Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fenkuł zapiekany w śmietanie

0
37 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Fenkuł
200 ml
Śmietana
3 łyżek
Parmezan
1 łyżka
Koperek
1 łyżeczka
Masło
1 łyżeczka
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
16.96 g
Wartość energetyczna
243.86 kcal
Białko
9.17 g
Węglowodany
15.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
3 min
Koper włoski (fenkuł) obrać z zewnętrznych, łukowatych warstw, odciąć łodygę.
Krok 2
2 min
Warzywo przeciąć na połowę lub ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
Krok 3
5 min
Gotować około 5 minut.
Krok 4
2 min
Podgotowany koper wyjąć i osuszyć.
Krok 5
3 min
Małą foremkę żaroodporną nasmarować masłem i posypać bułką tartą.
Krok 6
2 min
Ułożyć koper w naczyniu i zalać śmietaną wymieszaną z połową sera i koperkiem.
Krok 7
20 min
Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać do przyrumienienia się wierzchu.
Fenkuł zapiekany w śmietanie

Krok 1 z 7

Koper włoski (fenkuł) obrać z zewnętrznych, łukowatych warstw, odciąć łodygę.

Fenkuł zapiekany w śmietanie

Krok 2 z 7

Warzywo przeciąć na połowę lub ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody.

Fenkuł zapiekany w śmietanie

Krok 3 z 7

Gotować około 5 minut.

Fenkuł zapiekany w śmietanie

Krok 4 z 7

Podgotowany koper wyjąć i osuszyć.

Fenkuł zapiekany w śmietanie

Krok 5 z 7

Małą foremkę żaroodporną nasmarować masłem i posypać bułką tartą.

Fenkuł zapiekany w śmietanie

Krok 6 z 7

Ułożyć koper w naczyniu i zalać śmietaną wymieszaną z połową sera i koperkiem.

Fenkuł zapiekany w śmietanie

Krok 7 z 7

Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać do przyrumienienia się wierzchu.

Fenkuł, czyli koper włoski w formie zapiekanki to doskonałe samodzielne danie, które smakuje wybornie z dodatkiem świeżego pieczywa. To włoskie danie przywoła nam na myśl śródziemnomorskie klimaty, które zachwycą nas niezależnie od pory roku. Domownicy będą zachwyceni! Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika