Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem
Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem
Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

(0)
37min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agatą

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Świeże kurki
2 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
0.5  kg
Woda lub wywar warzywny
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
10  dag
Ulubiony makaron
1  łyżka
Masło
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Kurkuma
4  gałązek
Tymianek
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.63 g
Węglowodany
62.13 g
Tłuszcze
10.13 g
Wartość energetyczna
378.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kurki to moje ulubione grzyby, a zupa kurkowa to najlepsza zupa grzybowa, z którą może konkurować jedynie zupa z borowików. Dziś przygotowałam zupę kurkową z makaronem i podałam ze świeżym tymiankiem.

Zupa kurkowa z makaronem nie będzie łatwa w przygotowaniu dla niecierpliwych. Ja właśnie do nich należę, a do czyszczenia kurek (i grzybów w ogóle) trzeba mieć pokłady cierpliwości. Najpierw usuwamy z grzybów piasek i inne zanieczyszczenia wilgotną szmatką lub pędzelkiem. Jeśli uda się to zrobić bardzo dokładnie, później wystarczy grzyby szybko przepłukać na sicie. A gdy komuś zabraknie cierpliwości (tak jak mi), może wstępnie oczyszczone kurki przełożyć do wyższego naczynia, posypać je solą, zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę, a później, po kilkakrotnym delikatnym przemieszaniu grzybów, wyłowić je z naczynia, na którego dnie osadzą się resztki zanieczyszczeń. Jest to bardzo dobry sposób, choć nie przez wszystkich lubiany ze względu na to, że grzyby szybko chłoną wodę. Przy bardzo zabrudzonych grzybach takie rozwiązanie bywa jednak niezbędne.

Kurki trafiają do zupy po uprzednim podduszeniu na maśle z cebulką. Dodatek masła nadaje im przepiękny aromat, sprawia także, że zupa (dodatkowo zabielona słodką śmietanką i podana z białym makaronem) do niskokalorycznych nie należy. Kto by się tym przejmował, przecież zupy z kurek nie jemy codziennie.

Kurki lubią się z ziołami. Ja uwielbiam je w połączeniu z zieloną pietruszką i tymiankiem. Tym razem wybrałam właśnie tymianek. Już jedna gałązka dodana do kurek podczas duszenia dodała im aromatu, który dodatkowo „wyciągnęły” listki. Zupa kurkowa z makaronem została przeze mnie również udekorowana zieleniną.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy z kurek.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    5 min
    Kurki dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy w kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości.
  • Krok 2

    10 min
    Cebule kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, podduszamy na maśle z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Krok 3

    10 min
    Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, dodajemy kurki i gałązkę tymianku. Dusimy, aż odparuje woda z grzybów.
  • Krok 4

    10 min
    Podlewamy kurki wrzącą wodą lub wywarem, dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy do jego miękkości.
  • Krok 5

    2 min
    Zabielamy zupę śmietanką. Na talerzach doprawiamy zupę kurkową z makaronem świeżo mielonym pieprzem i oprószamy listkami tymianku.
Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Krok 1 z 5

Kurki dokładnie oczyszczamy, większe okazy kroimy w kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości.

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Krok 2 z 5

Cebule kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, podduszamy na maśle z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Krok 3 z 5

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili, gdy uwolni swój aromat, dodajemy kurki i gałązkę tymianku. Dusimy, aż odparuje woda z grzybów.

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Krok 4 z 5

Podlewamy kurki wrzącą wodą lub wywarem, dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy do jego miękkości.

Zupa kurkowa z makaronem i świeżym tymiankiem

Krok 5 z 5

Zabielamy zupę śmietanką. Na talerzach doprawiamy zupę kurkową z makaronem świeżo mielonym pieprzem i oprószamy listkami tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos z kurek

    Sos z kurek

    25 min Łatwy
  • Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

    Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

    1 godz 7 min Średni
  • Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

    Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

    35 min Łatwy
  • Jesienny żurek z kurkami

    Jesienny żurek z kurkami

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu