Ciasto przekładane gotowanym serem

Oceń ten przepis!

4/5 4 24 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 35 min.

  • Porcje 15

4/5 4 24 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Masa serowa

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i bardzo dokładnie posiekać. Dodać cukier puder, żółtka, 3 łyżki śmietany, szybko zagnieść ciasto.
  2. Następnie podzielić na 3 części. Dwie części ciasta połączyć z kakao i łyżką śmietany. Oba ciasta włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
  3. Ciasto rozwałkować i upiec 3 blaty, 2 ciemne i 1 jasne. ( blaszka o wymiarach 38/26 ) Każdy blat piec w temp 180 stopni przez 15 minut.
  4. Ser twarogowy dokładnie zmiksować w malakserze lub 2 razy przemielić w maszynce. wymieszać z mlekiem, budyniem i roztrzepanymi jajkami.
  5. Masło z cukrem pudrem rozpuścić w garnku, dodać ser doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut ciągle mieszając.
  6. Żelatynę i galaretkę wymieszać w 1/3 szkl wrzącej wody, połączyć z serem. Połowę lekko przestudzonego sera wyłożyć na ciemny blat.
  7. Następnie przykryć jasnym, wyłożyć resztę sera i przyłożyć drugim ciemnym blatem. Odłożyć do lodówki do stężenia. Zimne ciasto oblać polewą czekoladową.
  8. Ciasto pokroić po całkowitym ostygnięciu na równe prostokątne kawałki. Gotowe ciasto posypać startą czekoladą.

Opis przepisu:

Wypróbuj przepis na ciasto przekładane gotowanym serem i przekonaj się, jak wspaniale smakuje! Oba kolory blatów ciasta upieczesz z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY z tym, że do ciemnej części dodasz kakao i śmietanę. Blaty ciasta przełożone gotowanym serem smakują wyśmienicie, a całość prezentuje się niezwykle efektownie, jeśli kawałki pokroisz na niewielkie, równe prostokąty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?