Pierogi z borówkami amerykańskimi

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Do mąki dodać szczyptę soli, jajko, śmietanę i oliwę. Mieszając wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść elastyczne, sprężyste ciasto.
  2. Borówki umyć osuszyć, wymieszać z 1 łyżką cukru.
  3. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki, nakładać borówki i dokładnie zlepiać brzegi.
  4. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Polać jogurtem wymieszanym z resztą cukru i cukrem waniliowym.

Opis przepisu:

Pierogi z borówkami amerykańskimi to wspaniałe, pyszne danie, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć! Sekret tkwi w delikatnym, sprężystym cieście, które podczas jedzenia rozpływa się w ustach oraz słodziutkich borówkach. Pierogi z borówkami amerykańskimi polane jogurtem naturalnym z odrobinką słodkiego Cukru Wanilinowego WINIARY są wyśmienite. Do zaklejania pierogów możesz poprosić dzieci, wtedy czas skróci się o połowę, a do tego masz pewność, że przepis pozostanie w Twojej rodzinie na stałe!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?