bardzo dokładnie, później wystarczy grzyby szybko przepłukać na sicie. A gdy komuś zabraknie cierpliwości (tak jak mi), może wstępnie oczyszczone kurki przełożyć do wyższego naczynia, posypać je solą, zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę, a później, po kilkakrotnym delikatnym przemieszaniu grzybów, wyłowić je z naczynia, na którego dnie osadzą się resztki zanieczyszczeń. Jest to bardzo dobry sposób, choć nie przez wszystkich lubiany ze względu na to, że grzyby szybko chłoną wodę. Przy bardzo zabrudzonych grzybach takie rozwiązanie bywa jednak niezbędne.
Kurki trafiają do zupy po uprzednim podduszeniu na maśle z cebulką. Dodatek masła nadaje im przepiękny aromat, sprawia także, że zupa (dodatkowo zabielona słodką śmietanką i podana z białym makaronem) do niskokalorycznych nie należy. Kto by się tym przejmował, przecież zupy z kurek nie jemy codziennie.
Kurki lubią się z ziołami. Ja uwielbiam je w połączeniu z zieloną pietruszką i tymiankiem. Tym razem wybrałam właśnie tymianek. Już jedna gałązka dodana do kurek podczas duszenia dodała im aromatu, który dodatkowo „wyciągnęły” listki. Zupa kurkowa z makaronem została przeze mnie również udekorowana zieleniną.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy z kurek.
Przygotowanie
37 min
Krok 1
5 min
Kurki dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy w kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości.
Krok 2
10 min
Cebule kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, podduszamy na maśle z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Krok 3
10 min
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, dodajemy kurki i gałązkę tymianku. Dusimy, aż odparuje woda z grzybów.
Krok 4
10 min
Podlewamy kurki wrzącą wodą lub wywarem, dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy do jego miękkości.
Krok 5
2 min
Zabielamy zupę śmietanką. Na talerzach doprawiamy zupę kurkową z makaronem świeżo mielonym pieprzem i oprószamy listkami tymianku.
Krok 1
z
5
Kurki dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy w kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości.
Krok 2
z
5
Cebule kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, podduszamy na maśle z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Krok 3
z
5
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, dodajemy kurki i gałązkę tymianku. Dusimy, aż odparuje woda z grzybów.
Krok 4
z
5
Podlewamy kurki wrzącą wodą lub wywarem, dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy do jego miękkości.
Krok 5
z
5
Zabielamy zupę śmietanką. Na talerzach doprawiamy zupę kurkową z makaronem świeżo mielonym pieprzem i oprószamy listkami tymianku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0