Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Deser z kremem, desery z kremem

Desery z karmelem

Karmel to nic innego, jak cukier stopiony w wysokiej temperaturze, dzięki czemu staje się płynny i przybiera charakterystyczną, miodowobrązową barwę.

Przepisy 9

Flan

Flan

57 min Średni
Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

Deser z truskawkami, galaretką i kremem budyniowym

1 godz 5 min Łatwy
Pancakes przekładane puddingiem karmelowo-bananowym

Pancakes przekładane puddingiem karmelowo-bananowym

24 min Łatwy
Deser cytrynowy

Deser cytrynowy

2 godz 18 min Łatwy
Ciasto Snickers bez pieczenia

Ciasto Snickers bez pieczenia

55 min
Deser budyniowy z solonym karmelem i KitKatem

Deser budyniowy z solonym karmelem i KitKatem

1 godz 3 min Łatwy
Serniczki z suszoną żurawiną pieczone w jabłkach

Serniczki z suszoną żurawiną pieczone w jabłkach

1 godz 15 min Łatwy
Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

3 godz 21 min Łatwy
Karmelowy deser orzechowy z puddingiem

Karmelowy deser orzechowy z puddingiem

19 min Łatwy

Karmel to nic innego, jak cukier stopiony w wysokiej temperaturze, dzięki czemu staje się płynny i przybiera charakterystyczną, miodowobrązową – czyli karmelową – barwę. Płynny karmel jest doskonałym barwnikiem do napojów (wszelkiego rodzaju „cole”), ciast, lodów, kremów, a nawet zup i dań mięsnych. Po zastygnięciu staje się szklisty (lecz dość kruchy) i w tej postaci często używany jest do kulinarnych dekoracji. Wśród domowych przepisów na potrawy z karmelem znajdziecie nie tylko przepyszne biszkopty, torty, pierniki i mnóstwo fantazyjnych karmelowych deserów, lecz także kaczkę w karmelu, sos jarzynowy i zupę cebulową z dodatkiem karmelu oraz białą kiełbasę pieczoną w piwie z karmelowym sosem. Trochę swojsko, trochę egzotycznie i na pewno – wyjątkowo smacznie!

Wartości odżywcze i właściwości

Karmel jest jednym z najstarszych barwników żywności, znanym już w starożytności. Kojarzymy go głównie ze słodkimi nadzieniami pralinek i batonów lub ze słodką polewą, a rzadziej z barwieniem żywności. Karmel jako słodkie nadzienie może powstawać z mleka skondensowanego, masła, glukozy i sacharozy, natomiast karmel do barwienia powstaje w wyniku podgrzewania cukru przez określony czas. Wyróżnia się cztery rodzaje karmelu: kaustyczny (barwnik naturalny), siarczynowy, amoniakalny i amoniakalno-siarczynowy (stosowany np. do produkcji napojów typu cola). Podczas produkcji ostatniego z nich powstają produkty uboczne, które zostały uznane za możliwie karcerogenne dla człowieka, dlatego dzienne spożycie karmelu klasy III i IV nie powinno przekraczać 200 mg/kg masy ciała. Nie jest określona maksymalna dawka karmelu w żywności.

Ciekawostki 

Karmel E150a stosowany w żywności m.in. w kiełbasach, mięsie do hamburgerów, jogurtach, rumie, brandy, czy aromatyzowanych winach gronowych jest używany do barwienia pieczywa (przy czym prawdziwy chleb razowy nie potrzebuje dodatku barwników).

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu