Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zioła

Fenkuł

Fenkuł to nic innego, jak koper włoski. W jakich daniach sprawdza się najlepiej? Koniecznie sprawdź w przepiśniku WINIARY! :)

Przepisy 6

Łosoś z piekarnika (pieczony łosoś z warzywami)

95 ze 100
52 min Łatwy

Zupa ogórkowa z pieczonym fenkułem i orzechami włoskimi

47 min Łatwy

Dorsz w warzywach pieczony w folii

70 ze 100
1 godz 41 min Łatwy

Halibut z piekarnika z warzywami

60 ze 100
58 min Łatwy

Fenkuł zapiekany w śmietanie

37 min Łatwy

Kurczak pięć smaków

100 ze 100
2 godz 15 min Łatwy

Aromatyczny fenkuł, czyli koper włoski, należy do rodziny selerowatych. Jego nasiona mają wszechstronne zastosowanie: można posypywać nimi pieczywo, przyprawiać zupy i sosy lub zaparzać z nich herbatkę (świetną dla mam karmiących oraz dla niemowląt na kolki). Piękne, pierzaste liście wykorzystuje się do dekoracji dań, a także dodaje do potraw z ryb i mieszanek ziołowo-przyprawowych. Najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa jest jednak biała „cebula” fenkuła, czyli... ogonki liści - mięsiste, mocno spłaszczone, tworzące bulwiaste zgrubienie tuż nad ziemią. Bulwy fenkuła można jeść na surowo w warzywnych sałatkach, a także grillować, gotować, dusić i zapiekać.
Jak kupować fenkuły? Wybierajmy okazy o twardej, jasnej bulwie, sztywnych ogonkach i jędrnych listkach. Najlepsze są świeże, młode fenkuły, które nie wypuściły jeszcze pączków kwiatowych. Mają delikatny, lukrecjowy posmak i intensywny aromat anyżu, który znika, gdy przyrządzimy warzywo na ciepło. A jest wiele pysznych, oryginalnych dań, które można zrobić z fenkuła. Pokrojone w plastry bulwy fenkuła można zgrillować i dodawać do rolad, zapiekanek i kanapek; pocięty w paski fenkuł świetnie smakuje w kompozycji świeżych warzyw z gęstym dipem lub hummusem, a pokrojony w kosteczkę – nadaje się do sałatek w kompozycjach z buraczkami, z jabłkami, z zieloną sałatą czy też z figami i pomarańczą. Bulwy fenkuła można także dusić np. z dodatkiem cebuli, pomidorów i oliwek, z czosnkiem i skórką cytrynową lub w sosie sojowym z pieczarkami. Równie smaczne są fenkuły zapiekane - na sposób toskański pod beszamelem lub z szynką i żółtym serem. A kto ma sokowirówkę, może zrobić pyszną witaminową bombę: sok z jabłek i fenkuła.

Kalorie

50 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Fenkuł jest warzywem bogatym w witaminę C oraz przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki i zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwór. Warto go spożywać ze względu na potas, obniżający ciśnienie tętnicze, oraz błonnik – poprawiający perystaltykę jelit.

Ciekawostki

Olejki eteryczne fenkułu są polecane osobom ze wzdęciami i zaparciami, a krople i herbatki działają na niemowlęce kolki. Z kolei syrop z kopru włoskiego pomaga w leczeniu kaszlu suchego i mokrego.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu