Fenkuł zapiekany w śmietanie
37min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.17 g
Węglowodany
15.7 g
Tłuszcze
16.96 g
Wartość energetyczna
243.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
37 min
Krok 1
3 min
Koper włoski (fenkuł) obrać z zewnętrznych, łukowatych warstw, odciąć łodygę.
Krok 2
2 min
Warzywo przeciąć na połowę lub ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
Krok 3
5 min
Gotować około 5 minut.
Krok 4
2 min
Podgotowany koper wyjąć i osuszyć.
Krok 5
3 min
Małą foremkę żaroodporną nasmarować masłem i posypać bułką tartą.
Krok 6
2 min
Ułożyć koper w naczyniu i zalać śmietaną wymieszaną z połową sera i koperkiem.
Krok 7
20 min
Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać do przyrumienienia się wierzchu.
Fenkuł, czyli koper włoski w formie zapiekanki to doskonałe samodzielne danie, które smakuje wybornie z dodatkiem świeżego pieczywa. To włoskie danie przywoła nam na myśl śródziemnomorskie klimaty, które zachwycą nas niezależnie od pory roku. Domownicy będą zachwyceni! Smacznego!
Komentarze 0